Όπως κάθε καλοκαίρι ….. ξαναθυμήθηκαν τη Μεσοχώρα !

  Τόσα χρόνια ένα μικρό μέρος των πολιτών της χώρας γαλουχήθηκε με το μίσος κατά συγκεκριμένων έργων στον Άνω Αχελώο (δες εδώ {1} σχετικά δημοσιεύματα).  Το ένα από αυτά, η Μεσοχώρα, αμιγώς υδροηλεκτρικό έργο σύμφωνα με αποφάσεις που οριστικοποιήθηκαν από το 1995, προχώρησε και ήδη το 2001 είχε σχεδόν ολοκληρωθεί.  Τελικά επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ- Οικολόγων, με μεγάλη καθυστέρηση το έργο αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά (2017 - απόφαση Αν. Υπουργού κ. Σωκρ. Φάμελλου) και βαίνει προς την έναρξη της λειτουργίας του.

  Αυτοί που επί τριάντα χρόνια χρησιμοποίησαν την εμβληματική Μεσοχώρα για τους δικούς τους εκλογικο-πολιτικούς σκοπούς και με τις γνωστές οικοτρομοκρατικές υπερβολές κρατούσαν ζεστή την «πελατεία» τους, υποχρεώθηκαν πλέον να προσγειωθούν στην πραγματικότητα.  Να όμως που τώρα, μετά την δική τους «κωλοτούμπα», δεν μπόρεσαν να μαζέψουν όλους εκείνους που τους στήριζαν, επηρεασμένοι από την ακραία κατά το παρελθόν ρητορική τους για «κατεδάφιση» των έργων.  Έτσι κάποια κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έκαναν καριέρα με τη Μεσοχώρα, μαζί με κάποιους περιθωριακούς, συνεχίζουν την αδιέξοδη πορεία μίσους και καταστροφής απέναντι σε ένα καθόλα χρήσιμο ενεργειακό έργο και μάλιστα από την βασική ανανεώσιμη πηγή, το νερό.

  Η ανακοίνωσή τους  σε σχετική πρόσκληση (δες εδώ τους συνδέσμους {2}για καλοκαιρινές εκδηλώσεις κατά της Μεσοχώρας είναι ενδεικτική.  Εκεί μιλούν για «κίνημα αντίστασης» που απέτρεψε την «ολοκλήρωση και την λειτουργία» και που και σήμερα ακόμη, παρά την αδειοδότηση του έργου, «το ενδεχόμενο (λειτουργίας) πρέπει να αποτραπεί με κάθε μέσο» (σ.σ. η υπογράμμιση δική μας).

   Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς υπονοούν οι διοργανωτές με την ανακοίνωσή τους αυτή.  Ήδη η Ελληνική κοινωνία συναντά καθημερινά νέες μεθόδους αντιδημοκρατικής δράσης, χωρίς σεβασμό στην λειτουργία δικαιοσύνης, τους κρατικούς φορείς και φυσικά περιφρονώντας την εκφρασμένη άποψη της πλειοψηφίας των πολιτών ή τοπικών κοινωνιών (π.χ. ομόφωνες αποφάσεις Δήμου Πύλης).

  Τώρα πλέον, εκείνοι που άνοιξαν «τον ασκό του Αιόλου» με συνθήματα καταστροφής, οφείλουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε.

  Στον ιστότοπό μας έχουμε τοποθετήσει την υπόθεση της Μεσοχώρας στα θετικά της παρούσας κυβέρνησης και αναγνω-ρίσαμε την παρρησία του αρμόδιου υπουργού.

Τώρα στο αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας και την ΔΕΗ, απομένει η ολοκλήρωση έργων και διαδικασιών έως την λειτουργία του ΥΗ Σταθμού.  Ας το κάνουν το ταχύτερο ώστε να απαλλάξουν και τους οπαδούς της καταστροφής από τα συναισθήματα μίσους και να βρει επιτέλους ο τόπος την ηρεμία και την προκοπή που του αξίζει.  

{1} Σχετικά Δημοσιεύματα :

- Η Μεσοχώρα θα λειτουργήσει σε πείσμα των εκφραστών μίσους και βίας κατά του έργου

https://www.ypethe.gr/news/i-mesohora-tha-leitoyrgisei-se-peisma-ton-ekf...

- Η εκδήλωση στη Λάρισα για την κατεδάφιση (!) της Μεσοχώρας και των άλλων έργων του Αχελώου

https://www.ypethe.gr/news/i-ekdilosi-sti-larisa-gia-tin-katedafisi-tis-...

{2} Ανακοίνωση πρόσκλησης εκδηλώσεων :

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ : Εκδηλώσεις στις όχθες του Αχελώου :

http://www.eleftheria.gr/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/20456...

- ertopen.com : Κάλεσμα του Μεσοχώρα - Αχελώος SOS : Ecocamping για τη σωτηρία του Αχελώου – Μεσοχώρα :

http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia/item/48116-kalesma-toy-mesoc...

- trikkipress.gr : http://trikkipress.gr/%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%BF%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1-%...

 

Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr