Μία σημαντική μελέτη επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) για την μεταφορά – εκτροπή νερού από τον Αχελώο στον Πηνειό.

Μία μεγάλης σημασίας επιστημονική παρέμβαση έγινε πριν λίγο καιρό από ομάδα επιστημόνων του ΕΜΠ με την συμμετοχή του καθηγητή κ. Δημήτριο Κουτσογιάννη, κοσμήτορα της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ.  Η μελέτη δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2017 στο ξένο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Open Water Jοurnal  (δες εδώ το σχετικό link {1}) και προκάλεσε ήδη έντονο ενδιαφέρον από εκατοντάδες μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Με ιδιαίτερη χαρά ο ιστότοπός μας παρουσιάζει σήμερα την μελέτη αυτή (δες εδώ το σχετικό link {2}και σε μετάφραση - η οποία έγινε εφικτή με την ευθύνη και οικονομική στήριξη του ΤΟΕΒ Πηνειού τον οποίο και ευχαριστούμε -  έτσι ώστε οι επισκέπτες μας αλλά και οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς της περιοχής μας (και όχι μόνο) να ενημερωθούν για τα πορίσματα της τόσο σημαντικής αυτής εργασίας.

Η μελέτη αυτή, εκτός από την αναμφισβήτητη επιστημονική της πληρότητα, διακρίνεται από μία έξοχη μεθοδολογική προσέγγιση που φωτίζει όλες τις πλευρές του  θέματος της μεταφοράς – εκτροπής υδάτων από τον Αχελώο στη λεκάνη  Πηνειού και αξιολογεί συστηματικά όλες τις παραμέτρους που το χαρακτηρίζουν. Μέσα από την διαδικασία αυτή απομυθοποιούνται ποικίλα επιχειρήματα που κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκαν στην προσπάθεια ορισμένων πλευρών να μην αρχίσουν καν τα έργα αυτά και τώρα, που μετά από πολλά χρόνια βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, εάν μπορέσουν να τα σταματήσουν οριστικά.

Η μελέτη επίσης, με εμβριθή εξέταση ανάλογων εμπειριών σε άλλες περιοχές του κόσμου, αποκαθιστά την «εικονική» πραγματικότητα που παρουσιάζουν οι αντίπαλοι της ιδέας της μεταφοράς επιδιώκοντας να στηρίξουν την επιχειρηματολογία τους.

Τέλος θέτοντας συγκεκριμένα κριτήρια για την επιστημονική εξέταση της περίπτωσης του Αχελώου η μελέτη οδηγεί στα συμπεράσματα της που αξίζει, ειδικά σε αυτά, οι αναγνώστες να αφιερώσουν λίγο χρόνο για την ανάγνωσή τους.

Εκτιμούμε ότι οι φορείς της Θεσσαλίας θα μεριμνήσουν για την αξιοποίησή και ανάδειξη των πορισμάτων αυτής της επιστημονικής εργασίας με την διοργάνωση εκδηλώσεων, ενδεχομένως και με την παρουσίαση από τους ίδιους τους συντελεστές της.

Στους παρακάτω συνδέσμους τα πλήρη κείμενα της Έκθεσης  :

{1} Αγγλικό κείμενο :

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2017_03_acheloos_t...

{2} Μεταφρασμένο κείμενο στα Ελληνικά : 

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2017_07_18_metafra...