Κάποιοι ανέλαβαν εργολαβικά την καλλιέργεια μίσους κατά του Υδροηλεκτρικού Έργου Μεσοχώρας

Για ακόμη ένα καλοκαίρι …… οι συνήθεις εκδηλώσεις στη Μεσοχώρα Τρικάλων ενάντια στην ολοκλήρωση και λειτουργία του ομώνυμου υδροηλεκτρικού έργου. Η πρόσκληση και ο συντονισμός των εκδηλώσεων γίνεται από οργάνωση με άμεση πρόσβαση σε κεντρικά όργανα του κυβερνώντος κόμματος, ενώ αρκετοί από τους συμμετέχοντες ανήκουν και δρουν σε οργανώσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Τα μηνύματα που στέλνουν διοργανωτές και συμμετέχοντες είναι γνωστά. ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΘΕΙ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΚΑΙ Ο ΥΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΕΡΓΟ (δες εδώ {1} το σχετικό σύνδεσμο). 

Όπως φαίνεται λοιπόν κάποιοι ανέλαβαν εργολαβικά την καλλιέργεια μίσους κατά της Μεσοχώρας.

Είναι γνωστό ότι το έργο (Φράγμα και Σταθμός παραγωγής ενέργειας πλήρως εξοπλισμένος) έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από το 2001 ! Όλα αυτά τα χρόνια, εκείνοι που αντιδρούσαν, ανέκαθεν αποτελούσαν μια μικρή ασήμαντη μειοψηφία, όπως αυτό καταγράφηκε είτε σε τοπικό επίπεδο (π.χ. αποφάσεις του Δήμου, δηλώσεις για παραχώρηση των ιδιοκτησιών τους από το 90% περίπου των κατοίκων του χωριού Μεσοχώρα προς την ΔΕΗ, κ.λ.π.), είτε σε αποφάσεις της νομαρχίας και αργότερα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και, κατά μείζονα λόγο, σε ΟΛΕΣ τις σχετικές αποφάσεις κυβερνητικών οργάνων ή/και της Βουλής, υπό οποιαδήποτε σύνθεσή της.

Παρά την προφανή έλλειψη σεβασμού στους δημοκρατικούς κανόνες από αυτό το συνονθύλευμα αφενός κάποιων εμμονικών κατοίκων αφετέρου κάποιων περιθωριακών αντιεξουσιαστών σε συνεργασία με ψευτοοικολόγους, η δράση τους είχε κάποιο θεσμικό άλλοθι, δεδομένου ότι είχαν γίνει προσφυγές στο ΣτΕ και έως το 2014 δεν είχε εκδοθεί η βασική απόφαση για τη Μεσοχώρα. Όμως από τον Ιανουάριου του 2014 και μετά τα πράγματα άλλαξαν. Το ΣτΕ έδωσε πράσινο φως για την λειτουργία του έργου, η ΔΕΗ έκανε τις αναγκαίες ενέργειες αδειοδότησης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων/Πρασίνων, με την σύμφωνη γνώμη και των τριών συγκυβερνώντων, αδειοδότησε το έργο, οπότε η δράση των αντιεξουσιαστών και ψευτοοικολόγων έμεινε στον αέρα !

Τότε ακριβώς έπεσαν οι μάσκες. Ενώ έως το 2014 οι «αγωνιζόμενοι» είχαν σαν καραμέλα τις αποφάσεις του ΣτΕ, πλέον υποχρεώθηκαν να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Τυφλό μίσος κατά του έργου, στα παλιά τους παπούτσια η Δικαιοσύνη, πλήρης περιφρόνηση των δημοκρατικών διαδικασιών και προτάσεις βίας (κατεδάφιση). Αγνοούν ανοικτά τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της οικονομίας στη χώρα, του κοινωνικού συνόλου αλλά και των κατοίκων της περιοχής που βρίσκονται, τουλάχιστον τα τελευταία 17 χρόνια, στην ιδιότυπη αυτή ομηρεία, όπου ούτε το φράγμα λειτουργεί, ούτε οι ίδιοι μπορούν να πάρουν ότι δικαιούνται (αποζημιώσεις περιουσιών, αντισταθμιστικά, εξεύρεση εργασίας, κ.λ.π.).

