Νέα σχέδια αντιμετώπισης των πλημμυρών στη χώρα

Για μια ακόμη φορά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αρμόδιο για την διαχείριση υδάτων, ανταποκρίθηκε στην υποχρέωσή του για έκδοση αποφάσεων (Σχέδια Διαχείρισης) κατ’ εφαρμογή μιας Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το τεράστιο πρόβλημα των πλημμυρών (δες εδώ {1} το σχετικό ΦΕΚ).

Όπως εξάλλου έπραξε (στα πλαίσια άλλης σχετικής οδηγίας) στα τέλη του έτους 2017 και με τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων, έτσι και με τις πλημμύρες ανακοινώθηκε (δες το σχετικό δημοσίευμα εδώ {2}) η έγκριση και υπογραφή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο του σχετικού ΦΕΚ, όπου προβλέπονται όλα τα συναφή μέτρα που αφορούν στην Διαχείριση Κινδύνων Πλημμυρών στις Λεκάνες Απορροής Ποταμών σε όλα τα Υδατικά Διαμερίσματα της χώρας.

Δεν είναι στις προθέσεις μας να υποβαθμίσουμε τις αναγκαίες νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες, ειδικά όταν πρόκειται για ένα θέμα όπως οι πλημμύρες. Όμως, όπως συνέβη με την οδηγία 60/2000και τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων, τα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα δυστυχώς ΔΕΝ είναι αρκετά για την αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών και πολύπλοκων προβλημάτων.

Για πολλοστή φορά επισημαίνουμε ότι η προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου προστασίας από πλημμύρες είναι διαρκής, απαιτεί μελέτες που όλα αυτά τα χρόνια δεν βλέπουμε να εκπονούνται. Απαιτεί πριν από όλα ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό (master plan) σε κάθε υδατικό διαμέρισμα, με τον οποίο θα προσδιορισθούν τα αναγκαία έργα (π.χ. Ταμιευτήρες συγκέντρω-σης νερού από ορεινές και ημιορεινές περιοχές) και θα καθορισθεί ο βαθμός προτεραιότητας τους, ώστε σταδιακά να εντάσσονται σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Όλα αυτά δεν απαιτούν πάρα πολλά χρήματα ούτε προϋποθέτουν υποχρεωτικά τις πρόσφατες διοικητικές αποφάσεις, που φυσικά είναι καλοδεχούμενες και χρήσιμες. Και εφόσον ένα τέτοιο σχέδιο απουσιάζει σε κάθε επιμέρους περιοχή του υδατικού διαμερίσματος της Θεσσαλίας αναμένεται να αναπτυχθούν αποσπασματικές πρωτοβουλίες τοπικού χαρακτήρα (όπως αυτή που αναφέρει το  σχετικό δημοσίευμα {3} και αφορά πιλοτικό πρόγραμμα για πλημμύρες στο ν. Τρικάλων)

Τελικά πόσες τετραετίες ακόμη πρέπει να χαθούν ; Πόσες «Μάνδρες» , πόσα «Πήλια» και πόσοι «Άραχθοι» θα πρέπει να μας τύχουν ώστε να πλησιάσουμε σε μια αποδεκτή κατάσταση προστασίας από τις πλημμύρες ;

ΥΓ : Ειδικά για την Θεσσαλία υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά την επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργείται στην κοίτη του άνω Αχελώου από τα εγκαταλελειμμένα έργα στη θέση Συκιά. Στην περίπτωση αυτή όσα ΦΕΚ και να δημοσιευτούν δεν θα λύσουν το πρόβλημα ούτε θα υποκαταστήσουν την ανάγκη να ληφθεί άμεσα πολιτική απόφαση για την εκ νέου αδειοδότηση και στην συνέχεια ολοκλήρωση των εργασιών του φράγματος Συκιάς. Όσο συνεχίζεται η απραξία και η ανεύθυνη κυβερνητική πολιτική απέναντι στο θέμα αυτό, οι κίνδυνοι για υλικές καταστροφές παραμένουν, ενώ δεν θέλουμε ούτε να σκεφτόμαστε την περίπτωση απώλειας ανθρωπίνων ζωών.

 

{1} ΦΕΚ 2685 ΤΒ - 6/7/2018 : Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας ΛΑΠ  ΥΔ Θεσσαλίας :

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2018_07_06_sd_pli...

{2} Δημοσίευμα naftemporiki.gr : Σε ΦΕΚ τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας :

https://www.naftemporiki.gr/story/1369920/se-fek-ta-sxedia-diaxeirisis-k...

{3} Πιλοτικό πρόγραμμα για πλημμύρες στο ν. Τρικάλων :

http://www.eleftheria.gr/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B...

 

Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr