Οι εξελίξεις σε μια ακόμη μαζική εξαφάνιση της ζωής στον πλανήτη γη και ο ρόλος του ανθρώπινου είδους σε αυτήν

Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» δημοσιεύθηκε σε δύο συνέχειες (1-2 και 8-9 Σεπτεμβρίου) μια πολύ αξιόλογη και εμπεριστατωμένη ανάλυση σχετικά με το μείζον θέμα των ανησυχητικών κλιματικών (και όχι μόνο) φαινομένων στον πλανήτη γη, σε σχέση με την «έκτη μαζική εξαφάνιση» της ζωής που συντελείται σε ένα πλήθος ειδών (δες εδώ {1} τους σχετικούς συνδέσμους των δημοσιευμάτων).

Οι συντάκτες της ΕΦΣΥΝ αντιμετωπίζουν το θέμα με σοβαρότητα αποφεύγοντας τις επιδερμικές και επιπόλαιες, τρομοκρατικού χαρακτήρα, «αναλύσεις», που συχνά απαντώνται στον λόγο και σε γραπτά κείμενα ψευτο-οικολογικών οργανώσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι απορρίπτουν την «διαδεδομένη μεταφυσική - τελειολογική αυταπάτη υπέρ μιας αποκλειστικής γραμμής προοδευτικής εξέλιξης», επισημαίνοντας επιπλέον ότι «Η περιπέτεια της ζωής στον πλανήτη μας δεν ταυτίζεται, ούτε και εξαντλείται στο ανθρώπινο είδος και οι προηγούμενες μαζικές εξαφανίσεις (ειδών) δεν ήταν αποκλειστικά καταστροφικές». 

Αντίθετα, παρατηρούν ότι «κάποιες άλλες μορφές ζωής εξελίχθηκαν ταχύτατα για να καταλάβουν τους απελευθερωμένους από την μαζική εξαφάνιση οικοτόπους». Θεωρούν επίσης ότι η «εξάλειψη μέσω της φυσικής επιλογής ορισμένων μεμονωμένων ζωϊκών ειδών είναι ένα σύνηθες βιολογικό φαινόμενο»  και επισημαίνοντας τις προσαρμοστικές ικανότητες της φύσης, σημειώνουν ότι «πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια  μέχρι σήμερα έχουν εξαλειφθεί πάνω από το 99,6% των ειδών που ζούσαν κάποτε στον πλανήτη μας ! »

Με την ψύχραιμη αυτή επιστημονική προσέγγιση, χωρίς καθόλου να υποτιμούν την ανάγκη εγρήγορσης της ανθρωπότητας και των οργανωμένων κοινωνιών μπροστά στους κινδύνους που μας απειλούν από τις ανεξέλεγκτες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, θέτουν το «μέτρο» του πολύπλοκου αυτού ζητήματος.

Κλείνοντας σημειώνουμε πως η αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών και των απειλών που καθημερινά μας υπενθυμίζουν την παρουσία τους και μας προειδοποιούν, δεν σχετίζεται αμιγώς με αντίρροπες οικολογικές παρεμβάσεις και επιστημονικο-τεχνικές δράσεις, αλλά (σχετίζεται) και με αναγκαίες πολιτικο-κοινωνικές εξελίξεις, δεδομένου ότι το κυνήγι του κέρδους και οι ανταγωνισμοί σε όλα τα πεδία της οικονομίας (ενέργεια, παραγωγή προϊόντων, εμπόριο κ.λ.π.) αλλά και των πολέμων συνεχίζουν να αποτελούν την γενεσιουργό αιτία (και) των οικολογικών προβλημάτων.

{1} «Η Εφημερίδα των Συντακτών» efsyn.gr  :

- Η έκτη μαζική εξαφάνιση της ζωής στον πλανήτη Γη έχει ήδη ξεκινήσει :

https://www.efsyn.gr/arthro/i-ekti-maziki-exafanisi-tis-zois-ston-planit...

- Η ανθρωπογενής υποβάθμιση της Βιόσφαιρας :

https://www.efsyn.gr/arthro/i-anthropogenis-ypovathmisi-tis-viosfairas

 

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr
https://www.efsyn.gr