Οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Έντονη κινητικότητα παρουσιάζεται στον αγροτικό κόσμο ενόψει των κινητοποιήσεων περί τα τέλη Ιανουαρίου (δες εδώ {1} τον σχετικό δημοσίευμα).

Μια ανάγνωση των αιτημάτων των αγροτών οδηγεί σε ένα πρώτο συμπέρασμα ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών συνδέεται με τα υδατικά και ενεργειακά προβλήματα που και εμείς σταθερά προβάλλουμε στον ιστότοπό μας. Ενδεικτικά :

  • Ακριβά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Επανειλημμένα έχουμε αναδείξει ότι οι αυξήσεις των τελευταίων 10 ετών σε επίπεδα πάνω από 60% δεν μπορούν πλέον να γίνουν ανεκτές από τα νοικοκυριά αλλά και όλους τους καταναλωτές, κατά μείζονα λόγο όταν οι επιβαρύνσεις αυτές αφορούν στην επαγγελματική δραστηριότητα, όπως εκείνη των αγροτών

  • Υψηλό κόστος παραγωγής

Και εδώ το θέμα σχετίζεται με τον ενεργειακό τομέα (πετρέλαιο) αλλά και τα έντονα υδατικά προβλήματα, που στην περιοχή μας σε ορισμένες περιπτώσεις εκτοξεύουν το κόστος άρδευσης στο 50-70 ευρώ/στρέμμα.

Τέλος στις ανακοινώσεις των αγροτών γίνεται ειδική αναφορά στις ανάγκες ενίσχυσης του υδατικού δυναμικού της λεκάνης Πηνειού, με την μεταφορά υδάτων από την λεκάνη του Αχελώου (εκτροπή).

Θεωρούμε θετικό και ελπιδοφόρο ότι οι «κατ’ εξοχήν» ή «σχεδόν αποκλειστικοί» χρήστες αρδευτικού νερού συνδέουν τους αγώνες τους με το μεγάλο αυτό θέμα της Θεσσαλίας, προαναγγέλοντας μάλιστα την διοργάνωση ειδικής ημερίδας τον επόμενο μήνα.

Είδομεν ….

{1} ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ : Περιοδείες στα χωριά, μπλόκα στο τέλος του μήνα

https://www.eleftheria.gr/%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/item/248885-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%AC,-%CE%BC%CF%80%CE%BB%CF%8C%CE%BA%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CE%B1.html

 

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr