Προβληματισμός και συζητήσεις για τα φράγματα Αγιονερίου Ελασσόνας και Δελερίων Τυρνάβου

Αναζωπυρώνονται τελευταία οι συζητήσεις για έργα ταμίευσης νερού  στους ημιορεινούς όγκους της περιοχής που βρίσκεται βόρεια της Λάρισας.

Το τελευταίο διάστημα με επερωτήσεις που έγιναν από περιφερειακούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΛΑ.ΣΥ) Θεσσαλίας (18/1/2023 και 1/2/2023), τόσο για το ημιτελές και εγκαταλειμμένο έργο του Φράγματος Αγιονερίου Ελάσσονας, όσο και για το καθόλα «ώριμο» (από πλευράς μελετών) έργο του Φράγματος Δελερίων Τυρνάβου, προκλήθηκε συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και έγιναν δηλώσεις από τον Περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστό για ένταξη του Αγιονερίου στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Για την σημασία των δύο αυτών φραγμάτων, με αξιόλογο ωφέλιμο όγκο ταμίευσης νερού και πολλαπλής σκοπιμότητας, έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στο παρελθόν με δημόσιες παρεμβάσεις και άρθρα μας.

Κάθε κυβικό μέτρο νερού που θα συγκεντρωθεί στους ταμιευτήρες αυτούς θα σημαίνει ένα βήμα για ανάσχεση της περιβαλλοντικής καταστροφής στα οικοσυστήματα της ευρύτερης περιοχής (υπόγεια και επιφανειακά).

Κάθε μέρα που θα περνάει έως την ολοκλήρωση και λειτουργία τους θα φέρνει τους αγρότες μας πιο κοντά στο όραμα για βιώσιμη γεωργία, για σημαντική  μείωση του κόστους παραγωγής τους, για συγκράτηση της νέας γενιάς αγροτών στον τόπο τους, για μια καλώς εννοούμενη ανάπτυξη στην Θεσσαλία.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί εδώ και παραπάνω από δύο δεκαετίες, από τότε που έγινε η πρώτη  αναγνωριστική μελέτη για την καταλληλότητα της θέσης τους και στην συνέχεια επιλέχθηκαν και προτάθηκαν να χρηματοδοτηθούν ώστε να «ωριμάσουν» μελετητικά ή/και να ξεκινήσουν [ειδικά στο Αγιονέρι η κατασκευή του προχώρησε έως ένα σημείο και μετά εγκαταλείφθηκε (2006)], δεν έχουν ολοκληρωθεί ώστε να παραδοθούν για χρήση !

 

 

Δεν έχουμε πρόθεση να αναζητήσουμε ευθύνες, οι οποίες εξάλλου είναι διαχρονικές και …..διάσπαρτες, από όσους κατά καιρούς επισκέφθηκαν το ημιτελές έργο Αγιονερίου ή/και έδωσαν ανέξοδες υποσχέσεις με συνεντεύξεις και δηλώσεις μπροστά στον φωτογραφικό φακό των ΜΜΕ.

Οφείλουμε όμως, ειδικά εμείς οι παλαιότεροι, να  εκφράσουμε τον προβληματισμό μας, την αγωνία μας για την πορεία των έργων και να επισημάνουμε πως ίσως θα ήταν ….χρήσιμο κάποια στιγμή, οι αγρότες  που με τους διαρκείς αγώνες τους αναδεικνύουν τα δίκαια αιτήματά τους, να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στους δρόμους και να διεκδικήσουν αγωνιστικά την υλοποίηση αυτών των υδατικών έργων (ή/και άλλων), έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό από τους κυβερνώντες και τους αρμόδιους (σε κάθε επίπεδο), πως τέτοια διαχείριση του υδατικού προβλήματος δεν μπορεί πλέον να είναι αποδεκτή.

Περισσότερες πληροφορίες, τεχνικά στοιχεία και δημοσιεύματα για το Φράγμα Αγιονερίου Ελασσόνας εδώ και για το Φράγμα Δελερίων εδώ.