Το μέγιστο αναπτυξιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα της Θεσσαλίας σε λίγες γραμμές.

Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί : Πως αισθάνεται άραγε ένας Υπουργός Γεωργίας (ή έστω κάποια υψηλόβαθμα στελέχη κυβερνήσεων που αποφασίζουν για την Γεωργία) όταν διαβάζουν ένα άρθρο σαν αυτό του καθηγητή Φ. Γέμτου που δημοσιεύθηκε στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ πρόσφατα (δες τον σχετικό σύνδεσμο εδώ {1}) ; Πως προσλαμβάνουν τις προτάσεις τις οποίες στο άρθρο του ο κ. ΦΓ συγκεντρώνει προσεκτικά από εισηγήσεις δικές του και άλλων συναδέλφων του ; Πως αξιοποιούν γενικά οι πολιτικοί τέτοιου είδους χρησιμότατες παρεμβάσεις ; Τέλος γιατί είναι υποχρεωμένοι οι κοινωνικά σκεπτόμενοι «ενεργοί»  επιστήμονες να απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις στους πολιτικούς για το αυτονόητο, δηλαδή να κάνουν απλώς τη δουλειά τους ;

Όσο τα ερωτήματα αυτά δεν θα απαντώνται, τόσο θα διολισθαίνουμε στην οικολογική υποβάθμιση, στην μειωμένη παραγωγή, στην αύξηση του κόστους της και σιγά – σιγά στην εγκατάλειψη της γης.

Ειδικά για το περιεχόμενο του άρθρου του κ. ΦΓ ξεχωρίζουμε μεταξύ άλλων ότι είναι απογοητευτικά χαμηλό (25%) το ποσοστό  των υδάτων - επί του συνόλου αυτών που καταναλώνονται για άρδευση -  που  προέρχεται από επιφανειακές ταμιεύσεις και ποταμούς (το υπόλοιπο 75% προέρχεται από υπόγεια νερά γεωτρήσεων ! ).

Επίσης απογοητευτικό είναι ότι τα συλλογικά αρδευτικά δίκτυα (δηλαδή κυρίως κρατικά) απορροφούν μόλις το (20%) των υδάτων που  χρησιμοποιούνται για αρδεύσεις,  σε αντίθεση με το υπόλοιπο 80 % που προέρχεται από ιδιωτικά δίκτυα (δηλαδή από ιδιαίτερα κοστοβόρες γεωτρήσεις).

Διαχρονική λοιπόν η έλλειψη υποδομών, αυταπόδεικτη η έλλειψη σχεδιασμού, προφανής η έλλειψη οράματος και πολιτικής βούλησης.  Έχουμε να ελπίζουμε σε κάτι ;

{1} ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ : Ευάλωτη Γεωργία: Ερημοποίηση - διαχείριση υδάτινων πόρων, Άρθρο του Φ. Γέμτου

https://bit.ly/2wfnWbU

Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr
http://www.eleftheria.gr/