Έτσι και στις εκδηλώσεις αυτές δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό (δες εδώ {2} το ρεπορτάζ  και εδώ {3} τη σχετική εισήγηση των διοργανωτών). Οι «συζητήσεις» χωρίς αντίλογο, το «πολιτιστικό» αλατοπίπερο (ντοκυμαντέρ κ.λ.π.) και η επίδειξη «ευαισθησίας» για το περιβάλλον δεν αρκούν για να ωραιοποιήσουν στην κοινή γνώμη τους πραγματικούς στόχους τους, δηλαδή να επιβάλλουν βιαίως την άποψή τους. Τα σιωπηλά συνθήματα στην επιφάνεια του έργου το αποδεικνύουν.

Σε ότι αφορά στον βασικό κυβερνητικό εταίρο (ΣΥΡΙΖΑ), παρά τα όσα έλεγε στο παρελθόν κατά της Μεσοχώρας, όπως προαναφέραμε συνέβαλε στην αδειοδότηση του έργου και η τοπική του κομματική οργάνωση επίσης λειτουργεί θετικά με τις αποφάσεις της υπέρ της Μεσοχώρας και με τις ενέργειες της για την ολοκλήρωση των διαδικασιών έως την λειτουργία.

Παρατηρούμε όμως ότι τις μεμονωμένες δράσεις κατά των κυβερνητικών αποφάσεων από υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κανείς δεν τις αποδοκιμάζει. Ίσως λόγω της προϊστορίας του κόμματος αυτού κατά της Μεσοχώρας, το γεγονός της αποσιώπησης θα μπορούσε να θεωρηθεί φυσιολογικό ή και αδιάφορο. Όμως, στις παρούσες συνθήκες, με την γενικότερη ρευστότητα στον ενεργειακό τομέα και με την αβεβαιότητα ως προς το ζήτημα των απαλλοτριώσεων και αποζημιώσεων στους κατοίκους από την ΔΕΗ, η επιχείρηση αυτή δεν αισθάνεται την αναγκαία ασφάλεια ώστε να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων έως την λειτουργία των έργων. Η κυβέρνηση συνεπώς οφείλει, εάν πράγματι ενδιαφέρεται για την άμεση ένταξη του ΥΗΣ Μεσοχώρας στο ενεργειακό μας δυναμικό από ΑΠΕ, να διευκολύνει αφενός στην διαμόρφωση των όρων (π.χ. τιμές απαλλοτριώσεων, ύψος αποζημιώσεων κ.λ.π.) αφετέρου να προστατεύσει τη ΔΕΗ και το έργο της Μεσοχώρας από κάθε είδους επιθέσεις. Για παράδειγμα το να μην αποδοκιμάζονται ανοικτά, τουλάχιστον τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν σε δημόσιες δράσεις κατά της Μεσοχώρας, αφήνει περιθώρια ουσιαστικά να συνεχίζεται το κλίμα μίσους για το έργο στις επόμενες γενιές και παράλληλα να νομιμοποιούνται έμμεσα οι απαράδεκτες πρακτικές αντίδρασης σε θεσμούς και αποφάσεις δημοκρατικά ειλημμένες.

Κλείνοντας το σχόλιο μας θα πούμε λίγα λόγια για την «εκτροπή Αχελώου» που, με τον αδόκιμο αυτό όρο, την «ανακάτεψαν» και αυτή στις ανακοινώσεις τους, συνδέοντας την με το ΥΗΕ Μεσοχώρας. Ως γνωστόν όλα αυτά έχουν ξεκαθαρίσει από το ΣτΕ, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, από την ΔΕΗ και από τα θεσμοθετημένα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου ξεκαθαρίζεται τελεσίδικα ότι η Μεσοχώρα είναι αμιγώς υδροηλεκτρικό έργο και δεν συνδέεται με την μεταφορά υδάτων στον κάμπο της Θεσσαλίας.

