Οικολογική δράση και ΑΠΕ

Με πολύ εύστοχο τρόπο ο Ηλίας Κανέλλης από την στήλη «Στερεότυπα» στα ΝΕΑ (17-18 Αυγούστου 2019) και με τίτλο «Λεύτερα βουνά χωρίς αιολικά» (δες εδώ {1} το σχετικό άρθρο) σχολιάζει την αντιφατική πραγματικότητα που βιώνουμε στη χώρα μας εξ’ αιτίας της ημιμάθειας, της επιλεκτικής «ανάγνωσης» στοιχείων σε παραγωγικές πρωτοβουλίες, της εμμονής σε «οικο-τρομοκρατικές» ρητορικές, της καλλιέργειας εχθρικού κλίματος σε ποικίλες, καθόλα αναγκαίες, επενδυτικές δραστηριότητες και έργα.

Ο αρθρογράφος αναφέρεται, με αφορμή αντιδράσεις για αιολικά πάρκα, στην αυθαίρετη και μονομερή χρήση του όρου «οικολογία» από ανθρώπους που οι απόψεις και κυρίως η δράση τους καθόλου δεν τιμούν την αναφορά τους σε αυτήν.

Από την πλευρά μας προσυπογράφουμε τις απόψεις του Ηλία Κανέλλη, υπενθυμίζοντας πως τόσα χρόνια που τεκμηριώνουμε, επιστημονικά και πολιτικά, τις παραγωγικές, αναπτυξιακές και οικολογικές προοπτικές της Θεσσαλίας, με αιχμή τον πρωτογενή τομέα, τα υδατικά θέματα και την προοπτική αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων της Θεσσαλίας, κυρίως του υδατικού της δυναμικού (ταμιευτήρες και ΥΗ έργα), συναντούμε συνεχώς απέναντι απόψεις και δράσεις σαν αυτές στις οποίες αναφέρεται ο αρθρογράφος.

Αντιμετωπίζοντας τα θέματα τοπικά και όχι σφαιρικά, περιορισμένοι στον ιδεοληπτικό τους μικρόκοσμο, αναγνωρίζοντας επιλεκτικά  (όταν τους συμφέρει) τις θεσμικές διαδικασίες για αναπτυξιακά έργα και δράσεις, φθάνουν, ειδικά στη Θεσσαλία ακόμα και στην διατύπωση των πιο απίστευτών «απαιτήσεων», όπως π.χ. έκαναν πρόσφατα για το ολοκληρωμένο ΥΗ έργο της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα, του οποίου ζητούν την κατεδάφιση (!), παρότι αυτό βρίσκεται στα πρόθυρα λειτουργίας του ! (δες εδώ {2} τους σχετικούς συνδέσμους).

«Λεύτερα βουνά» λοιπόν αλλά και «Λεύτερη» σκέψη με σοβαρότητα και ευθύνη για να πάμε επιτέλους μπροστά. Το δικαιούμαστε.

 

{1} ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ : «Λεύτερα βουνά χωρίς αιολικά» :

https://www.in.gr/2019/08/19/apopsi/leytera-vouna-xoris-aiolika/

{2} Ενάντια στο φράγμα της Μεσοχώρας, Αύγουστος 2019 :

https://thepressproject.gr/enantia-sto-fragma-tis-mesochoras-avgoustos-2019/

https://www.facebook.com/%CE%9C%CE%B5%CF%83%CE%BF%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B1-%CE%91%CF%87%CE%B5%CE%BB%CF%89%CE%BF%CF%82-SOS-Mesochora-Acheloos-SOS-1862983503986724/

Σχετικά δημοσιεύματα για τα αιολικά : 

- Ένταση στο Δημαρχείο Καρδίτσας - Κατά της δημιουργίας αιολικών πάρκων οι πολίτες

https://www.protothema.gr/greece/article/918393/edasi-sto-dimarheio-karditsas-kata-tis-dimiourgias-aiolikon-parkon-oi-polites/

- Ξανά χημικά για τα αιολικά στα Αγραφα :

https://www.eleftheria.gr/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1/item/238535-%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%AC-%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B1.html

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr