Μικρά φράγματα για άρδευση σε χωριά του Δήμου Μεσσήνης

Παρόμοια προβλήματα - εξασφάλισης αρδευτικού νερού - με τη Θεσσαλία έχουν και άλλες περιοχές της χώρας, όπως π.χ. και στο Δήμο Μεσσήνης, με βάση το ρεπορτάζ που δανεισθήκαμε από τον ιστότοπο eleftheriaonline.gr και σας το παραθέτουμε {1}.

Το εντυπωσιακό και εδώ είναι ότι όλα κινούνται βάση της «έμπνευσης» του Δημάρχου, που όσο ικανός και να είναι, όσο και αν πονάει τον τόπο του, όσο και αν προσπαθεί να βοηθήσει τους αγρότες της περιοχής του, δεν ακολουθεί ένα ολοκληρωμένο προγραμματισμό για σημαντικά έργα συγκέντρωσης υδάτων, προγραμματισμός που προφανώς και εκεί, όπως και σε όλη σχεδόν τη χώρα, δεν υπάρχει. Στον ιστότοπο μας μάλιστα είχαμε αναδείξει - πριν ένα χρόνο περίπου - το θέμα των ευθυνών για την έλλειψη ολοκληρωμένου προγραμματισμού υδατικών έργων στη Θεσσαλία, που μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω link {2}.

Να λοιπόν μια μελέτη, να και ο φάκελος του έργου, να και προσδοκία χρηματοδότησης από τον κο Υπουργό και …όλα καλά.

Είναι βέβαιο όμως πως όταν υπάρχει ολοκληρωμένος προγραμματισμός για τα νερά ενός υδατικού διαμερίσματος και καθορίζονται προτεραιότητες στην επιλογή-προώθηση έργων με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, τα χρήματα που θα ξοδευτούν θα είναι μάλλον λιγότερα (αναλογικά με το αποτέλεσμα), θα πιάσουν τόπο και θα εξυπηρετήσουν και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα και των επόμενων γενεών.

Μια τέτοια προσπάθεια προγραμματισμού - για να μην μεμψιμοιρούμε συνεχώς - γίνεται με τα Σχέδια Διαχείρισης που εκπονήθηκαν σε όλα τα υδατικά διαμερίσματα της χώρας, αλλά η επιτυχής εφαρμογή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη υλοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων, δράσεων και έργων, για τα οποία απαιτείται πολιτική βούληση και χρηματοδότηση. 

Και πάλι λοιπόν προκύπτει το ερώτημα : γιατί άραγε οι πολιτικοί δεν προωθούν τον αναγκαίο προγραμματισμό σε όλα τα Υδατικά Διαμερίσματα ;  Άραγε εάν επρόκειτο για την προσωπική τους επιχείρηση θα λειτουργούσαν στο «τυχαίο» και το «περιστασιακό» ή θα σκεφτόντουσαν δυο και τρεις φορές που θα ξοδέψουν τα λεφτά τους ;

{1}. «Μικρά φράγματα για άρδευση σε χωριά του Δήμου Μεσσήνης» 

https://www.eleftheriaonline.gr/local/politiki/aftodioikisi/dimoi/item/1...

{2}. «Προγραμματισμός Υδατικών Έργων στη Θεσσαλία : Οι ευθύνες τους και οι ευθύνες μας»

https://www.ypethe.gr/news/programmatismos-ydatikon-ergon-sti-thessalia-...

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr