Καμπανάκι για έλλειψη νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

Μια πολύ συνηθισμένη τέτοια εποχή κάθε χρόνο, εκδήλωση ανησυχίας, όπως αυτή του κ. Περιφερειάρχη (δες το σχετικό δημοσίευμα εδώ {1}), για έλλειψη νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Και όμως με τον πανηγυρικό τρόπο που η κυβέρνηση πριν λίγους μήνες αναθεώρησε το Σχέδιο Διαχείρισης (ΣΔ) Υδάτων στη Θεσσαλία και έχοντας πλέον "επιλύσει" με τους δικούς της υπολογισμούς το έλλειμμα του υδατικού ισοζυγίου, δεν θα έπρεπε υποτίθεται να υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι. Και να σκεφθεί κανείς ότι η εφετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα πλούσια σε νερά ενώ οι ταμιευτήρες κυριολεκτικά ξεχείλισαν. Επιβεβαιώνεται συνεπώς για μια ακόμη φορά ότι με βάση τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ  ανάγκες σε νερό για κάλυψη των παραγωγικών δραστηριοτήτων στη Θεσσαλία, τις οποίες ΟΛΟΙ (συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης - δες εδώ δηλώσεις Φάμελλου για άρδευση 2,5 εκ στρεμμάτων {2}) αποδέχονται και υπηρετούν, δυστυχώς το υδατικό έλλειμμα  για πολλά χρόνια ακόμη θα "αρνείται" πεισματικά να μας εγκαταλείψει.

Ανακύπτουν συνεπώς τα ερωτήματα : ποτέ θα αρχίσει επιτέλους η ουσιαστική εφαρμογή των μέτρων που εγκρίθηκαν μέσω των ΣΔ ; Ποιοί και πως εφαρμόζουν το πρόγραμμα εξοικονόμησης και μείωσης της κατανάλωσης αρδευτικού νερού ; Γιατί δεν προχωράνε οι διαδικασίες ωρίμανσης των έργων ταμίευσης εντός της Θεσσαλικής λεκάνης (Ενιπέας, Μουζάκι κλπ.) που προβλέπονται στο ΣΔ  Θεσσαλίας ; Γιατί αγνοείται η δυνατότητα που παρέχεται για εκ νέου αδειοδότηση των έργων Άνω Αχελώου όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σπίρτζης και στη συνέχεια η ολοκλήρωση των έργων αυτών με συνεισφορά, κατ΄ ελάχιστον, στην κάλυψη του δραματικού ελλείμματος των υπογείων υδροφορέων ;
Όσοι θεωρούν ότι με την έγκριση του ΣΔ "καθάρισαν" από τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους ειναι ανεπαρκείς η ανεύθυνοι. Όμως και όσοι από τους φορείς και τους εκπροσώπους των πολίτων παρακολουθούν άπραγοι τα τεκταινόμενα, χωρίς πρωτοβουλίες δράσης για την επίτευξη των στόχων που προαναφέραμε, επωμίζονται και αυτοί πολύ σοβαρές ευθύνες.

{1} thessaliatv.gr : Καμπανάκι Αγοραστού για τα αποθέματα νερού της λίμνης Πλαστήρα - Έχει πέσει αισθητά η στάθμη του νερού :

http://www.thessaliatv.gr/news/56893/kampanaki-agorastoy-gia-ta-apothema...

 {2} ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ : 

- Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΡΔΕΥΟΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ  Νερό για όλους, με ίδιο κόστος και από πολλά σημεία

http://www.eleftheria.gr/m/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE...

- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - Σωκράτης Φάμελλος : Προτείνουμε λύση για τη Θεσσαλία 

http://www.eleftheria.gr/m/%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B1/it...

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr
www.thessaliatv.gr
www.eleftheria.gr