Η τραγωδία της Δυτικής Αττικής

Ανείπωτη στ’ αλήθεια, χάθηκαν 16 ζωές και έγιναν αμέτρητες καταστροφές. Όλοι τώρα αναρωτιούνται …. γιατί ; τι έφταιξε ; κ.λ.π. Ας συμβάλλουμε και μείς σ’ αυτόν το προβληματισμό.

Σίγουρα για ότι έγινε δεν φταίνε τα νερά αλλά εκείνοι που τα εμπόδισαν να βρουν ανενόχλητα την διέξοδο τους προς την θάλασσα. Οι ευθύνες διαχρονικές, η έλλειψη μέριμνας για έργα προστασίας και αποκατάστασης της φυσικής λειτουργίας τεράστιες και από πολλούς.

Τώρα όλοι κλαίνε πάνω από τα συντρίμμια, θυμούνται με συμπάθεια τους νεκρούς, κάνουν δηλώσεις ότι ΘΑ ενεργήσουν. Όλα αυτά έως ότου ξεπερασθεί το σοκ και τα ΜΜΕ να βρουν άλλο πεδίο τηλεθέασης και ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης. Στο ίδιο έργο θεατές ….

Και κάτι ακόμη. Η αναλγησία των αρμοδίων δεν απαντάται μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής αλλά και στα καθ’ ημάς.

Επανειλημμένα αναφερθήκαμε {1} στους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί η εγκατάλειψη μεγάλων τεχνικών έργων στον Άνω Αχελώο. Το φράγμα της Συκιάς ημιτελές και μια πλημμύρα στον Αχελώο θα μας μεταφέρει σε μέρες σαν και εκείνες του Γενάρη του  2015 στον Άραχθο. Οι απώλειες για ανθρώπινες ζωές δυστυχώς δεν μπορούνε να προβλεφθούν από τα ηλεκτρονικά μοντέλα τους.

Ακόμη πιο δύσκολη η κατάσταση στην σήραγγα μεταφοράς (Πευκοφύτου) που την ίδια περίοδο (2015) απείλησε με πλημμύρα την περιοχή Μουζακίου. Το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών έως σήμερα δεν έλαβε τα μέτρα του. Ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει μία ΣΑΕ (χρηματοδότηση) 15 εκατ. ευρώ (που δεν έγινε ακόμη γνωστό εάν υπογράφηκε) για συντηρήσεις στα έργα. Ημίμετρα.

Η λύση είναι να κινηθούν άμεσα για την νέα αδειοδότηση των έργων (όπως έγινε και με τη Μεσοχώρα), να εγκριθεί η ολοκλήρωση της κατασκευής τους και να παραδοθούν ασφαλή σε λειτουργία.

Να θυμούνται : ΚΑΝΕΙΣ δεν ξεχνάει την ανευθυνότητα που συνιστά η παρελκυστική τακτική του Υπουργείου, που από τους πρώτους μήνες της σημερινής διακυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) δήλωσε ότι θα γίνουν τα έργα, αλλά δυστυχώς ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ. Και επειδή οι πλημμύρες είναι συχνές {2} εάν τυχόν συμβεί αυτό που απευχόμαστε, δεν τους γλυτώνει καμμία δικαιολογία, ούτε βεβαίως θα μπορούν να κρυφθούν πίσω από την γνωστή ατάκα «είμαστε κατά της εκτροπής Αχελώου» !!!

Ακούει κανείς ;

{1} ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ : Μπορούμε να μετατρέψουμε την Απειλή σε Ευκαιρία ;

https://www.ypethe.gr/news/plimmyres-sti-thessalia-mporoyme-na-metatreps...

{2} Φούσκωσε ο Πηνειός στα Τρίκαλα - Προβλήματα ηλεκτροδότησης και πλημμυρών στο Δήμο Τεμπών

http://www.thessaliatv.gr/news/51046/foyskwse-o-phneios-sta-trikala---pr...