Φυσικά δεν έχουμε καμμιά απαίτηση από τους εμμονικούς του μίσους για τα έργα Αχελώου και από τους περιθωριακούς αντιεξουσιαστές να μπορέσουν να αντιληφθούν την παραπάνω διάκριση, εξάλλου δεν τους ενδιαφέρει καθόλου.

Όμως, ως προς το έργο του φράγματος και ταμιευτήρα Συκιάς, που εκτός από την συγκέντρωση υδάτων με δυνατότητα μεταφοράς προς την λεκάνη Πηνειού, αποτελεί ταυτόχρονα και ένα σημαντικό υδροηλεκτρικό έργο (σημείωση : για το έργο αυτό πέρυσι ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έδωσε κατεύθυνση να μελετηθεί η υδροηλεκτρική του αξιοποίηση), θα είχαμε την απαίτηση από τα αρμόδια Υπουργεία να εργασθούν στην κατεύθυνση της αδειοδότησης του και να εγκαταλείψουν την ανεύθυνη πολιτική συγχύσεων «υπέρ/κατά της εκτροπής». Ας μην ξεχνούν ότι εκεί πάνω έχουν γίνει επενδύσεις με χρήματα του Ελληνικού λαού και, αν μη τι άλλο, οφείλουν να αποκαλύψουν τις πολιτικές τους προθέσεις και να πράξουν τα δέοντα. Εκτός πια και εάν η κυβέρνηση συντάσσεται σιωπηρά με τις τάσεις βίας και κατεδαφίσεων των αντιεξουσιαστών και κάποιων στελεχών της με παρόμοιες αντιδημοκρατικές αντιλήψεις, που απερίσκεπτα νομίζουν ότι μπορούν να «εξαφανίζουν» όποιο έργο κατασκευάσθηκε χωρίς αυτοί να συμφωνούν.

Εάν λοιπόν έτσι σκέπτεται και η κυβέρνηση, κάτι το οποίο, τουλάχιστον σε εμάς, φαίνεται πιθανό, ας καταλάβουν ότι η σιωπή και η απραξία δεν συνιστούν πολιτική θέση και βεβαίως ο λαός δεν τρώει κουτόχορτο. Όσο και εάν προσπαθήσουν δεν θα καταφέρουν για πολύ ακόμα να απομακρύνουν χρονικά την ολοκλήρωση του έργου της Συκιάς από το οπλοστάσιο των υδατικών υποδομών, είτε μόνο για την παραγωγή ενέργειας, είτε ακόμη και για την αντιμετώπιση του αποδεδειγμένου υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας.

Τέλος ας θυμούνται ότι η απραξία τους στα ημιτελή έργα του Άνω Αχελώου αποκαλύπτει, με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, πόσο υποκριτική και πολιτικάντικη είναι η ευαισθησία τους για τα υδατικά οικοσυστήματα της λεκάνης Πηνειού των οποίων η οικολογική υποβάθμιση συνεχίζεται, και πόσο κενές περιεχομένου οι χωρίς αντίκρυσμα ρητορικές τους για το περιβάλλον !

{1} CAMPING, στις όχθες του Αχελώου, στη Μεσοχώρα Τρικάλων

http://mesochora-acheloos-sos.blogspot.com/2018/04/20-2272018-camping.html

{2}  Αφετηρία για τις νέες αντιστάσεις οι εκδηλώσεις στη Μεσοχώρα

https://mesochora-acheloos-sos.blogspot.com/2018/07/blog-post.html?spref=fb

{3}  ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΝΕΡΟ 20 7 18 ΜΕΣΟΧΩΡΑ

https://www.youtube.com/watch?v=0TjfSqf5MME

Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr