Τα έργα του Άνω Αχελώου με την ματιά ……. του ΟΜΗΡΟΥ !

Η υπόθεση των έργων Άνω Αχελώου έχει ομολογουμένως πολλές πλευρές και οι απόψεις που κατατίθενται συνήθως κινούνται σε πολλά επίπεδα. 

  Έτσι και οι πρόσφατες  απόψεις του «ΟΜΗΡΟΥ» που διατυπώνει στο fb (δες εδώ {1}) αλλά και στα παλαιότερα (10/10 - 31/10/2017) σχετικά άρθρα του στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,  αναφέρονται αναλυτικά στην σημασία αυτών των έργων, στις παθογένειες γενικά των Δημοσίων Έργων, στην «μυωπική στάση των δήθεν οικολόγων, στην έλλειψη ευρύτητας που χαρακτηρίζουν κάποιες δικαστικές αποφάσεις, στο ουσιαστικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα της λειψυδρίας και άλλα πολλά.

  Η προσέγγιση του "ΟΜΗΡΟΥ", με διάχυτη την πικρία του για όσα συμβαίνουν στην χώρα αυτή, εκ των πραγμάτων είναι μια ιστορική αναδρομή, πολύ χρήσιμη και ουσιαστική. Αναδημοσιεύουμε λοιπόν τα άρθρα του (δες εδώ {2} τους συνδέσμους) ώστε να μπορούν οι επισκέπτες του ιστοτόπου μας να πληροφορηθούν για τα επίμαχα έργα και τα προβλήματα που συνάντησαν κατά την υλοποίησή τους.

 Από την πλευρά μας επιθυμούμε να επισημάνουμε ότι παρόλες τις δυσκολίες και τον χρόνο που χάθηκε έως σήμερα, έχει πλέον διαμορφωθεί μια αναμφισβήτητη ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, σε σχέση με την δεκαετία του 1980 που άρχισε την υλοποίηση των έργων αυτών, δηλαδή των δύο φραγμάτων – ταμιευτήρων – υδροηλεκτρικών έργων (Μεσοχώρας και Συκιάς) και της σήραγγας μεταφοράς (Πευκοφύτου). Αυτή η πραγματικότητα είναι κατά την άποψή μας το μείζον στην υπόθεση του Αχελώου. 

  Συγκεκριμένα όπως επανειλημμένα αναδείξαμε, το ένα φράγμα – ΥΗ Μεσοχώρας ήδη από το 1995 αποσπάστηκε από τα έργα μεταφοράς νερού προς τη Θεσσαλία (λεγόμενη εκτροπή), χαρακτηρίστηκε ως αμιγώς υδροηλεκτρικό, σχεδόν ολοκληρώθηκε από το 2001, αδειοδοτήθηκε εκ νέου το 2016 και ήδη οδεύει προς λειτουργία. Τα υπόλοιπα δύο έργα (φράγμα Συκιάς και σήραγγα μεταφοράς) είναι ημιτελή (ποσοστά εκτέλεσης 65% και 85% αντιστοίχως) και έχουν δυστυχώς εγκαταλειφτεί διαμορφώνοντας συνθήκες μεγάλων κινδύνων σε περιπτώσεις πλημμύρας. Παρόλα αυτά, από το 2014, με την τελευταία σε ισχύ απόφαση του ΣτΕ (αριθ. 26), δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις επανεγκρίσεως των περιβαλλοντικών όρων, για το κάθε έργο χωριστά και, όπως συνέβη με την Μεσοχώρα, μπορούν και αυτά να αδειοδοτηθούν και να ολοκληρωθούν.

Επί της ουσίας οι γνωστοί σκόπελοι του ΣτΕ, τους οποίους  προέβαλαν σαν επιχείρημα οι συνήθεις ανεύθυνοι ντυμένοι με τον μανδύα του οικολόγου, πλέον δεν υφίστανται.  Σήμερα ο ανασταλτικός παράγοντας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ οι αποφάσεις του ΣτΕ ΑΛΛΑ η ανευθυνότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ η οποία, ενώ αδειοδότησε και ουσιαστικά «απελευθέρωσε» τη Μεσοχώρα από την ιδιότυπη ομηρεία της, τα υπόλοιπα δύο έργα (Συκιά και σήραγγα) τα κρατάει ακόμη στην  ομηρία αυτή, κάνωντας μικροπολιτικούς υπολογισμούς (όπως πχ φόβοι ότι ίσως απωλέσει την εμπιστοσύνη εμμονικών ψευτοοικολόγων που επί δεκαετίες αντιπαλεύουν τα έργα Αχελώου), καθώς επίσης, παρότι αντιλαμβάνονται ότι στο τέλος τα έργα θα γίνουν και θα λειτουργήσουν, προσπαθούν να αποφύγουν να υπάρξει επί των ημερών τους μια νέα κωλοτούμπα, όπως εκείνη που έκαναν με την Μεσοχώρα, για  την οποία ανερυθρίαστα ζητούσαν την κατεδάφιση της (!!), μόλις λίγο καιρό πριν αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας (2015).

 Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Λάρισα (Σεπτ. 2017), έχοντας ενημερωθεί για  όλα  αυτά, προσπάθησε με ευέλικτο τρόπο να μην εκτεθεί σε άμεσες αντιπαραθέσεις με τους Θεσσαλούς.  Χρησιμοποιώντας λοιπόν το τρικ  «στρίβειν δια των υποσχέσεων και  δια των … μελετών», υποσχέθηκε ότι ΘΑ μελετηθεί εκ νέου η Συκιά ως προς την υδροηλεκτρική της αξιοποίηση, κάτι φυσικά που σχεδόν ένα χρόνο τώρα, κανένα υπουργείο δεν ανέλαβε να φέρει σε πέρας.  Ανάλογες υποσχέσεις για ολοκλήρωση των έργων έδωσε επανειλημμένα  και ο Υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης.

Σε εμάς πλέον δεν προκαλούν έκπληξη  ούτε οι ψεύτικες υποσχέσεις ούτε το χαμηλό επίπεδο διαχείρισης τόσο σοβαρών υποθέσεων. Αλλά και η αμηχανία των στελεχών στην κυβέρνηση είναι επίσης προφανής.  Αν και πέρασαν τρεισήμισι χρόνια διακυβέρνησης, εκτός από γενικότητες που συχνά εκστομίζουν «κατά της εκτροπής», δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια ενιαία πολιτική πρόταση τι θα κάνουν με τα Έργα. Κάποιοι φαντασιώνονται κατεδάφιση, οι πιο ψύχραιμοι όμως επιλέγουν την απραξία έως την εξάντληση του πολιτικού τους χρόνου.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα έργα υπάρχουν, «φωνάζουν» από μόνα τους και  δεν τους αφήνουν σε ησυχία. Την ίδια ώρα που τα προβλήματα λειψυδρίας εντείνονται είναι βέβαιο ότι σε σύντομο χρόνο η κεντρική διοίκηση, πιθανά με άλλους πολιτικούς συσχετισμούς, θα υποχρεωθεί να ασχοληθεί με το θέμα.  Και όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις αυτές….. «συν Αθηνά και χείρα κίνει», κάτι που σημαίνει ότι ο λαός της περιοχής μας αλλά και οι εκπρόσωποί του (Περιφέρεια, Δήμαρχοι, Επιμελητήρια, Αγρότες κλπ) πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Συμπερασματικά, ο στόχος ολοκλήρωσης των έργων παραμένει, έστω και εάν σήμερα εμφανίζεται ετεροχρονισμένος και καταταλαιπωρημένος από το πλήθος των εμποδίων του παρελθόντος.  Πλέον δεν υπάρχουν κλειστές πόρτες και ανυπέρβλητες δυσκολίες, οπότε η επίτευξη του στόχου εξαρτάται κυρίως από τις  δικές μας προσπάθειες και πρωτοβουλίες.

{1} Ανάρτηση του "ΟΜΗΡΟΥ" στο fb :

«Αγαπητοί μου, επικοινωνώ μαζί σας με 4 αναρτήσεις ισάριθμων άρθρων μου στην "Ελευθερία" για την καίρια όσο και θλιβερή ιστορία των έργων και της μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου προς τη Θεσσαλία. Εκφεύγω - όπως εξαρχής το έγραψα - από το καθεστώς της σύντομης σχολιογραφίας του διαδικτύου. Κρίνω ότι τα 4 άρθρα που θα ακολουθήσουν μετά το πρώτο αυτής της ανάρτησης είναι εξαιρετικά χρήσιμα για όλους μας. Σιγά - σιγά, άρθρο με άρθρο πιστεύω να σας δημιουργήσουν πλήρη γνώση αυτού που αποκαλώ "επιτομή της νεοελληνικής κακοδαιμονίας".
Ελπίζω όταν τελειώσετε την ανάγνωση, να με δικαιώσετε, κι αν θεωρείτε ωφέλιμο μπορείτε να κοινοποιήσετε τα κείμενα σε φίλους σας. Αν το συνιστώ, το κάνω μόνο και μονο, επειδή ένα ζωτικής σημασίας θέμα και όχι μόνο για τη Θεσσαλία αγνοείται σχεδόν από το σύνολο των συμπατριωτών μας. Δυστυχώς η ιστορία με τον Αχελώο κακοποιήθηκε βάναυσα από τους "Ταλιμπάν" της οικολογίας, την ιδιοτέλεια και την ασυγχώρητη άγνοια άσχετων ιδιοληπτικών. Υγιαίνετε.»

https://www.facebook.com/search/top/?q=%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF...

{2} Η ΤΕΤΡΑΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ – Γράφει ο "ΟΜΗΡΟΣ"

- I Η αρχή του τέλους 

http://www.eleftheria.gr/m/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/it...

- ΙΙ Η ήττα της λογικής 

http://www.eleftheria.gr/m/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/it...

ΙΙΙ Ο θρίαμβος του παραλόγου  

http://www.eleftheria.gr/m/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE...

ΙV Η δικαστική περιπέτεια  

http://www.eleftheria.gr/m/%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE...

Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr