Μια αναγκαία εξήγηση …….

Στην δικαιολογημένη ανησυχία που εξέφρασε πριν λίγες ημέρες τόσο ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, όσο και οι αντιπεριφερειάρχες (Καρδίτσας κ. Β. Τσάκος και Πρωτογενή τομέα κ. Γ. Λαδόπουλος), ότι με την συνεχή λειτουργία του ΥΗΣ Ν. Πλαστήρα για την παραγωγή ενέργειας από την ΔΕΗ (δες σχετικά δημοσιεύματα στο σύνδεσμο εδώ {1}), υπάρχει κίνδυνος να χαθούν από τον ταμιευτήρα ωφέλιμες ποσότητες νερών για αρδεύσεις το καλοκαίρι, υπήρξε τελικά αντίλογος.  Σε επικοινωνία μας με τη αρμόδια Διεύθυνση της ΔΕΗ στην Αθήνα μας δόθηκαν οι σχετικές πληροφορίες που δικαιολογούν - κατά την γνώμη τους - πλήρως την επιλογή τους για χρησιμοποίηση αυτών των υδάτων στην παραγωγή ενέργειας.  Συγκεκριμένα :

Όπως φαίνεται και στο σχετικό συνημμένο διάγραμμα, στις 16/4/2018 η πληρότητα του ταμιευτήρα άγγιξε το 94%.  Με δεδομένο ότι κατά τους επόμενους δύο μήνες  (με βάση τον μέσο όρο εισροών που καταμετρούνται ανά μήνα εδώ και πολλά χρόνια), υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν στον ταμιευτήρα περίπου 46 εκ. κ.μ. νερού.  Με δεδομένο ότι ήδη ο ταμιευτήρας στις 17/4 διέθετε 280 εκ. κ.μ. νερού ως απόθεμα, δηλαδή μόλις 20 εκ. κ.μ. νερού λιγότερο από τον ανώτατο ωφέλιμο όγκο του ταμιευτήρα (300 εκ. κ.μ.), θα υπήρχε αναγκαστικά υπερχείλιση των υδάτων από το φράγμα οπότε οι ποσότητες αυτές εκ των πραγμάτων δεν θα ήταν διαθέσιμες ούτε στην ενέργεια, ούτε στις αρδεύσεις, ούτε στην ύδρευση των οικισμών.

Τις διευκρινίσεις αυτές θεωρήσαμε χρέος μας να τις δημοσιεύσουμε δεδομένου ότι η διαχείριση των υδάτων στις δύο συνεργαζόμενες λεκάνες (Αχελώου – Ν. Πλαστήρας και Πηνειού- αρδεύσεις, υδρεύσεις κλπ) είναι σύνθετο θέμα και απαιτεί ειλικρινείς σχέσεις ανάμεσα στους χρήστες νερού.

(Την ενημέρωση αυτή κοινοποιήσαμε και στο γραφείο του κου Περιφερειάρχη, στην ΠΕΔ, στον Δήμο Καρδίτσας, στον ΤΟΕΒ Πηνειού και στην Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης).

{1} Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ - Μόνο για αρδευτικούς σκοπούς η αξιοποίηση των νερών της λίμνης

http://www.eleftheria.gr/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B...

Καμπανάκι για έλλειψη νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες :

http://www.thessaliatv.gr/news/56893/kampanaki-agorastoy-gia-ta-apothema...

https://www.ypethe.gr/news/kampanaki-gia-elleipsi-neroy-kata-toys-kaloka...

Φωτογραφίες: 
2018 04 16 Διάγραμμα ΔΕΗ Πληρότητας  ΥΗΣ Ν ΠΛΑΣΤΗΡΑ
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr
www.eleftheria.gr
www.thessaliatv.gr