Στη Δυτική Ελλάδα τα φράγματα βρίσκονται στα όριά τους. Η υπερχείλιση του φράγματος στη λίμνη Κρεμαστών

Με την ροή άλλων σημαντικών γεγονότων πρόσφατα πέρασε σχεδόν απαρατήρητο το βίντεο και οι φωτογραφίες, που αποτυπώνουν την εντυπωσιακή υπερχείλιση του φράγματος Κρεμαστών.  Το σχετικό ρεπορτάζ (που θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο {1}) αναφέρει :

«Kαθημερινά και ανεβαίνει η στάθμη του νερού στα φράγματα του Αχελώου εξαιτίας των διαρκών και έντονων βροχοπτώσεων σε μία περίοδο που έτσι κι αλλιώς τα υδατικά αποθέματα είναι υψηλά.
Όπως έχει γίνει γνωστό η στάθμη έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο στα χρονικά, παρά το γεγονός ότι τα εργοστάσια της ΔΕΗ δουλεύουν σε πλήρες φορτίο προβαίνοντας σε αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή.
Αυτή είναι και η εικόνα στο Φράγμα Κρεμαστών όπου η στάθμη του νερού ανεβαίνει επικίνδυνα. Για να αποφευχθεί το έσχατο μέτρο του πλήρους ανοίγματός του , που θα προκαλούσε  προβλήματα στον κάτω ρου του Αχελώου, η ΔΕΗ προβαίνει σε ήπιο άνοιγμα των υπερχειλιστών.
Ο υπερχειλιστής είναι τεχνικό έργο που τοποθετείται χαμηλότερα από τη στέψη του φράγματος και επιτρέπει την ομαλή διοχέτευση των πλημμυρικών ροών, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος υπερπήδησης του φράγματος .
Την λειτουργία του υπερχειλιστή σήμερα (Δευτέρα 26/3/ 2018) που εντυπωσιάζει στο Φράγμα Κρεμαστών καταγράφει το ακόλουθο βίντεο (του Γρ. Φέρρα)»

Λίγες ώρες αργότερα (Τρίτη 27/6/2018) στην κατάντη των φραγμάτων του Αχελώου περιοχή (μετά και το φράγμα Στράτου), οι αγρότες της περιοχής του Δήμου Οινιάδων διαμαρτύρονται για πλημμύρες στα χωράφια τους, όπως περιγράφει και το ρεπορτάζ (που θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο {2}) :

«Ξεχειλίζει ο Αχελώος ξεχειλίζει και η οργή των αγροτών των Οινιάδων. Το χρόνιο πρόβλημα των πλημμυρικών φαινομένων που καταστρέφουν καλλιέργειες έχει ενταθεί από τις βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος ενώ τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Κτήματα σε Κατοχή και Νεοχώρι έχουν πλημμυρίσει από την άνοδο της στάθμης του Αχελώου.
Θυμίζουμε πως προ ημερών με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, την Γενική Δ/νση Παραγωγής της Επιχείρησης καθώς επίσης την Αποκεντρωμένη Δ/ση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος αναφέρεται στην απότομη αύξηση της στάθμης των υδάτων του ποταμού Αχελώου, ζητώντας άμεσα μέτρα πρόληψης πλημμυρικων φαινομένων….»

Αξίζει συνεπώς ένα μικρό σχόλιο.

Αποδεικνύεται αυτό που πολύ συχνά ισχυριζόμαστε, ότι δηλαδή τα ημιτελή έργα του Άνω Αχελώου (Μεσοχώρα και Συκιά) είναι έργα πολλαπλού σκοπού, εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο για την παραγωγή Ενέργειας αλλά και για την αντιπλημμυρική προστασία που με κατάλληλες ρυθμίσεις μπορούν να προσφέρουν.

Επιπλέον ας σκεφθούμε ότι όλες αυτές οι ανεκμετάλλευτες πλημμυρικές παροχές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε νερά "σωτηρίας" εάν με μια επικεντρωμένη πολιτική οδηγούνταν στον εμπλουτισμό του υπογείου υδροφορεα στην λεκάνη απορροής του Πηνειού καλύπτοντας ένα, μικρό έστω, μέρος του τεράστιου υδατικού ελλείμματος.

Τέλος εάν θυμηθούμε και  τις πολύ μεγάλες καταστροφές που επανειλημμένα έχουν συμβεί στα ποτάμια της Πίνδου (π.χ. Άραχθος πριν τρία χρόνια) και φυσικά ενδέχεται να επαναληφθούν, προκαλώντας υλικές καταστροφές, ακόμα και ανθρώπινες απώλειες στην περιοχή των εγκαταλελειμμένων εργοταξίων του Άνω Αχελώου,  τότε πραγματικά δεν θα υπάρχει καμμιά δικαιολογία και κανένα ελαφρυντικό για τους αυτουργούς αυτής της ανεύθυνης πολιτικής της αδράνειας. Η ευθύνη αυτή πολλαπλασιάζεται εάν σκεφθούμε ότι η επιλογή εγκατάλειψης των έργων οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε πολιτικοϊδεολογικούς λόγους και σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια να μην "ενοχληθεί" μια εσωκομματική μειοψηφία εντός του κυβερνώντος κόμματος που απαιτεί εμμονικά την κατεδάφιση των έργων. Προφανώς λοιπόν οι κατά καιρούς δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για ολοκλήρωση των έργων Άνω Αχελώου ελάχιστη αξία έχουν και φυσικά δεν μειώνουν τις συλλογικές κυβερνητικές ευθύνες.

{1} Υπερχείλιση του φράγματος στη λίμνη Κρεμαστών στις 26 Μαρτίου 2018 :

http://www.agrinionews.gr/entyposiazi-simera-o-yperchilistis-sto-fragma-...

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1484378618340443&set=pcb.1043329...

https://www.facebook.com/search/top/?q=%CF%86%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE...

{2} Ξεχειλίζει η οργή στις Οινιάδες για τα πλημμυρισμένα κτήματα :

http://www.agrinionews.gr/xechilizi-orgi-stis-iniades-gia-ta-plimmyrisme...

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr
www.agrinionews.gr