Σταθάκης – Μπαργιώτας : Συζήτηση στη Βουλή για υδροηλεκτρικά έργα και Μεσοχώρα

Ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση στη Βουλή με την ευκαιρία επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής Λάρισας (ΚΙΝ.ΑΛ) κ. Κώστας Μπαργιώτας  (δες εδώ τον σύνδεσμο {1}και απαντήθηκε από τον Υπουργό Ενέργειας κ. Σταθάκη (δες τα σχετικά δημοσιεύματα στον σύνδεσμο  {2} και τα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή εδώ {3}).

       Θα σχολιάσουμε δύο από τα πολλά θέματα που τέθηκαν κατά την συζήτηση.

1. Προκαλεί εντύπωση η άποψη του κου Υπουργού ότι «τα ΥΗΕ της ΔΕΗ … είναι συμπληρωματικά …(και) δεν αντιμετωπίζονται ως κλασσικό σύστημα ΑΠΕ…».  Πρόκειται για θέση που υποτιμά την αξία και αλλοιώνει πλήρως τα βασικά πλεονεκτήματα των ΥΗ έργων στο ενεργειακό σύστημα, στην Εθνική οικονομία καθώς και (στις μέρες που ζούμε) στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας, που όπως επανειλημμένα αναδείξαμε κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ και όχι μόνο (δες εδώ τον σχετικό σύνδεσμο {4}). 

Δυστυχώς και η σημερινή κυβέρνηση, όπως όλες οι κυβερνήσεις μετά το 2000, δεν ενέταξαν κανένα νέο ΥΗ έργο στο ενεργειακό σύστημα και όπως φαίνεται επιδιώκουν η Μεσοχώρα να είναι το τελευταίο παρόμοιο έργο που θα τεθεί σε λειτουργία και αυτό μόνο και μόνο γιατί το παρέλαβαν ήδη, από το 2001, σχεδόν ολοκληρωμένο. Ας σημειωθεί ότι το ποσοστό αξιοποίησης του υδροενεργειακού δυναμικού στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 35 %, την ίδια ώρα που πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης κινούνται (πολύ λογικά, αφού αποτελεί εγχώριο πόρο) στα επίπεδα του 95-100 %!

2. Σε ότι αφορά στην πρόοδο των έργων και εκκρεμοτήτων στην Μεσοχώρα, κάποιες τοποθετήσεις του κου Σταθάκη αξίζουν ιδιαίτερης μνείας.  Ο κ. Υπουργός είπε ότι (η Μεσοχώρα) «προχωράει, εφόσον διασφαλίστηκε ο πλήρης και καθολικός και οριστικός διαχωρισμός του από οποιαδήποτε έννοια εκτροπής του Αχελώου.  Αυτό κατοχυρώθηκε.» Η θέση αυτή επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης σχετικά με τη Μεσοχώρα αποτελούσε η διαβεβαίωση προς το εσωτερικό του κόμματος ότι παραμένουν αρνητικοί στην εκτροπή Αχελώου, λες και θα μπορούσε τεχνικά επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης να συμβεί κάτι τέτοιο ! (Σημείωση : η μεταφορά υδάτων είναι δυνατόν να γίνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από τον ταμιευτήρα-φράγμα Συκιάς, ο οποίος όμως είναι ημιτελής, παρότι η σήραγγα μεταφοράς – Πευκοφύτου – είναι πλήρως διανοιγμένη και ολοκληρωμένη κατά περίπου 85% του φυσικού αντικειμένου της). Αλλά και η επιλογή του χαρακτήρα της Μεσοχώρας ως έργου αμιγώς υδροηλεκτρικού ανάγεται σε κυβερνητική απόφαση του 1995 (!), δηλαδή την χρονιά που αποφασίστηκε η οριστική «αποκοπή» της χρήσης των υδάτων της Μεσοχώρας για οποιοδήποτε άλλο σκοπό πλην της παραγωγής ενέργειας. Ο κ. Σταθάκης φυσικά το γνωρίζει αυτό. Προς τι λοιπόν η επαναφορά το θέματος «εκτροπή-Μεσοχώρα» ; Και σε αυτό το ερώτημα η απάντηση ας αναζητηθεί στις πολιτικό-ιδεολογικές σκοπιμότητες. Επί της ουσίας, το κρίσιμο θέμα για την επίτευξη του στόχου λειτουργίας του ΥΗ Σταθμού Μεσοχώρας αποτελεί ο προσδιορισμός των τιμών απαλλοτρίωσης των περιουσιών των κατοίκων του χωριού, κάτι που θα επιτρέψει στη ΔΕΗ αφενός να επιταχύνει απρόσκοπτα τις ενέργειές της (διοικητικές, τεχνικές εργασίες κλπ), αφετέρου να διασφαλιστεί (η ΔΕΗ) ότι δεν θα επενδύσει χρήματα σε ένα έργο με αβέβαιο αποτέλεσμα από ενδεχόμενες αντιδράσεις των κατοίκων εάν αυτοί δεν μείνουν ικανοποιημένοι από τις τιμές των αποζημιώσεών τους. 

Γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Πύλης έχει από καιρό υποβάλει σχετικό υπόμνημα προς τον κ. Υπουργό. Γνωρίζουμε επίσης ότι και τα τοπικά κομματικά στελέχη και οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Τρικάλων έχουν εκτός δημοσιότητας θέσει παρόμοιους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους στην κυβέρνηση. Θα αναμέναμε συνεπώς ο κ. Υπουργός να κάνει επ’ αυτού κάποια αναφορά. Και εύλογα προκύπτει το ερώτημα : Μήπως τελικά η όλη πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη Μεσοχώρα εξαντλήθηκε στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου (Αύγουστος 2017) και έκτοτε ακολουθεί την σαιξπηρική ρήση «σπεύδε βραδέως» ; Μήπως η κυβέρνηση επηρεάζεται ακόμη από δεδηλωμένους εχθρούς της λειτουργίας της Μεσοχώρας, οι οποίοι παραμένουν και «δουλεύουν» μέσα στα όργανα του κυβερνώντος κόμματος κατά του έργου ;

Το κλείσιμο της τοποθέτησης του κ. Υπουργού ήταν το εξής : «βήμα – βήμα γίνονται και όλα τα αναγκαία μέτρα για να προχωρήσει αυτό το έργο, το οποίο εκ των πραγμάτων θα είναι σημαντικό και για τη ΔΕΗ και για το σύστημα της χώρας».

Εμάς ας μας επιτραπεί να αμφισβητήσουμε ότι ο κ. Σταθάκης πιστεύει στ’ αλήθεια την δήλωσή του αυτή.

 

{1} Ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή Λάρισας Κ. Μπαργιώτα σχετικά με την ΔΕΗ, την ενέργεια και το ΥΗΕ Μεσοχώρας :

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2018_04_30_deltio...

{2} Σχετικά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ : 

- ert.gr : Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ : ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΧΩΡΑ :

http://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/larisa/k-mpargiotas-mideniki-pr...

- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας : ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑΘΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ : Τι κερδίζουν οι τοπικές κοινωνίες από το υδροηλεκτρικό της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα ;

https://bit.ly/2jYzxTQ

{3} Πρακτικά συζήτησης στη Βουλή της ερώτησης Κ. Μπαργιώτα :  

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2018_05_11_syziti...

{4} Σχόλια της ΕΘΕΜ για την Συνεδρίαση (26/5/2016) της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος (Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων) της Βουλής, με θέμα : Φράγματα και μικρά ΥΗΕ

https://www.ypethe.gr/news/sholia-tis-ethem-gia-tin-synedriasi-2652016-t...

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr