Προχωρά η αναγκαστική απαλλοτρίωση στη Μεσοχώρα για τη λίμνη - Ανάστατοι οι κάτοικοι

Το πρόσφατο ρεπορτάζ του trikalavoice.gr αναφέρεται σε μια είδηση που, όπως συχνά συμβαίνει, κάποιοι αποφεύγουν να δούνε την πραγματική εικόνα και την ουσία της υπόθεσης.

Ας πούμε και εμείς πως το βλέπουμε.

1. Το ΥΗΕ Μεσοχώρας, μετά από πολλές περιπέτειες και είκοσι χαμένα χρόνια, διαθέτει νόμιμη ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ και η ΔΕΗ προχωρά κανονικά στο έργο της ολοκλήρωσης και λειτουργίας του τόσο σημαντικού αυτού έργου, που  η σημασία του υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια του χωριού.

2. Η ΔΕΗ έκανε, ως όφειλε, έναρξη των απαραίτητων ενεργειών για τις απαλλοτριώσεις και στη συνέχεια της καταβολής των αποζημιώσεων, κάτι που έχει ήδη γίνει στους δικαιούχους του διπλανού οικισμού (Αρματολικό) και σε πλήθος άλλων εκτάσεων από τις κατακλυζόμενες, πλην του οικισμού Μεσοχώρας !

Το έγγραφο που αναγγέλλει την έναρξη της διαδικασίας λογικά θα φέρει ικανοποίηση στην συντριπτική πλειοψηφία των Μεσοχωριτών γιατί απλούστατα σημαίνει την αρχή του τέλους σε μια εκκρεμότητα δεκαετιών.

Τώρα, πόσα μέτρα μακριά «ταξίδεψε» με τον ισχυρό άνεμο το τοιχοκολλημένο έγγραφο  δεν το γνωρίζουμε, ούτε εάν αυτό ήταν που «αναστάτωσε» κάποιους κατοίκους, όμως ΣΙΓΟΥΡΑ δεν είναι αυτή η ουσία της είδησης ! 

3. Παράλληλα με την τυπική έναρξη της διαδικασίας αυτής, είχαμε από την κυβέρνηση την δημόσια ανακοίνωση για τις προθέσεις καταβολής σημαντικά μεγαλύτερου ποσού από εκείνο που θα αποφασιστεί από το δικαστήριο (το γράφουμε με επιφύλαξη, θα περιμένουμε και τις απόψεις του Δήμου).

Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος για τους κατοίκους.

«Πεδίον δόξης λαμπρό» λοιπόν για τον Δήμο Πύλης και τους συμβούλους του (νομικούς, μηχανικούς) οι οποίοι, σε συντονισμό με τον Φιλοπροοδευτικό Σύλλογο Μεσοχώρας «Η ΒΥΤΣΙΣΤΑ», δηλαδή τον μοναδικό αξιόπιστο σύλλογο που εκπροσωπεί τα πραγματικά συμφέροντα των Μεσοχωριτών, θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να πιάσουν δουλειά και να καταλήξουν σε ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ, κερδίζοντας έτσι χρόνο και χρήμα.

Όλοι μαζί λοιπόν (και όχι ο καθένας μονός του) θα το πετύχουν.

Και φυσικά χωρίς καθόλου να παραμελήσουν την απαίτηση τους από το   ΥΠΕΝ και την ΔΕΗ να τους δώσουν τις απαραίτητες εγγυήσεις για την εφαρμογή όσων προβλέπει η ΑΕΠΟ (μετεγκατάσταση, έργα για την περιοχή, οικολογική προστασία κλπ.).

Είναι προφανές ότι στην συλλογική αυτή προσπάθεια τους θα πρέπει να παραμερίσουν τους ελάχιστους ορκισμένους εχθρούς του έργου που ακόμα ονειρεύονται «κατεδάφιση» των έργων, κάτι που  επίσημα συμπεριέλαβαν ως «σκοπό» (!!!) στο καταστατικό του σωματείου τους. Βρέθηκε μάλιστα και  κάποιος  δικαστής (άγνωστο πως, κρίμα όμως για την δικαιοσύνη της χώρας μας.....) να   ΕΓΚΡΙΝΕΙ ! (ναι σωστά διαβάσατε....) τον παράλογο και ξεκάθαρα αντίθετο με το Σύνταγμα και τους νόμους «σκοπό» αυτού του σωματείου.

Ευχόμαστε επιτυχία στις προσπάθειες των Μεσοχωριτών.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε όλους.

ΠΗΓΗ : trikalavoice.gr

Φωτογραφίες: 
ΥΗΣ Γλύστρας Μεσοχώρας
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr