Το ποτάμι της ντροπής και ένα φράγμα

Η παρέμβαση του γνωστού μηχανικού Κώστα Μεζάρη στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (δες σχετικό σύνδεσμο εδώ {1}) με αφορμή το πρόσφατο γεγονός ρύπανσης του Τιταρήσιου φέρνει στο φως της επικαιρότητας δύο (τουλάχιστον) σημαντικά θέματα.

Το πρώτο αφορά σε αυτό καθ’ αυτό το ημιτελές φράγμα Αγιονερίου που εδώ και πολλά χρόνια, μετά την ολοκλήρωση σημαντικού μέρους των εργασιών (εκχειλιστής, σήραγγα, κ.α.) παραμένει εγκαταλελειμμένο πάνω στην κοίτη του Ελασσονίτη ποταμού. Κανείς δεν προσπαθεί να λύσει τα διαδικαστικά ή και ουσιαστικά προβλήματα που εμποδίζουν την συνέχιση των εργασιών αλλά (κυρίως) φαίνεται ότι αρκετοί είναι αυτοί που βολεύονται από την πολυετή αυτή ακινησία.

Τελικά τι είναι δύσκολο, να βρεθεί τρόπος να τελειώσει το έργο ή να παρακαμφθούν τα «εμπόδια» για να μπούνε στη θέση τους οι συνήθεις ύποπτοι και καθόλα γνωστοί ρυπαίνοντες ώστε να ανοίξει τελικά ο δρόμος για την αξιοποίηση των υδάτων του (μελλοντικού) ταμιευτήρα ;

Το δεύτερο θέμα που θίγει ο αρθρογράφος είναι ουσιαστικά η αξιοποίηση του νέου (αναθεωρημένου) Σχεδίου Διαχείρισης της ΛΑΠ Θεσσαλίας που θεωρεί ως δεδομένη την υλοποίηση έργων εντός της λεκάνης Πηνειού (συμπεριλαμβάνοντας και το Αγιονέρι) τα οποία (θεωρητικά) θα καλύψουν τις υδατικές ανάγκες του υδατικού διαμερίσματος χωρίς «δανεικά» νερά από την όμορη λεκάνη του Αχελώου.

Το ξαναλέμε : Ας εργασθούν συστηματικά και εξειδικευμένα αναλύοντας την ωριμότητα κάθε ενός έργου χωριστά. Η δουλειά της Κυβέρνησης και των αρμόδιων οργάνων δεν τελειώνει με μια υπουργική απόφαση έγκρισης ενός Σχεδίου Διαχείρισης !

 

{1} ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ : Το ποτάμι της ντροπής και ένα φράγμα :

http://www.eleftheria.gr/m/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/it...

{2} Σχετικά κείμενα στο ypethe.gr :

https://www.ypethe.gr/opinion/o-titarisios-rypainetai

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr
http://www.eleftheria.gr