Οι λόγοι που αυξάνουν τα προβλήματα στη χρήση του αρδευτικού νερού στην Ελλάδα

Μια δημόσια παρέμβαση που έγινε στο ypaithros.gr (δες τον σχετικό σύνδεσμο εδώ {1} από τον κ. Βασίλη Κανάκα, πρόεδρο Ένωσης Αρδευτών Ελλάδας παραθέτουμε στον ιστοτόπο μας. Στην τοποθέτηση του ο κ. Κανάκας αναφέρεται στην πραγματικότητα που χαρακτηρίζει τον τομέα διαχείρισης του αρδευτικού νερού και εκφράζει με συναισθηματικό αλλά τεκμηριωμένο λόγο την σκοπιά των αγροτών.

Το δικό μας σχόλιο ειναι ότι για μια ακόμη φορά καταδεικνύεται η αδήριτη ανάγκη η πολιτεία και οι  ευαίσθητοι (υποτίθεται) σχετικά με τα οικολογικά ζητήματα πολιτικοί που διαχειρίζονται τις τύχες μας να ασχοληθούν άμεσα με τον προγραμματισμό και υλοποίηση (κατά το δυνατόν) αναγκαίων έργων ταμίευσης υδάτων και σύγχρονων αρδευτικών δικτύων, με την θέσπιση κανόνων κυρίως στις ιδιωτικές αρδεύσεις, την ουσιαστική εφαρμογή των εγκεκριμένων Σχέδιων Διαχείρισης σε όλα τα υδατικά διαμερίσματα της χώρας και τέλος με την άμεση επανεξέταση των θεσμικών εργαλείων στα θέματα αυτά, με πιο επείγον εκείνο του εκσυγχρονισμού του ξεπερασμένου πλαισίου λειτουργίας των οργανισμών άρδευσης. Όσο αυτά δεν γίνονται οι μεγάλες κουβέντες που μας σερβίρουν στις παντός είδους επικοινωνιακές φιέστες (Αναπτυξιακά Συνέδρια, διαβουλεύσεις κα) περί "αειφορίας", "ανάπτυξης", "με σεβασμό στο περιβάλλον" κλπ., χάνουν παντελώς την αξία τους και τροφοδοτούν αντικειμενικά την απώλεια της εμπιστοσύνης των πολίτων στην πολιτική.

Σημειώνουμε επίσης ότι τα θέματα αυτά  έχουν συνήθως τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον μας, πολλές φορές μάλιστα σε ευαίσθητα οικοσυστήματα που, δυστυχώς, δεν μπορούμε να τα δούμε (π.χ υπόγειοι υδροφορείς), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι μειώνονται οι ευθύνες των διοικούντων απέναντι στις επόμενες γενιές.

 

{1} ypaithros.gr : Οι λόγοι που αυξάνουν τα προβλήματα στη χρήση του αρδευτικού νερού στην Ελλάδα - του Βασίλη Κανάκα, προέδρου Ένωσης Αρδευτών Ελλάδος

http://www.ypaithros.gr/oi-logoi-pou-auxanoun-ta-provlimata-sti-xrisi-to...

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr
www.ypaithros.gr