Ο Ν. Πλαστήρας και η ομώνυμη Λίμνη

Πολύ ενημερωτική και σε ορισμένα σημεία συγκινητική η μαρτυρία του  κ. Άγγελου  Ζαχαρόπουλου για το Υδροηλεκτρικό Έργο Ν. Πλαστήρα και την ομώνυμη Λίμνη στην περιοχή (δες εδώ το σχετικό δημοσίευμα {1}).  

Ο Άγγελος  Ζαχαρόπουλος (δες εδώ βιογραφικό {2}) υπήρξε ένας σημαντικός εκπρόσωπος της Ελλάδας σε όργανα της ΕΕ. Επίσης τα ιστορικά στοιχεία του δημοσιεύματος παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μέσα  από αυτά αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά που σήμερα φαίνονται αυτονόητα, πριν 70 χρόνια έπρεπε να βλέπει κανείς πολύ μακριά και να διαθέτει επιμονή και πίστη ώστε να πραγματοποιηθούν.

Καμμιά φορά οι νεότεροι αναρωτιούνται τι θα είχε συμβεί σήμερα αν οι πολιτικοί μας και ο κόσμος της προκοπής βρίσκονταν μπροστά σε μια αντίστοιχη πρόκληση.

Θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί το έργο αυτό ή μήπως οι γνωστοί εμμονικοί των ιδεοληψιών, με την περιορισμένη έλλειψη ευθύνης που επιδεικνύουν σε αντίστοιχα έργα, θα αποτελούσαν το «φρένο» σε μια τέτοια δημιουργική επιλογή ;

Πολύ φοβούμαστε πως η στρεβλή αντίληψη που υπάρχει σε πολλούς για ανάπτυξη με σεβασμό στις αρχές της οικολογίας – όπως εκείνοι την αντιλαμβάνονται – ενδεχόμενα θα αποτελούσε ένα «αξεπέραστο εμπόδιο».

Σήμερα αρκετοί πολιτικοί μας εκπρόσωποι, εκτός από την μη υλοποίηση των «δεσμεύσεων» τους, δυστυχώς δεν διακρίνονται ούτε για το όραμα τους ούτε για το πάθος δημιουργίας. Αδιάψευστος μάρτυς τα έργα του Άνω Αχελώου και οι  αντίστοιχοι κυβερνητικοί χειρισμοί της εγκατάλειψής τους, όπου στερούν από την κοινή γνώμη ακόμη και το δικαίωμα να ενημερωθεί σχετικά με τις επιλογές των κυβερνώντων ως προς την μελλοντική τους τύχη.

Προφανώς αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται για πολύ. Όμως και τα χαμένα χρόνια που διανύουμε αφήνουν έντονο τα αποτύπωμα ανευθυνότητας και μιζέριας.

 

{1} ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ : Ο Ν. Πλαστήρας και η ομώνυμη Λίμνη – Άγγελου Ζαχαρόπουλου :

http://www.eleftheria.gr/m/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/it...

{2} Βιογραφικό Άγγελου Ζαχαρόπουλου :

http://www.biblionet.gr/author/77876/%CE%86%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B...

Φωτογραφίες: 
Ανάντη Άποψη Φράγματος Ταυρωπού
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr
http://www.eleftheria.gr