Μία πρώην Πρωθυπουργός δίπλα στον …..Πρωθυπουργό !

Δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε επίκαιρα θέματα και να παίρνουμε θέση σε κομματικές αντιπαραθέσεις με αντικείμενα ξένα προς εκείνα του ιστοτόπου μας. Αυτή τη φορά ας μας επιτραπεί μία εξαίρεση.

Πρόκειται για τον θόρυβο που προκλήθηκε με τον διορισμό της κας Βασ. Θάνου πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και πρώην Πρωθυπουργού, στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού του κ. Αλέξη Τσίπρα.

Προφανώς δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που ώθησε μία ανώτατη δικαστική λειτουργό που διετέλεσε και πρωθυπουργός της χώρας, να αποδεχθεί μετά την συνταξιοδότησή της μία καταφανώς ασήμαντη θέση σε σχέση με την έως σήμερα πορεία της. Εκείνο όμως που θα επισημάνουμε είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που πρώην δικαστής γίνεται σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Θα θυμίσουμε λοιπόν στους αναγνώστες μας την περίπτωση του κ. Κ. Μενουδάκου, ο οποίος επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη, όντας εν ενεργεία Σύμβουλος Επικρατείας, διετέλεσε σύμβουλος του τότε Πρωθυπουργού. Την περίοδο εκείνη (1996-2001) είχε γίνει προσφυγή από διάφορες οργανώσεις κατά ορισμένων αποφάσεων της Διοίκησης σχετικά με τα έργα του Άνω Αχελώου. Εισηγητής εκ μέρους του ΣτΕ είχε ορισθεί ο κ Κ. Μενουδάκος, ο οποίος με την εισήγησή του στην Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε (ορθώς) το σύνολο των αιτιάσεων των οικολογικών και άλλων οργανώσεων που είχαν προσφύγει, πλην ενός μόνο σημείου που αφορούσε στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο χωρίου Μυρόφυλλο. Εκεί ο εισηγητής αποδέχθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος να κατακλυσθεί από τα νερά της λίμνης Συκιάς το ιστορικό αυτό μοναστήρι, το οποίο σημειωτέον είχε αναστηλωθεί με πόρους της ΕΕ και προστατευόταν από την συνθήκη της Γρανάδας. Αυτό σήμαινε ότι ο κύριος του έργου (ΥΠΕΧΩΔΕ) όφειλε να λάβει μέριμνα για την προστασία του μνημείου, είτε με κατάλληλα έργα είτε μέσω ταπείνωσης της στάθμης της λίμνης (δηλαδή του ύψους του φράγματος Συκιάς). Όμως ο εισηγητής, παρότι ορθώς επεσήμαινε την παράλειψη, δεν έδωσε την ευκαιρία στα στελέχη της Διοίκησης και του ΥΠΕΧΩΔΕ να επέμβουν διορθωτικά στο ζήτημα και εισηγήθηκε στην ολομέλεια του ΣτΕ την άμεση αποδοχή της προσφυγής. Έτσι το ΣτΕ εξέδωσε την 3478/2000 ακυρωτική απόφαση με την οποία διακόπηκαν ουσιαστικά οι εργασίες ΟΛΩΝ των έργων του Άνω Αχελώου. Τότε ουσιαστικά έμεινε στον αέρα (για πάνω από 16 χρόνια) και το έργο της Μεσοχώρας, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να είχε εξαιρεθεί από την γενική διακοπή των εργασιών, δεδομένου ότι καμία από τις απορριφθείσες αιτιάσεις δεν αφορούσε στην Μεσοχώρα, ούτε φυσικά και η υπόθεση του μοναστηρίου που ως γνωστόν σχετίζονταν αποκλειστικά με το φράγμα της Συκιάς.

Άραγε όσα έγιναν την περίοδο εκείνη αποτελούν τυχαία γεγονότα ; Μία σειρά από στοιχεία που θα παραθέσουμε ίσως θα μπορούσαν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα αυτό και οι αναγνώστες να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

  • Τον Φεβρουάριο του 1993 ο κ. Κ. Σημίτης και 8 ακόμη βουλευτές της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ) κάνουν επερώτηση στη Βουλή (δες σχετικό δημοσίευμα εδώ) {1}  ενάντια στα έργα του Άνω  Αχελώου. Μεταξύ άλλων ρωτούσαν : « Για ποιού το όφελος θα ξοδευθούν τελικά κάποιες εκατοντάδες δισεκατομμυρίων ; ».
  • Μερικά χρόνια αργότερα, το 1998, όταν πλέον ο Κ. Σημίτης είναι πρωθυπουργός, ορίζεται ως προϊστάμενος του νομικού γραφείου της Γενικής Γραμματεία της Κυβέρνησης ο κ. Κ. Μενουδάκος, εν ενεργεία μέλος του ΣτΕ. Την θέση αυτή διατήρησε έως το 2001. Είναι η περίοδος που εξελίχθηκαν τα γεγονότα και οι αποφάσεις του ΣτΕ που αναφέραμε σχετικά με τον Αχελώο.
  • Λίγα στοιχεία για την ενεργειακή πολιτική εκείνης της εποχής. Ήταν η περίοδος που άρχισε η είσοδος του Φυσικού Αερίου στην χώρα με σκοπό υποτίθεται την κάλυψη των κτιριακών και βιομηχανικών αναγκών, στην συνέχεια όμως εξελίχθηκε σε κυρίαρχο στοιχείο της ηλεκτροπαραγωγής, υποκαθιστώντας σιγά - σιγά τις εγχώριες πηγές, με κατασκευή πολλών μονάδων από ιδιώτες. Ταυτόχρονα η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας εκτινάχθηκε στα ύψη και σήμερα βρισκόμαστε περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον μέσο όρο των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Την ίδια περίοδο, προφανώς με κυβερνητικές παρεμβάσεις για την διαμόρφωση του ενεργειακού μείγματος, η ΔΕΗ δεν ενέταξε κανένα νέο υδροηλεκτρικό έργο στο πρόγραμμά της και το τελευταίο που είχε ενταχθεί (ΥΗΕ Ιλλαρίωνα) έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία. Όσο για την πορεία της Μεσοχώρας την ζούμε ακόμη στις μέρες μας …. Νέα λοιπόν υδροηλεκτρικά έργα …. γιοκ, παρά την αδιαμφισβήτητη χρησιμότητά τους και την συμβολή τους στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας.
  • Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο κ. Κ. Μενουδάκος το 2001 γίνεται αντιπρόεδρος του ΣτΕ και το 2012 γίνεται πρόεδρος του ΣτΕ. Και όπως όλοι γνωρίζουν στις επιλογές αυτές οι κυβερνήσεις και τα κόμματα σπανίως απουσιάζουν…..

Τελικά, είναι δεοντολογικά αποδεκτό ένας σύμβουλος της Κυβέρνησης και ταυτόχρονα εν ενεργεία  Ανώτατος Δικαστής να  αναλαμβάνει τον κύριο ρόλο στην εκδίκαση μιας υπόθεσης που με τον ένα ή άλλο τρόπο, εμπλέκεται στα κυβερνητικά ενδιαφέροντα και ενδεχομένως μπορεί να αφορά και σε μείζονα επιχειρηματικά συμφέροντα ; Ο καθένας ας το κρίνει.

Όπως και να έχει το θέμα, τέτοια συμβαίνουν στην χώρα μας. Έτσι λοιπόν και η περίπτωση της κας Βασ. Θάνου δεν καταγράφεται στις εξαιρέσεις …. μάλλον εμπίπτει στον κανόνα.

{1} Δημοσίευμα για ιστορικό Αχελώου :

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2006_07_20_eleythe...

20 Ιουλίου 2017

Τάσος Μπαρμπούτης