Ο διάλογος για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων και την δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόσφατη παρέμβαση (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας, 9/1/23) του γνωστού γεωπόνου - ερευνητή κ. Χρ. Τσαντήλα όπου αναδεικνύει την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων και της δημιουργίας «Φορέα Διαχείρισης Εδαφοϋδατικών Πόρων» σε κάθε υδατικό διαμέρισμα στη χώρα μας.

[Ως γνωστόν τα θέματα αυτά έχει επανειλημμένα αναδείξει και η Επιτροπή για την Διεκδίκηση επίλυσης  Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ), είτε με σχετικές αναρτήσεις (ενδεικτικά δες εδώεδώ και εδώ), ή/και με άρθρα (εδώ), αλλά και με υπομνήματα που έχει αρμοδίως υποβάλλει, ενώ αποτέλεσε και ένα από τα βασικά θέματα που τα στελέχη της ανέπτυξαν στην συζήτηση για το υδατικό της Θεσσαλίας στη Βουλή (14 Δεκεμβρίου 2022)].

Δυστυχώς έως σήμερα η Διαχείριση Υδάτων (ΔΥ) αποδεδειγμένα βρίσκεται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα με πάμπολλες αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον, με συνεχή επιδείνωση των υδάτινων οικοσυστημάτων, με σημαντικές απώλειες πολυτίμων υδατικών πόρων, με υψηλό κόστος λειτουργίας κοκ.

Παρόλα αυτά η επικέντρωση των κυβερνώντων στο θέμα είναι ελάχιστη.

Ειδικά οι δυο τελευταίες κυβερνήσεις Τσίπρα και Μητσοτάκη (για να μην πάμε ακόμη πιο πίσω στο χρόνο), κανένα ενδιαφέρον δεν επέδειξαν για την βελτίωση της κατάστασης, για συντονισμό δράσεων με την θεσμοθετημένη συμμετοχή των χρηστών στην ΔΥ, για την δημιουργία σύγχρονου και αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου, για την ενίσχυση των διοικητικών δομών κλπ.

Και να σκεφθεί κάνεις πως και οι δυο αυτοί πρωθυπουργοί επέλεξαν στην κυβέρνηση τους την συμμετοχή «οικολόγων» υπουργών που (υποτίθεται) θα είχαν ειδικό ενδιαφέρον για παρόμοια θέματα.

Τελικά  αποδείχθηκε ότι το «όραμα» και των δυο  έχει εμβέλεια έως εκεί που δεν θα θίγονται ακανθώδη ζητήματα, που δεν θα «ενοχλήσουν» όσους ακόμη διαχειρίζονται τα νερά με κακές η ξεπερασμένες πρακτικές, που δεν θα διακινδυνεύσουν απώλεια ψήφου στις εκλογές για ….μικροπράγματα όπως πχ. η περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Και μια ακόμη παρατήρηση στην παρέμβαση του φίλου Χρ. Τσαντήλα.

Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε πως  επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε ζητήματα ουσίας και επιζητά μια «αποτοξινωμένη ατμόσφαιρα» ανταλλαγής απόψεων και όχι  ανούσιες διαμάχες «υπέρ / κατά» της εκτροπής υδάτων από τον Αχελώο.

Κερδίζει συνεπώς έδαφος στον χώρο των επιστημόνων και στην κοινή γνώμη η θέση της Ε.Δ.Υ.ΘΕ και των φορέων που την στηρίζουν, που καλούν τους «μονομάχους»  της εξουσίας σε ουσιαστικές δεσμεύσεις για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας (χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης - σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα,  δημιουργία ταμιευτήρων πολλαπλού σκοπού πέριξ του θεσσαλικού κάμπου για αντιπλημμυρική προστασία - υδρεύσεις - αρδεύσεις - μείωση υπεραντλήσεων, δημιουργία αποθεμάτων κατά της ξηρασίας και αποφυγή ερημοποίησης κοκ).

Όσο για το θέμα   της ενίσχυσης από τον Αχελώο ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ  ΑΜΕΣΑ να το φέρουν για συζήτηση και  ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ στη Βουλή (σημ. : επί οκτώ συναπτά έτη το αποφεύγουν και οι δυο σαν ο «διάβολος το λιβάνι»….) και αναλόγως να δεσμευτούν πως στην νέα τετραετία είτε θα το ολοκληρώσουν και θα το λειτουργήσουν, είτε θα το κατεδαφίσουν.

Μέση λύση δεν προσφέρεται και είναι καιρός να εγκαταλείψουν την υποκρισία, την καταστροφική για το περιβάλλον στασιμότητα, τα μεγάλα λόγια  και την (βολική και για τους δυο) πολιτική των συγχύσεων γύρω από το θέμα.

Ο χρόνος τους για  την συνειδητή απραξία και τους ψεύτικους καβγάδες έχει οριστικά τελειώσει….

Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr