Οι πανηγυρισμοί για την αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων δεν δικαιολογούνται, αν προηγουμένως αυτά δεν εφαρμοσθούν στην πράξη

Διαβάζουμε στο LEFT.gr (δες εδώ {1} τον σχετικό σύνδεσμο) ένα σύντομο ρεπορτάζ και σχετικές δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλου σχετικά με την αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΥ) για τα 14 Υδατικά Διαμερίσματα της χώρας, στα οποία φυσικά περιλαμβάνεται και το αντίστοιχο Σχέδιο της Θεσσαλίας.

Είναι απολύτως ακριβές το γεγονός ότι έως το 2010 καμμιά Κυβέρνηση δεν είχε προωθήσει την εκπόνηση των ΣΔΥ παρά την υποχρέωση που αναλάβει η χώρα μας να εφαρμόσει την σχετική Οδηγία 60/2000 που αφορούσε την διαχείριση των υδάτων στην Ε.Ε.

Θα σημειώναμε μάλιστα ότι η καθυστέρηση διαμόρφωσης θεσμικού πλαισίου διαχείρισης υδάτων θα πρέπει να υπολογίζεται έως πολύ μεγαλύτερη, δεδομένου ότι, ανεξάρτητα από την προαναφερθείσα Οδηγία της Ε.Ε, στη χώρα μας για το ίδιο θέμα υπήρχε ο Νόμος 1739/87 που δυστυχώς είχε εγκαταλειφθεί από όλους αντί να μας οδηγήσει σε ένα εκσυγχρονιστικό θεσμικό εργαλείο διαχείρισης των υδάτων.

Το 2010, κάτω από πιέσεις της Ε.Ε και των αποφάσεων των αρμόδιων δικαστηρίων της, η τότε Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου ενεργοποιήθηκε για την εκπόνηση των σχετικών μελετών. Το 2014 εγκρίθηκαν για πρώτη φορά ΣΔΥ στη χώρα μας και το 2017 έγινε η πρώτη αναθεώρησή τους σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις της σχετικής Οδηγίας.

Το ερώτημα όμως που παραμένει αναπάντητο είναι πώς αξιοποιούμε στη χώρα μας τα εγκεκριμένα αυτά θεσμικά εργαλεία για να επιλύουμε χρόνια προβλήματα. Στη Θεσσαλία για παράδειγμα, όπως επανειλημμένα αναδείξαμε, καμμιά απολύτως ενέργεια δεν πραγματοποιήθηκε για την υλοποίηση μέτρων, δράσεων και έργων προς την κατεύθυνση που το σχετικό ΣΔΥ προβλέπει. Μέχρι τώρα δεν υλοποιούνται αφενός μέτρα μείωσης καταναλώσεων νερού κυρίως στις αρδεύσεις (με κατάλληλα προγράμματα, κίνητρα, εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων άρδευσης και σταδιακή υποκατάσταση της χρήσης υδάτων από υπόγειους υδροφορείς κ.α.), αφετέρου έργα για την αύξηση της προσφοράς υδάτων (νέοι ταμιευτήρες, σύνταξη ή επικαιροποίηση μελετών νέων υδατικών έργων, κ.λ.π.) ώστε το καταστροφικό για το περιβάλλον αρνητικό υδατικό ισοζύγιο στη Θεσσαλία επιτέλους να μειώνεται.

Το τι θα έπρεπε να γίνει αναφέρεται λεπτομερώς στα «μέτρα, δράσεις και έργα» του ΣΔΥ του 2014 και περίπου επαναλαμβάνονται και στην αναθεώρηση του 2017. Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση αρκείται στην πολιτική αξιοποίηση μιας ουσιαστικής διοικητικής υποχρέωσης προς την Ε.Ε την οποία υλοποίησε επιτυχώς, «φορτώνει» τις ευθύνες που (πράγματι) επί δεκαετίες ανήκουν σε προηγούμενους, παράλληλα όμως «ξεχνάει» να αναλάβει πρωτοβουλίες υλοποίησης του ΣΔΥ, που άλλωστε είναι το πιο σημαντικό.

Κατά τα λοιπά «πονάνε» για την οικολογική καταστροφή, αφήνοντας όμως σχεδόν 4 χρόνια να πάνε χαμένα.

Και η καταστροφή συνεχίζεται, παρά την τυπική ισχύ αυτή τη φορά των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων …….    

{1} LEFT. gr : Στο αρχείο της ΕΕ η 6ετής καθυστέρηση της Ελλάδας στη διαχείριση των υδάτων :

https://left.gr/news/oi-draseis-toy-yp-perivallontos-esteilan-sto-arheio...

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr