Ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να γίνει η ατμομηχανή βιώσιμης ανάπτυξης της Θεσσαλίας

Άλλη μια συγκροτημένη παρουσίαση στην Ελευθερία Λάρισας των τεράστιων δυνατοτήτων που προσφέρονται στη Θεσσαλία για την βιώσιμη (άλλωστε δεν υπάρχει άλλο είδος) ανάπτυξη από τον Ειδικό Επιστήμονα κ. Γ. Εμμανουήλ {1}.

Εκτός από τις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα παρουσιάζονται οι δυνατότητες ανάπτυξης της βιομηχανίας, των εξαγωγών, του οικοτουρισμού και άλλων ειδικών θεμάτων (πιστοποίηση, συνεταιριστικές ομάδες κλπ).

Πολύ ορθά ο κ. Γ.Ε. επισημαίνει και την παράμετρο των υδατικών πόρων που  θα στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα, παρουσιάζοντας το Σχέδιο που ανακοίνωσε το Υπ. Περιβάλλοντος για έργα και τρόπο διαχείρισης των υδάτων Θεσσαλίας.

Εμείς, που συμφωνούμε απόλυτα και επανειλημμένα παρουσιάσαμε επιστημονικές και πολιτικές τοποθετήσεις για τις δυνατότητες της Θεσσαλίας σε όλα τα παραπάνω, θα επισημάνουμε μόνο ότι για το νερό, που αναμφισβήτητα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα υλοποίησης μιας τέτοιας ανάπτυξης, ΔΕΝ είναι αποδεκτό να τίθενται τεχνητά πολιτικο-ιδεολογικά όρια και μάλιστα χωρίς τεκμηρίωση, όπως κάνει η Κυβέρνηση.  Όπου υπάρχει νερό στον τόπο μας, σε όποια λεκάνη της Θεσσαλίας και εάν αυτό προσφέρεται, είτε αυτή του Αχελώου είτε του Πηνειού, ΘΑ ΤΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ, όσοι κόποι και δαπάνες και εάν απαιτηθούν.  Είναι το μέλλον του τόπου μας, είναι η οικολογική μας ανάκαμψη, είναι η ασπίδα μας κατά της ξηρασίας, πάντοτε σε συνδυασμό με την ανάπτυξη που εύστοχα περιέγραψε ο φίλος αρθρογράφος.

Και εάν κάποιοι στην Κυβέρνηση πιστεύουν ότι με τις διοικητικές «ντρίμπλες» του Υπουργείου Περιβάλλοντος (δες Σχέδιο Διαχείρισης) και με τις επιστημονικές προσεγγίσεις τους για δήθεν «πεδινές ταμιεύσεις» αξίας μισού δισεκατομμυρίου ευρώ θα πετύχουμε τους παρακάτω στόχους, απλά θα βρεθούν σύντομα ενώπιον νέων αδιέξοδων.  Θεωρούμε μάλιστα ότι αποτελεί αντίφαση να τίθεται υψηλοί στόχοι (δες δηλώσεις κ. Τσίπρα κ.α. στο Αναπτυξιακό Συνέδριο) και από την άλλη να αυτοπεριοριζόμαστε στην υδροδότηση των αναγκών μας χωρίς κάποιον προφανή λόγο.  Φοβούμαστε ότι τέτοια «Σχέδια» συνήθως καταρρέουν, εφ’ όσον εκπονήθηκαν χωρίς περίσκεψη, με στόχο να καλύψουν απλά και μόνο τις πολιτικο-ιδεολογικές και επικοινωνιακές ανάγκες της σημερινής συγκυρίας.

{1} ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ : «Ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να γίνει η ατμομηχανή βιώσιμης ανάπτυξης της Θεσσαλίας» - Γ. Εμμανουήλ.

http://www.eleftheria.gr/m/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/it...