Ξέφραγο Αμπέλι ………..

Με την καλοκαιρινή ραστώνη περνούν συχνά απαρατήρητες κάποιες μικρές ειδήσεις και μάλιστα συνηθισμένες για την εποχή, μιας και αναφερόμαστε σε περιπτώσεις διαχείρισης του αρδευτικού νερού. Εάν όμως τις διαβάσουμε προσεκτικά, θα δούμε ότι αποκαλύπτουν ανάγλυφα την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα διαχείρισης των υδάτων αλλά και τις ευθύνες όλων των πλευρών που αντί να λύνουν προβλήματα επιχειρούν να επιρρίψουν ευθύνες ο ένας στον άλλον, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό στην «υπερκείμενη» κεντρική διοίκηση να παρακολουθεί από απόσταση τα τεκταινόμενα χωρίς καθόλου να συγκινείται και φυσικά να απόποιείται των ευθυνών της.

Να λοιπόν δύο ειδήσεις, η μία από τον Παλαμά Καρδίτσας και η άλλη από την παρακάρλια περιοχή (δες εδώ τους σχετικούς συνδέσμους {1} και {2}).

Στην πρώτη περίπτωση ο Δήμαρχος Παλαμά καταγγέλλει πρόσωπα και άλλους Δήμους για «αδιαλλαξία» (!!!), για «παράνομη» και «καταχρηστική» κατακράτηση των νερών του ταμιευτήρα Ν. Πλαστήρα που προορίζονται για τα χωράφια του Δήμου του, με κίνδυνο να υπάρξουν καταστροφές κ.λ.π. για την επίλυση του προβλήματος στην περιοχή του ζητά κατανομή ευθυνών, κατάνόηση, υπομονή κ.λ.π., εκφράζοντας πάντως την ελπίδα ότι θα πρυτανεύσει η λογική, η ισονομία και εμμέσως απειλώντας (;) ότι «δεν θα φθάσουμε στα άκρα».

Στην δεύτερη περίπτωση ένας καλλιεργητής καταγγέλλει δημόσια την εργοληπτική εταιρεία στην Κάρλα για «κατασκευαστικές αστοχίες», προχειρότητες, κακοτεχνίες κ.λ.π. στο αρδευτικό δίκτυο της περιοχής Δερβένι Καλαμακίου, με αποτέλεσμα τα βρόχινα νερά, αντί να συλλεγούν και να οδηγηθούν στον Ταμιευτήρα Κάρλας, τελικά να έχουν κατακλύσει τα χωράφια του προκαλώντας κατάστροφές. Αμέσως η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ αρχικά μίλησε για «αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας» κ.λ.π. την επομένη ημέρα επέρριψε ευθύνες στον ίδιο τον καταγγέλλοντα καλλιεργητή και τους «αγρότες της γύρω περιοχής», που οι ίδιοι κατασκεύασαν χωμάτινα φράγματα εντός της συλλεκτήριας τάφρου μετατρέποντας την σε αρδευτική (!!!), αρνούμενη ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από κακοτεχνίες.

Και εδώ εξάγονται συμπεράσματα ή ανακύπτουν και ερωτήματα :  

  • Όπως προκύπτει τα αρδευτικά, στραγγιστικά και αντιπλημμυρικά έργα (τάφροι, συλλεκτήρες, αναχώματα) βρίσκονται στο έλεος του Θεού και του κάθε κακοπροαίρετου αγρότη ή ομάδες αγροτών, που παρεμβαίνουν αυτοβούλως και με ιδιοτέλεια χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα.
  • Παρατηρούμε επίσης ότι η αντίδραση των ενδιαφερομένων (Περιφέρεια, ΟΤΑ, ομάδων αγροτών, κ.α.) γίνεται εκ των υστέρων, δεδομένου ότι κανείς, όπως φαίνεται, δεν προστατεύει και δεν ελέγχει υπεύθυνα τι γίνεται , ειδικά κατά την αρδευτική περίοδο, στις υποδομές της Πολιτείας.
  • Οι αρμόδιοι φορείς της Κεντρικής Διοίκησης (Υπουργείο Περιβάλλοντος με την αντίστοιχη Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Δ/νση Υδάτων, Υπουργείο Υποδομών, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κ.λ.π.) δεν φαίνεται να δίνουν δεκάρα για όσα συμβαίνουν, παρότι πρόκειται είτε για θεσμοθετημένα όργανα διαχείρισης υδάτων, είτε πρόκειται για τους «ιδιοκτήτες» των έργων.
  • Δεν θα έπρεπε όμως η χρήση και λειτουργία των υποδομών αυτών να βρίσκεται στην αποκλειστική ευθύνη μιας υπηρεσίας που θα λογοδοτεί στην υπερκείμενη αρχή ;

Η ανάγκη συντονισμού στην χρήση και λειτουργία τέτοιων έργων αλλά και γενικά στην διαχείριση των υδάτων (πρόβλεψη, προετοιμασία, παρακολούθηση εφαρμογής της κεντρικής πολιτικής κ.λ.π.) είναι τόσο αυτονόητη, που δυστυχώς η αναλγησία και η ανευθυνότητα των αρμοδίων εξοργίζει τους αγρότες-αρδευτές αλλά και όλους τους φορολογούμενους που πληρώνουν το κόστος και τις οικονομικές συνέπειες της κακοδιαχείρισης.

Μήπως λοιπόν οι άμεσα εμπλεκόμενοι όπως η Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια, Δήμοι, ΤΟΕΒ, κ.λ.π.) που τρέχουν και δεν φθάνουν κάθε καλοκαίρι, θα έπρεπε,  άμεσα και πιεστικά, να απαιτήσουν την διαμόρφωση ενός συμπληρωματικού θεσμικού πλαισίου με την δημιουργία ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ, όπως επί τόσα χρόνια έχει προταθεί και επισημανθεί από επιστήμονες και φορείς, όμως δυστυχώς η προοπτική του υποτιμάται και από τους «πάνω» αλλά και από τους «κάτω» ;

Είναι δυνατόν αυτή η κατάσταση «αλαλούμ» να συνεχισθεί σε μια, σύγχρονη υποτίθεται, αγροτική οικονομία μιας Ευρωπαϊκής χώρας ;

Είμαστε σίγουροι ότι οι προτάσεις υπάρχουν, οι επεξεργασίες έχουν γίνει. Εκείνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση που θα υποκαταστήσει τα μεγάλα λόγια που συνεχώς ακούμε για το περιβάλλον, τον «εκσυγχρονισμό» και άλλα παρόμοια.

Κλείνουμε το σχόλιο μας με μια «ιστορική» για την Λάρισα αναφορά. Πριν τριάντα χρόνια, σε μια παρόμοια κατάσταση κατά την αρδευτική περίοδο, όπου κυριαρχούσε και τότε η ανοργανωσιά και η ανευθυνότητα, κάποιοι έκλεισαν αυθαίρετα με ανάχωμα την ίδια την κοίτη του Πηνειού ποταμού (!), λίγα μόλις χιλιόμετρα πριν το σημείο υδροληψίας της ΔΕΥΑΛ (σ.σ. τότε η Λάρισα υδρεύονταν αποκλειστικά από τον Πηνειό).

Το σύστημα υδροδότησης κατέρρευσε, οι αντλίες στο ποτάμι «ρουφούσαν» λάσπη, ο κόσμος της πόλης έμεινε χωρίς νερό για τέσσερις ημέρες, έως ότου εντοπισθεί και αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. Το έκτακτο αυτό περιστατικό σε συνδυασμό με την ρύπανση του ποταμού, οδήγησε την τότε Δημοτική Αρχή σε αλλαγή πορείας για την υδροδότηση της πόλης της Λάρισας και μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα εξασφαλίστηκαν νέες πηγές υδροδότησης κυρίως από γεωτρήσεις βόρεια της Λάρισας, γεγονός ιστορικό για την περιοχή.

Δικαιούμαστε λοιπόν να ισχυρισθούμε ότι παρά το πλήθος των διοικητικών και πολιτικών αποφάσεων για την διαχείριση υδάτων, την εφαρμογή οδηγιών της ΕΕ κ.λ.π., λίγα πράγματα άλλαξαν ως προς την νοοτροπία από την εποχή εκείνη…..  

 

{1} ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ : Παρακρατούνται τα νερά, στεγνώνει ο Παλαμάς - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ :

http://www.eleftheria.gr/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B...

{2} ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ :

- Πλημμυρισμένα χωράφια εδώ και 21 ημέρες - * ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΑΓΡΟΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ :

http://www.eleftheria.gr/%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%A...

- Καμία προχειρότητα ή κακοτεχνία στα έργα της λίμνης Κάρλας -ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΔΙΟΤΙ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΤΙΚΗ ΤΑΦΡΟ ΣΕ ΑΡΔΕΥΤΙΚΗ :

http://www.eleftheria.gr/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/20569...

 

Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr
http://www.eleftheria.gr