Μια υποδειγματική πρωτοβουλία

Μήνυμα προόδου, νοικοκυροσύνης και συνεργατικότητας εκπέμπει η είδηση της λειτουργίας του αυτοδιαχειριζόμενου υδροηλεκτρικού σταθμού του ΤΟΕΒ περιοχής Βελβενδού Κοζάνης (δες εδώ {1} τη σχετική είδηση). Στην όμορφη αυτή κωμόπολη της δυτικής Μακεδονίας, κάποιοι δημιουργικοί συνεταιριστές αγρότες σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση της περιοχής κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα έργο, με πολλαπλά οφέλη για τον τόπο τους και τον συνεταιρισμό τους, όπως αναλυτικά αναφέρονται στο ρεπορτάζ.

Εμείς θα τονίσουμε την ανάγκη ενθάρρυνσης και βοήθειας από την πλευρά της πολιτείας σε ανάλογες πρωτοβουλίες καθώς και την αναγκαιότητα αξιοποίησης της υδροηλεκτρικής (ΥΗ) ενέργειας σε όλα τα επίπεδα και σε όλη την επικράτεια.

Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να καλλιεργηθεί η ανάλογη αντίληψη και να προβληθεί η τεράστια αξία της ΥΗ ενέργειας που, εκτός από ΑΠΕ, αποτελεί βασική προϋπόθεση της ενεργειακής πολιτικής στην κατεύθυνση μείωσης του κόστους και της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, δύο στοιχεία που αμφότερα έχουν δυστυχώς εκτιναχθεί σε υψηλά επίπεδα, σε μια τόσο δύσκολη εποχή για την χώρα μας. 

Επίσης το γεγονός ότι το συνολικό υδάτινο δυναμικό που προσφέρεται (τεχνικά, οικονομικά, κ.λ.π.) για την παραγωγή ΥΗ ενέργειας αξιοποιείται μόνο κατά 35%, αποτελεί όνειδος σε μια χώρα τόσο πλούσια σε υδατικούς πόρους με την αντίστοιχη ευνοϊκή γεωμορφολογία. Πλέον καμμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να επιλέγει την ανάπτυξη άλλων ανταγωνιστικών προς τις ΑΠΕ μορφών ενέργειας (π.χ. φυσικό αέριο) μεγενθύνοντας την εξάρτηση της χώρας και αυξάνοντας τις τιμές ενέργειας για τον λαό, με την επίκληση δήθεν περιβαλλοντικών επιπτώσεων ! Πρόκειται για υποκρισία που δεν είναι πια αρκετή για να καλύψει την πραγματικότητα, ότι δηλαδή οι επιλογές αυτές εξυπηρετούν μεγάλα ανταγωνιστικά προς την ΥΗΕ, ενεργειακά συμφέροντα (δες εδώ {2} σχετικά κείμενα).

Τέλος τονίζουμε για μια ακόμη φορά πως η διάκριση των μικρών ΥΗΕ , όπως αυτό στον Βελβενδό, σε σχέση με τα «μεγάλα» ΥΗ έργα, είναι τεχνητή και προσχηματική.

Η ΥΗ ενέργεια μπορεί να αξιοποιηθεί και με μικρά ΥΗΕ σε τοπικό επίπεδο και παράλληλα με μεγάλα ΥΗΕ πολλαπλού σκοπού σε βασικούς ποταμούς της χώρας, ώστε να ανταποκριθούμε (μεταξύ των άλλων πλεονεκτημάτων)  και στους στόχους της χώρας μας και στους αντίστοιχους της ΕΕ (20/20/20).

Το κρυφτούλι που παίζουν κάποιοι με τις «θεωρίες» για τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα μπορεί ίσως να συνεχισθεί, ας γνωρίζουν όμως ότι «τους πήραμε χαμπάρι» σχετικά με τους στόχους που υπηρετούν…….

{1} Capital.gr : Kοζάνη : Σε εμπορική λειτουργία ο πρώτος αυτοδιαχειριζόμενος υδροηλεκτρικός σταθμός της χώρας : 

http://www.capital.gr/epikairotita/3325689/kozani-se-emporiki-leitourgia...

{2} ypethe.gr : 

Αναζητώντας την «λυδία λίθο» για την μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας

https://www.ypethe.gr/news/anazitontas-tin-lydia-litho-gia-tin-meiosi-to...

Capital.gr :

Το σήριαλ της εκτροπής του Αχελώου και το μένος κατά των Υδροηλεκτρικών - Άρθρο Ι.Π. Στεφανάκου : 

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2014_03_14_arthro...

- Υδροηλεκτρικά Έργα και «Μικρή» ΔΕΗ - Άρθρο Ι.Π. Στεφανάκου : 

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2014_08_01_arthro...

 

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr