H πραγματική διαβούλευση για το περιβάλλον, τα νερά και την ανάπτυξη ……...τώρα αρχίζει

Καταλυτική υπήρξε η παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κου Σωκράτη Φάμελλου (Σ.Φ.) στη ημερίδα {1} της 26/9 στη Λάρισα, όπου έγινε η πρώτη (και μοναδική όπως φαίνεται) παρουσίαση των μελετών της 1ης αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης (Σ.Δ.) για το Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας (ΥΔΘ).

Η τοποθέτησή του ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική και με όσα είπε αλλά και με όσα παρέλειψε να αναφέρει.  Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο διαφωτιστική τοποθέτηση ώστε και οι πιο απονήρευτοι να καταλάβουν ότι αυτή η επιμονή κατά της «Εκτροπής Αχελώου» δεν είναι τίποτα παραπάνω μία αποπροσανατολιστική τακτική, που επιδιώκει να απομακρύνει τους πολίτες, τους παραγωγούς, όλους μας, από τα πραγματικά επίδικα και πολύ σοβαρά θέματα όπως είναι το τρίπτυχο : «οικολογική καταστροφή-ερημοποίηση», «πρωτογενής τομέας» και «υδροηλεκτρική ενέργεια».

Παρά την ευχέρεια λόγου τού κ. Σ.Φ. η προσπάθειά του να μας πείσει ότι το θέμα είναι οι μικρές ή μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τον ημιτελή ταμιευτήρα της Συκιάς, έπεσε στο κενό.  Προσπάθησε μάλιστα σε σοβαρό ύφος να διαβεβαιώσει το ακροατήριο ότι θα εξασφαλίσει στα επόμενα χρόνια ένα ποσό ύψους 1,3 δις ευρώ και ότι θα βρεθούν 250 εκατ. κ.μ. νερού (κατ’ εμάς για την κάλυψη του υδατικού ελλείμματος θα απαιτηθούν περισσότερα) με έργα ημιορεινά ή τελείως «πεδινά» μέσα στη λεκάνη Πηνειού.  Με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό του αλλά και στην ιδιότητά του, εκεί οι πάντες κατάλαβαν ότι μας κοροϊδεύουν και ότι δεν έχουμε πια τίποτα να περιμένουμε από τη διαβούλευση αυτή. 

Επίσης συνειδητοποιήθηκε από όλους ότι η «διαφωνία» μας δεν είναι εάν και ποια ποσότητα θα έρθει από τον Αχελώο αλλά ποιό είναι το μοντέλο ανάπτυξης που προορίζει η σημερινή κυβέρνηση για τη Θεσσαλία. Στην προσπάθεια του να στηρίξει τη θέση ότι το υδατικό δυναμικό της λεκάνης Πηνειού είναι επαρκές, χρησιμοποίησε ως άλλοθι είτε τις αστοχίες, παραλείψεις και καθυστερήσεις που αναμφίβολα υπήρξαν και από προηγούμενες κυβερνήσεις, είτε τις «σπατάλες» που γίνονται στις αρδεύσεις, όπου στο θέμα αυτό οι αγρότες είναι ο πιο εύκολος στόχος. Ειδικά στο θέμα αυτό υπερθεμάτισε ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης.

Συμπερασματικά, δεν πρέπει να τρέφουμε άλλες ψευδαισθήσεις.  Δεν είμαστε απέναντι στη κυβέρνηση για την εκτροπή ή όχι του Αχελώου αλλά για το μέλλον της Θεσσαλίας, την αντιμετώπιση των φαινομένων ερημοποίησης, την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την αξιοποίηση των ενεργειακών δυνατοτήτων της περιοχής.  Η πραγματική διαβούλευση απεγκλωβίζεται οριστικά από το Σ.Δ. και τα παιχνίδια της κυβέρνησης με ανύπαρκτα κονδύλια και έργα. Ανοίγει πλέον η ατζέντα των συζητήσεων πάνω στα κρίσιμα υπαρκτά προβλήματα της περιοχής μας.

 

{1} Ημερίδα Διαβούλευσης 1ης Αναθεώρησης Σχεδίου Διαχείρισης ΛΑΠ Θεσσαλίας (EL 08)

Παρουσιάσεις - Εισηγήσεις - Παρεμβάσεις - Επιστολές :

https://www.ypethe.gr/archive/imerida-diavoyleysis-1is-anatheorisis-shed...

Σχετικά Δημοσιεύματα – Επιστολές – Τοποθετήσεις στο ypethe.gr :

https://www.ypethe.gr/archive/anatheorisi-shedion-diaheirisis-lekanon-ap...