eikona2
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 λεπτά

Υδροηλεκτρικά Έργα 2015-2040 και Ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος

Δύο ακόμη ενδιαφέρουσες επιστημονικές ανακοινώσεις από τις πολλές που έγιναν στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φραγμάτων και Ταμιευτήρων τον περασμένο μήνα, είναι και αυτές που παρουσιάζουμε σήμερα.

Η πρώτη με τίτλο «Υδροηλεκτρικά Έργα 2015-2040 – Ανάπτυξη και Προοπτικές» {1} και συγγραφείς τους πολιτικούς μηχανικούς Δ. Γεωργιόπουλο και Χ. Κ. Δήμου. Την ξεχωρίσαμε γιατί προσφέρει την δυνατότητα στους επισκέπτες του ιστοτόπου μας πρώτα απ’ όλα να γνωρίσουν με τον πιο έγκυρο τρόπο την ιστορική πορεία ανάπτυξης του τομέα της υδροηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος αναμφισβήτητα είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την οικολογία, την ασφάλεια και την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας μας.

  • Επιπρόσθετα στην ανακοίνωση αναπτύσσονται οι προοπτικές που ανοίγονται για το μέλλον και τέλος διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις για έργα αλλά και ειδικά για το σύστημα παραγωγής ενέργειας με άντληση-ταμίευση, που επανειλημμένα προβάλλαμε από το ypethe.gr.
  • Τα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα κλείνουν με τις προβλέψεις των ειδικών επιστημόνων και το όραμά τους για την μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την συμβολή της ΥΗ ενέργειας στην οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας.

 

Στη δεύτερη με τίτλο «Ο Ρόλος των Υδροηλεκτρικών στην διασφάλιση της ευστάθειας του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας» {2} αναλύεται η μεγάλη συμβολή της ΥΗ ενέργειας στην διασφάλιση της ευστάθειας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.   Μέσα από τα συμπεράσματα της ανακοίνωσης αναδεικνύονται και τα γενικά χαρακτηριστικά της ΥΗ ενέργειας στον οικολογικό τομέα (εκπομπές αερίων κλπ) και η αναντικατάστατη συμβολή τους στον περιορισμό των εισαγωγών ενέργειας, κυρίως στις ώρες αιχμής και όταν οι άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην αντίστοιχη ζήτηση.

{1} «Υδροηλεκτρικά Έργα 2015-2040 – Ανάπτυξη και Προοπτικές»

Δ. Γεωργιόπουλος Πολιτικός Μηχανικός, MScEng, ΔΕΗ Α.Ε. – Διεύθυνση Υδροηλεκτρικής Παραγωγής – Τομεάρχης Τομέας Υδροδυναμικού, Προμελετών, Αδειοδοτήσεων και Περιβάλλοντος

Χ. Κ. Δήμου Πολιτικός Μηχανικός, Ph.D., Διεύθυνση Υδροηλεκτρικής Παραγωγής – Τομέας Μελετών Έργων Πολιτικού Μηχανικού

https://ypethe.gr/wp-content/uploads/library_files/files/ydroilektrika_erga_2015_-_2040_-_anaptyxi_kai_prooptikes.pdf

{2} “Ο Ρόλος των Υδροηλεκτρικών στην διασφάλιση της ευστάθειας του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας”

Χ. Κ. Δήμου Πολιτικός Μηχανικός, Ph.D., Διεύθυνση Υδροηλεκτρικής Παραγωγής – Τομέας Μελετών Έργων Πολιτικού Μηχανικού

https://ypethe.gr/wp-content/uploads/library_files/files/o_rolos_ton_ydroilektrikon_stin_diasfalisi_tis_eystatheias_toy_systimatos_ilektrikis_energeias.pdf

Πηγές