Το Υδροηλεκτρικό Έργο Κρεμαστών

Ένα βίντεο της ΔΕΗ στο διαδίκτυο (δες εδώ {1} τον σχετικό σύνδεσμο με το βίντεο και τα σχόλια στο fb) σχετικά με την κατασκευή του φράγματος Κρεμαστών, την δημιουργία της ομώνυμης λίμνης και του Σταθμού παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, ξύπνησε μνήμες μιας δημιουργικής περιόδου, όπως αυτή της δεκαετίας του 1960, κατά την οποία υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα υποδομής στην χώρα, με βασικό άξονα την παραγωγή ενέργειας.

Τα Κρεμαστά αποτέλεσαν την επιτομή της αναπτυξιακής προσπάθειας. Ένα έργο πάνω στον πιο «δύσκολο» ποταμό της χώρας, τον μυθικό Αχελώο, σε δύσκολες γεωμορφολογικές συνθήκες, με τεράστιες τεχνικές δυσκολίες και με περιορισμένη (την περίοδο εκείνη) εμπειρία στο επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό της Ελλάδας.

Και όμως, το έργο αυτό ολοκληρώθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Ειδικά η κατασκευή του φράγματος άρχισε το 1964 και τελείωσε την επόμενη χρονιά (!) και γενικά πολύ σύντομα το μεγάλο έργο παραδόθηκε σε λειτουργία.

Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι χάρις στο ΥΗΕ Κρεμαστών δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις τροφοδότησης με ενέργεια του άλλου μεγάλου πρότζεκτ εκείνης της περιόδου, δηλαδή της εξόρυξης βωξίτη στην Βοιωτία, μιας ιδιαίτερα ενεργοβόρου δραστηριότητας. Έτσι χάρις στα Κρεμαστά, η χώρα μας αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό παράγοντα στον τομέα του βωξίτη και της παραγωγής αλουμινίου, με αξιόλογη εξαγωγική δραστηριότητα και συσσωρευμένη εμπειρία δεκαετιών ως παρακαταθήκη για το μέλλον της οικονομίας μας.

Οι ρυθμοί υλοποίησης του υδροενεργειακού δυναμικού της χώρας κατά την δεκαετία 1950-1960 υπήρξαν ταχύτατοι. Μισό αιώνα μετά, με λύπη παρατηρούμε ότι ο τομέας αυτός έχει παραμερισθεί σε όφελος μεγάλων ανταγωνιστικών ενεργειακών συμφερόντων, όπου ξένοι και Έλληνες ιδιώτες επενδυτές «αξιοποιούν» με τις ευλογίες της πολιτείας, άλλες μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως π.χ. το εισαγόμενο φυσικό αέριο, με τις οποίες αφενός αυξάνουν την ενεργειακή μας εξάρτηση, αφετέρου επιβαρύνουν το κόστος ενέργειας, ιδιαίτερα για τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού της χώρας. Την ίδια στιγμή έργα με σημαντική πρόοδο όπως η Μεσοχώρα και η Συκιά επί του Αχελώου, παραμένουν αναξιοποίητα.

Δυστυχώς στον ενεργειακό τομέα τα μεγάλα λόγια περισσεύουν ενώ οι μεγάλες συμφωνίες γίνονται όλο και περισσότερο χωρίς να ανταποκρίνονται στο εθνικό και κοινωνικό συμφέρον. Η κατάντια της ΔΕΗ και οι δυσοίωνες προοπτικές που της «προσφέρουν» από κοινού η κυβέρνηση, η ΕΕ και οι ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές αποτυπώνουν ανάγλυφα το μέτρο της θλιβερής σημερινής πραγματικότητας.

ΥΓ : Δείτε στον σύνδεσμο εδώ {3} πως είδε το σχόλιο μας ο τοπικός τύπος. 

 

{1} Βίντεο ΔΕΗ (Ανάρτηση στο fb απο Κυριάκο Εγγλεζάκο) - Κατασκευή ΥΗΕ Κρεμαστών 

https://www.facebook.com/100003327249869/videos/1999655516822004/UzpfSTE...

{2} ypethe.gr : Σχετικά κείμενα για Κρεμαστά :

- Τώρα φταίει η ΔΕΗ......για χιλιάδες στρέμματα που έπνιξε ο φουσκωμένος Αχελώος στην Αιτωλοακαρνανία

https://www.ypethe.gr/news/tora-ftaiei-i-deigia-hiliades-stremmata-poy-e...

- Τεχνικά στοιχεία ΥΗΕ Κρεμαστών :

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/1966_yis_kremasto...

(3) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ (Ψιθυριστά) : Άλλοι καιροί 

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2018_11_10_psithy...

 

Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr