Συνεχίζουν να εκτίθενται όσοι προσπαθούν να φέρουν το ΣτΕ στα μέτρα τους ....

Ακόμη και την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της, ένας συγκεκριμένος πολιτικός χώρος, μέσα από τα ΜΜΕ που διαθέτει, επιμένει να εμπλέξει την νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου (ΑΣ) στα ιδεολογήματά του.

Η Εφημερίδα των Συντακτών (Εφ-Συν), στις 14-15 Μαρτίου (δες εδώ {1} το σχετικό δημοσίευμα) αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην πορεία της κας ΑΣ στο ΣτΕ, θεωρώντας ότι «ήταν συνεπής» στις αρχές της. Όμως σε ένα θέμα, που είχαν έντονα αναδείξει η Εφ-Συν και ο πολιτικός χώρος που στηρίζει, δυστυχώς για αυτούς, η κα ΑΣ τους δυσαρέστησε.

Γράφει λοιπόν η συντακτης της Εφ-Συν : «....Εξαίρεση αποτέλεσε η θετική στάση της απέναντι στην αποδοχή της μελέτης της Ελληνικός Χρυσός για την επένδυση στις Σκουριές. Το αν η μελέτη ήταν σωστή και αληθής ή το αν ήταν η επένδυση αποδεκτή από τον τοπικό πληθυσμό δεν ήταν αρμόδιο το ΣτΕ για να το κρίνει, εξηγούσε η ίδια. Τόνιζε συχνά σε ομιλίες της ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο παρεμβαίνει μόνο όταν παραβιάζονται τα συνταγματικά αποδεκτά όρια,...........»  σημειώνοντας «...ότι δεν μπορεί ο δικαστής να υποκαθιστά την εκτελεστική εξουσία ......».

Ουσιαστικά η κα ΑΣ επικυρώνει για πολλοστή φορά την άποψη που τόσα χρόνια διατυπώνουμε (δες εδώ {2} πρόσφατο άρθρο των Κ. Γκούμα - Τ. Μπαρμπούτη και εδώ {3} παλαιότερο των Γ. Καλλέ - Φ. Γιαννούλα), ότι δηλαδή το ΣτΕ δεν  «αρνείται» ούτε  «αποδέχεται» η «επιλέγει» έργα (όπως π.χ τα έργα Αχελώου), απλώς εξετάζει εάν υπερβαίνουν ή όχι τα συνταγματικά όρια ή εάν παραβιάζουν με κάποιο τρόπο τους νόμους του Κράτους. 

Να όμως που ακόμα και στο συγκεκριμμένο ρεπορτάζ της Εφ-Συν για την κα ΑΣ, αναφέρεται ότι «....Το ίδιο έκανε (σ.σ : δηλαδή η κα ΑΣ) και σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος .....π.χ. άρνηση στο σχέδιο για εκτροπή του Αχελώου...»  χωρίς η ρεπόρτερ να αντιλαμβάνεται, ότι με την παράθεση των εξηγήσεων για τον ρόλο του ΣτΕ που δίνει η ίδια η κα ΑΣ, ουσιαστικά «αδειάζει» τον εαυτό της.

Ας το καταλάβουν μια και καλή. Τα ημιτελή έργα Άνω Αχελώου ούτε «παράνομα» είναι, ούτε πρόκειται να «ξεφύγουν»  από την υποχρέωση της Πολιτείας να τα ολοκληρώσει. Η ανεύθυνη καλλιέργεια συγχύσεων της κοινής γνώμης, από τα έντυπα και από τους ιδεοληπτικούς πολιτικούς (και όχι μόνο) αντιπάλους των έργων αυτών, δεν πρόκειται να τα ακυρώσει με την δυσφήμιση τους και την διαστρέβλωση της αλήθειας.

Από εδώ και στο εξής η ευθύνη είναι στη σημερινή Κυβέρνηση, σε κάποιους άτολμους (δυστυχώς) Υπουργούς της, αλλά και στους φορείς της Θεσσαλίας που, παρά τους κορονοϊούς και την πρόσκαιρη αναστολή των προσπαθειών τους, θα ξαναφέρουν το θέμα στην επικαιρότητα. 

 

{1} Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - Μια «φανατική» πολίτης της δημοκρατικής Ευρώπης :

https://www.efsyn.gr/politiki/prosopiki-ypothesi/235095_mia-fanatiki-politis-tis-dimokratikis-eyropis

{2} ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  - Η «βιώσιμη ανάπτυξη», ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ και τα παιχνίδια εντυπώσεων για τα έργα Αχελώου - Άρθρο των Κ. Γκούμα - Τ. Μπαρμπούτη :

https://www.eleftheria.gr/m/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/item/254073-%CE%B7-%C2%AB%CE%B2%CE%B9%CF%8E%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B7%C2%BB,-%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%85%CF%80%CF%8E%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B1-%CE%B1%CF%87%CE%B5%CE%BB%CF%8E%CE%BF%CF%85.html

{3} thessaliatv - Oι αποφάσεις του ΣτΕ για τα έργα Αχελώου ως εργαλείο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης - Των Γιάννη Καλλέ  - Φώτη Γιαννούλα :

https://www.thessaliatv.gr/news/85746/oi-apofaseis-tou-ste-gia-ta-erga-axeloou-os-ergaleio-apoprosanatolismou-tis-koinis-gnomis/

 

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr