Και πάλι οι αρδεύσεις, η ενέργεια και οι ΤΟΕΒ

Σε εκείνους που παρακολουθούν συστηματικά τις εξελίξεις σχετικά με τα αρδευτικά ζητήματα, δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι στη φετινή χρονιά βγήκαν στην επιφάνεια όλα τα σοβαρά προβλήματα, που με τον ένα ή άλλο τρόπο έως τώρα κρύβονταν «κάτω από το χαλί».

  Η μεγάλη δημοσιότητα (δες εδώ {1} σχετικά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ) και η συνειδητοποίηση από το σύνολο των πολιτών ότι κάτι δεν πάει καλά θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί μια πρόκληση και προς το πολιτικό προσωπικό (Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση), αλλά και την Αυτοδιοίκηση, των εκπροσώπων των αγροτών-αρδευτών, κ.ο.κ. για να ανασκουμπω-θούν και να δρομολογήσουν εξυγίανση και λύσεις.

Πιο συγκεκριμένα : 

  Εκρηκτικό διαμορφώνεται το ενεργειακό πρόβλημα στις αρδεύσεις. Καταρχήν οι πολύ υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλλουν στην δημιουργία υψηλού λειτουργικού κόστους στους αγρότες-παραγωγούς. Το θέμα όμως αυτό δεν προέκυψε ξαφνικά και δεν αφορά μόνο στον αγροτικό τομέα αλλά σε όλους τους χώρους της οικονομίας, της παραγωγής και κυρίως των νοικοκυριών. Περίπου σε 2,5 δις € ανέρχονται οι οφειλές προς την ΔΕΗ και ο αγροτικός τομέας (ΤΟΕΒ) έχει αναλογικά μεγάλη συμβολή σε αυτό. Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση και μεγάλο μέρος της Αντιπολίτευσης θεωρούν το θέμα των υψηλών τιμών ενέργειας ως δεδομένο, δεν αναφέρονται σε αυτό, ενώ ελάχιστοι αναδεικνύουν τις αιτίες που μας οδήγησαν σε τόσο μεγάλες αυξήσεις (πάνω από 60% τα τελευταία 10 χρόνια).

  Και ενώ θα ήταν λογικό η συζήτηση να επικεντρωθεί στο θέμα αυτό, παρατηρούμε ότι οι αγρότες και πολλά στελέχη της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης ενοχοποιούν την ΔΕΗ επειδή απαιτεί να καταβληθούν οι καθυστερημένες έως και τρία χρόνια οφειλές και απειλεί με διακοπές κατά την διάρκεια της αρδευτικής περιόδου. Επίσης υπουργοί της Κυβέρνησης αναζητούν, υποδεικνύουν ή/και υπόσχονται τρόπους, ειδικά για τους αγρότες, να βρουν οι ίδιοι πιο οικονομικές λύσεις (π.χ. ο κ. Σταθάκης προτείνει ενεργειακές κοινότητες, ο κ. Κόκκαλης επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά κ.λ.π.), λες και το θέμα αυτό δεν αφορά το σύνολο της κοινωνίας, που σημαίνει ότι θα έπρεπε να αποτελεί πρώτιστο καθήκον των αρμοδίων.

  Ταυτόχρονα στελέχη της  Αντιπολίτευσης εγκαλούν την κυβέρνηση όχι για το μείζον, αλλά επειδή δεν πιέζει όσο πρέπει την ΔΕΗ, ενώ κάποιοι κυβερνητικοί βουλευτές, τώρα που το θέμα ξέφυγε εντελώς, θυμήθηκαν να πάνε στη Βουλή για να θεσπίσουν κανόνες εισπραξιμότητας στους ΤΟΕΒ (δες εδώ {2} το σχετικό άρθρο στο ΦΕΚ ΤΑ 101/12-6-2018). Όσον αφορά στην λειτουργία των ΤΟΕΒ και το απολύτως ξεπερασμένο θεσμικό τους πλαίσιο (από το 1958), άλλη μια κυβερνητική θητεία φαίνεται πως περνάει χωρίς κανείς να αγγίξει το θέμα αυτό.    Σημειώνουμε πως οι οργανισμοί αυτοί, όπως έχουμε ξαναγράψει (δες σχετικά κείμενα εδω {3}), διαχειρίζονται μεγάλης σημασίας αγαθά όλων μας όπως το νερό, την ενέργεια, το περιβάλλον αλλά και δημόσιες υποδομές (ταμιευτήρες, αντλιοστάσια, αρδευτικά δίκτυα κ.λ.π.). Παρόλα αυτά η διαχείρισή τους γίνεται σχεδόν χωρίς έλεγχο, αποκλειστικά από τους αρδευτές και δυστυχώς έχουν επανειλημμένα καταγραφεί φαινόμενα κακοδιαχείρισης, αλληλοεξυπηρετήσεις, πελατειακές λογικές κ.α, ενώ την πολιτική ευθύνη ουσιαστικά δεν την αναλαμβάνει κανείς, εφόσον στην διοίκηση τους δεν μετέχουν ούτε η Αυτοδιοίκηση, ούτε η Κεντρική Διοίκηση, ούτε φυσικά εκπρόσωποι πολιτών ή φορέων.

Συμπερασματικά το όλο τοπίο είναι ομιχλώδες, η διαχείριση του νερού συνολικά στον αρδευτικό τομέα έχει παθογένειες και η καταπραϋντική επίδραση  των διαφόρων πυροσβεστικών παρεμβάσεων και της υποσχεσιολογίας πλέον δεν είναι αρκετή.

Έλαχε η έξαρση αυτή που παρατηρείται στο αρδευτικό να αντιστοιχεί χρονικά στη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων, οι οποίοι σημειωτέον διακηρύσσουν ότι διακατέχονται από ευαισθησίες στο περιβάλλον καθώς και από διαθέσεις εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού.

Να ελπίζουμε ότι έως το τέλος της κυβερνητικής τους θητείας θα ασχοληθούν στα σοβαρά, ώστε αμέσως μετά την αρδευτική περίοδο, να δώσουν στέρεες λύσεις σε παθογένειες δεκαετιών ή μήπως και αυτοί θα παραπέμψουν την επίλυση του προβλήματος στους επόμενους ; Ίδωμεν.

{1} Σχετικά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ  :

ypaithros.gr : Αγώνα δίνουν αγρότες και ΤΟΕΒ για να κρατήσουν τις αρδεύσεις - Ψηφίστηκε τροπολογία που στέλνει στις ΔΟΥ όσους δεν πληρώνουν :

http://www.ypaithros.gr/agona-dinoun-agrotes-toev-ardeuseis/

agrotypos.gr : Πόσες ημέρες περιθώριο έχουν οι αγρότες για να εξοφλούν τα αρδευτικά τέλη στους ΤΟΕΒ, όλες οι αλλαγές στη νομοθεσία

http://www.agrotypos.gr/mobile.asp?mod=articles&id=109752

agropost.gr : Ψάχνουν τρόπους να συμμαζέψουν τα χρέη των ΤΟΕΒ :

https://agropost.gr/2018/06/11/psachnoyn-tropoys-na-symmazepsoyn-ta-chre...

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ : Δωρεάν άρδευση ΤΟΕΒ από φωτοβολταϊκά :

http://www.eleftheria.gr/%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%A...

{2} Ν. 4546 (Άρθρο 66, σελ. 86) - ΦΕΚ ΤΑ 101/12-6-2018

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/n_4546_fek_ta_101...

(3) Σχετικά κείμενα του ypethe.gr :

- Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2018 - Αφιέρωμα στο αρδευτικό νερό και τους οργανισμούς που το διαχειρίζονται (ΤΟΕΒ) :

https://www.ypethe.gr/news/pagkosmia-imera-neroy-2018-afieroma-sto-ardey...

- Ζητείται ελπίς : Ένα κοινωνικό σωσίβιο για τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων :

https://www.ypethe.gr/news/ziteitai-elpis-ena-koinoniko-sosivio-gia-toys...

 

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr