Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας 2018

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, σε πολλά ΜΜΕ αναδείχθηκαν πολλά και τεράστιας κλίμακας σχετικά προβλήματα (δες στο παρακάτω link {1} σχετικά δημοσιεύματα για την Ινδία και την χώρα μας), επισημαίνοντας εμφατικά όχι μόνο την ύπαρξη αλλά και την συνεχώς αυξανόμενη ένταση των φαινομένων. Το 30% των εδαφών της Ελλάδας απειλείται άμεσα από ερημοποίηση, ενώ το 35% βρίσκεται σε μέτριο κίνδυνο. Πιο συγκεκριμένα, σε μεγάλο κίνδυνο ερημοποίησης βρίσκεται κυρίως η ανατολική Στερεά, τμήμα της Θεσσαλίας, η Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου, η ανατολική Πελοπόννησος, και τμήμα της Μακεδονίας. 

Ο ιστότοπος ypethe.gr έχει επανειλημμένα επισημάνει τα φαινόμενα αυτά και έχει αναδείξει την εξέλιξή τους ειδικά στην Ελλάδα και στη Θεσσαλία, η οποία κατά την άποψή μας αποτελεί τυπική περίπτωση περιοχής που βρίσκεται σε πορεία επιδείνωσης και μπροστά σε σοβαρούς κινδύνους (δες εδώ {2} σχετικό αφιέρωμα).

Δεν θα κουρασθούμε να προβαίνουμε σε συνεχή επισήμανση των κινδύνων. Θεωρούμε εξάλλου χρέος μας να αφυπνίζουμε και να ελέγχουμε το πολιτικό σύστημα αλλά και να υπενθυμίζουμε το πρόβλημα στους πολίτες, την Αυτοδιοίκηση και όλους τους εμπλεκόμενους, ελπίζοντας ότι συμβάλλουμε με τον τρόπο αυτό στην αναγκαία συσπείρωση δυνάμεων, ώστε να αλλάξουμε ρότα και να εξασφαλίσουμε καλλίτερες συνθήκες, χωρίς κινδύνους καταστροφής στις επόμενες γενιές.

{1} Δημοσιεύματα στα ΜΜΕ : 

- iefimerida.gr : Ινδία - 200.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο γιατί δεν έχουν πόσιμο νερό : 

http://www.iefimerida.gr/news/424064/india-200000-anthropoi-pethainoyn-k...

- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ : Ευάλωτη Γεωργία: Ερημοποίηση - διαχείριση υδάτινων πόρων - Άρθρο του Φάνη Γέμτου :

http://www.eleftheria.gr/%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%A...

- dialogos.com.cy - Η Σαχάρα μεγαλώνει συνεχώς (infographic) :

http://dialogos.com.cy/blog/i-sachara-megaloni-sinechos-infographic/#.Wz...

{2} ypethe.gr :

https://www.ypethe.gr/news/afieroma-pagkosmia-imera-kata-tis-erimopoiisi...