Προβληματίζει η ανομβρία στον θεσσαλικό κάμπο

Ακόμη και τις ημέρες αυτές που ο κορονοϊός απασχολεί επίμονα το σύνολο της κοινωνίας, η αναμενόμενη φετεινή ξηρασία κατά τους επόμενους μήνες δεν είναι δυνατόν να βγεί εκτός επικαιρότητας. 

Το δημοσίευμα της  «Ε» (δες εδώ {1} τον σχετικό σύνδεσμο) αναδεικνύει την προβληματική κατάσταση των ταμιευτήρων (Πλαστήρα, Σμοκόβου), τις μεγάλες δυσκολίες στην τροφοδοσία της Κάρλας, την καταστροφική (από οικολογικής απόψεως) κατασκευή πρόχειρων φραγμάτων στον Πηνειό και Ενιπέα και τις δυσκολίες των πολυδιασπασμένων οργανισμών άρδευσης (ΤΟΕΒ) να διαχειριστούν το ζήτημα.

Ούτως ή άλλως τα μεγάλα ελλείματα στο υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Τα έργα ταμίευσης στον Αχελώο και στην λεκάνη Πηνειού δεν έχουν υλοποιηθεί και όλοι παλεύουν σε δύσκολες συνθήκες να διαχειριστούν τα λίγα νερά που υπάρχουν.

Για μια ακόμα φορά, χωρίς έλεγχο και χωρίς ... έλεος, θα την πληρώσουν τα οικοσυστήματα, είτε στην επιφάνεια (ποτάμια, λίμνες), είτε στους υπόγειους υδροφορείς.

Ενιαίος φορέας διαχείρισης δεν υπάρχει. Ο ουσιαστικός έλεγχος για δίκαιη κατανομή του νερού και προστασία του περιβάλλοντος απουσιάζει. Για μία ακόμη φορά ...« ο Θεός βοηθός» !

Και σε όλα αυτά, έχουμε και μια Κυβέρνηση που (υποτίθεται) γνωρίζει τις παθογένειες στην διαχείριση του νερού, έχει συνειδητοποιήσει την καταστροφική επίδραση των υδατικών ελλειμάτων, αλλά πρωτοβουλίες τολμηρές, κυρίως για τις μεσοπρόθεσμες λύσεις, δεν αναλαμβάνει.

Θα αποφύγουμε να προσεγγίσουμε τις όποιες εξηγήσεις για αυτή την αδράνεια, με την ελπίδα ότι, εφόσον δεν υπάρχουν ιδεοληπτικού τύπου εμπόδια - όπως το ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν - για την υλοποίηση έργων, ας κάνουν άμεσα πράξη τις δεσμεύσεις τους. 

 

{1} ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - Προβληματίζει η ανομβρία στον θεσσαλικό κάμπο - ΟΙ ΣΠΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΔΕΥΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ *Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΟΕΒ :

https://www.eleftheria.gr/%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/item/254162.html

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr