Ημέρα Γης 2020 : Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

 

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γης και μάλιστα στις συνθήκες της πανδημίας που βιώνουμε λόγω κορονοϊού, παραθέτουμε τις πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις δύο διακεκριμένων επιστημόνων, του  Φάνη Γέμτου (ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) και του Ζήση Αργυρόπουλου (χημικού/περιβαλλοντολόγου), ελπίζοντας να συμβάλλουμε με το τρόπο αυτό στον αναγκαίο προβληματισμό για το μέλλον του "κοινού μας σπιτιού". 

Ημέρα Γης 2020 :

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

(Του Φάνη Γέμτου)*

Η Ημέρα Γης καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 22 Απριλίου κάθε χρόνο από το 1970. Έχει στόχο την ενημέρωση των ανθρώπων για τα προβλήματα του Πλανήτη καθώς η συνεχής και αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων τους εξαντλεί. Αυτό επιβαρύνει την ικανότητα του Πλανήτη να καλύψει τις ανάγκες ενός συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού.  Επομένως ο εορτασμός στοχεύει  στη κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη που μπορεί να συντηρήσει τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε. 

Πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι με τους πόρους που διαθέτει αδυνατεί άμεσα και στο μέλλον να καλύψει τις ανάγκες του σημερινού πληθυσμού των 7 δις κατοίκων που αναμένεται να γίνουν 9 στα μέσα του αιώνα. Πολλές πρώτες ύλες  αναμένεται να εξαντληθούν στα επόμενες δεκαετίες. Για παράδειγμα τα φωσφορικά ορυκτά δεν αρκούν με τη σημερινή κατανάλωση περισσότερο από τα μέσα του αιώνα. Το ίδιο ισχύει για πολλές άλλες πρώτες ύλες.

Θέμα του εορτασμού για το 2020 είναι η κλιματική αλλαγή. Ένα φαινόμενο που έχει αποδειχθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων ότι προκαλείται από τον τρόπο ζωής μας στον Πλανήτη.  Ο τρόπος ζωής μας   προκαλεί εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (ΑΘ - κυρίως διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και οξείδια του αζώτου) στην ατμόσφαιρα προκαλώντας θέρμανση του Πλανήτη.

Η θέρμανση αυτή θα αλλάξει το κλίμα που θα εκδηλωθεί με αλλαγές στις θερμοκρασίες,  βροχοπτώσεις και ξηρασίες αλλά και σε αύξηση των ακραίων  φαινομένων όπως ημέρες καύσωνα και έντονες βροχοπτώσεις με πλημύρες και ξηρασίες. Το λιώσιμο των πάγων θα αυξήσει τη στάθμη των θαλασσών προκαλώντας κατάλυση νησιών και χαμηλού υψομέτρου περιοχών όπως τα Δέλτα των ποταμών.

Είναι προφανές ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα για να προλάβουμε να αποτρέψουμε ή να μετριάσουμε η  κλιματική αλλαγή. Πρέπει επίσης να κάνουμε ορθή χρήση των φυσικών και να επεκτείνουμε την επάρκειά τους για τις επόμενες γενιές. Αυτό πρέπει να επιτευχθεί με δράσεις που κάθε ένας από εμάς πρέπει να κάνει αλλά και συλλογικές δράσεις που πρέπει να κάνουμε με συντονισμό από τις κυβερνήσεις μας. Θα προσπαθήσω να δώσω συνοπτικά κάποιες δράσεις που εύκολα μπορούμε να κάνουμε  για να συμβάλλουμε  στη σωτηρία του Πλανήτη.

Περισσότερα για το άρθρο του Φάνη Γέμτου στον παρακάτω σύνδεσμο : 

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2020_04_21_i_mera_gis_2020_toy_fani_gemtoy.pdf

 

Για την ημέρα της ΓΗΣ

   (Του Ζήση Αργυρόπουλου) **

« Στη Φύση δε χρωστάμε λεφτά ! Της οφείλουμε, όμως, τα πάντα στο επίπεδο των μέσων της ύπαρξής μας. Μια κατανάλωση φυσικού πόρου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια δωρεάν παροχή μιας υπηρεσίας που παρέχεται από έναν φανταστικό θεσμό της Φύσης, που είναι επιφορτισμένος με τη διαχείριση των φυσικών πόρων του πλανήτη!»  -   A. Rieu – Comptabilite Nasional et bien  etre.

Ζούμε αυτό τον καιρό την επέλαση της πανδημίας στις ζωές μας αλλά και στη ζωή του πλανήτη γενικότερα! Μια επέλαση ενός μικροσκοπικού εχθρού, που όμως στάθηκε ικανός να κλείσει στα σπίτια τους 4 δις ανθρώπους! Κάτι που ίσως δε θα κατάφερνε να κάνει ένας γενικευμένος πόλεμος με όπλα μαζικής καταστροφής. Κι αυτό αντιστρέφει την εικόνα της «αμυνόμενης» φύσης, που ως τώρα είχαμε συνηθίσει να την αντιλαμβανόμαστε με τη μορφή μόνων ακραίων με μεγάλου μεγέθους ακραίων εξάρσεων. Τελικά τι συμβαίνει ; Η φύση επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις αντίστασης που έχει ; Προσπαθεί να μας νουθετήσει, να μας κάνει να αντιληφθούμε τη μικρότητά μας απέναντί της ;

Γράφτηκαν πολλά αυτές τις μέρες. Τα περισσότερα απ’ αυτά τονίζουν τη φρικαλεότητα ενός δείγματος μελλοντικού Αρμαγεδδώνα, μπροστά στον οποίο η ανθρώπινη ζωή αλλά και τα τεχνήματα του ανθρώπου φαντάζουν ανίσχυρα και μηδαμινά ! Δεν έχει σημασία το αν η εικόνα είναι παρμένη από τις θρησκευτικές καταβολές μας, η εσχατολογία των οποίων βρίσκει στο αποκαλυψιακό κείμενο του Ιωάννη την πιο τέλεια έκφραση! Ούτως ή άλλως ο ιουδαιοχριστιανικός τρόπος σκέψης διαποτίζει τον δυτικό πολιτισμό κι ας διαρρηγνύει αυτός τα ιμάτιά του ότι βασίζεται στην αρχαιοελληνική φιλοσοφία! Γράφτηκαν, ωστόσο, και αισιόδοξα μηνύματα, που μάλλον δεν είναι τίποτε άλλο από ένα παζλ εικόνων, μιας φυσιολογικής αντίδρασης του περιβάλλοντος! Από τις μειωμένες κατά πολύ συγκεντρώσεις του ΝΟ2 και των ΡΜ10  & ΡΜ2,5 στον αέρα των πόλεων( έως και 54%), κυρίως της Κίνας, όπου τα θύματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατ’ έτος είναι πολλαπλάσια απ’ αυτά της πανδημίας του κορωνοϊού( περίπου 140.000 κατ’ έτος, μόνο στη Σαγκάη – WHO 2018), μέχρι και το απειλούμενο είδος των δερματοχελωνών , που επανεμφανίστηκαν στο Φλόριντα ή την ψευδή είδηση της επανεμφάνισης δελφινιών στα κανάλια της Βενετίας. Οι επικεφαλίδες όλων αυτών των θετικών ειδήσεων είχαν κοινό παρονομαστή· η Γη θεραπεύεται! Κι εγώ, για να επαναφέρω κάποιους στην πραγματικότητα, θα πω· ναι, τόσο όσι κι ένας μανιώδης καπνιστής που έχει κόψει το τσιγάρο εδώ και δυο μέρες !

Περισσότερα για το άρθρο του Ζήση Αργυρόπουλου στον παρακάτω σύνδεσμο : 

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2020_04_22_gia_tin_imera_tis_gis_toy_zisi_argyropoyloy.pdf

 

Σχετικά κείμενα του Φάνη Γέμτου : 

- Επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στη ζωή στο Πλανήτη. Πως τις αξιολογούμε :

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/epiptoseis_ton_anthropinon_drastiriotiton_sti_zoi_sto_planiti_0.pdf

- Συμβολή της Γεωργίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής :

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/symvoli_tis_georgias_stin_antimetopisi_tis_klimatikis_allagis.pdf