Ημερίδα και Πανελλήνια συνάντηση εκπροσώπων ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ στη Λάρισα

  Επανειλημμένα παρουσιάσαμε τις θέσεις μας (δες εδώ {1} τους σχετικούς συνδέσμους) για την διαχείριση του αρδευτικού νερού που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς του (ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ).

  Δεν μας εξέπληξαν συνεπώς τα όσα λέχθηκαν στην πρόσφατη αυτή συνάντηση, τόσο από τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακούς παράγοντες όσο και από τους εκπροσώπους των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ (δες εδώ {2} τα δημοσιεύματα όπως αναφέρονται  σε  ρεπορτάζ  και δελτίο τύπου).

  Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε τους υπεύθυνους μιας δυσλειτουργικής (επιεικώς) κατάστασης και όσους την βιώνουν καθημερινά, να συναντώνται στα μέσα του καλοκαιριού και της αρδευτικής περιόδου - έστω και με αφορμή την ημερίδα για τρέχοντα ή και επείγοντα θέματα - να μην τους απασχολεί η ριζική αντιμετώπιση αυτού του διαχρονικού τέλματος και να αποδέχονται σπασμωδικές κινήσεις, ευκαιριακές και πιθανά αναποτελεσματικές λύσεις, που γίνονται κάτω από αφόρητη πίεση καταστάσεων. Όπως ήταν φυσικό ο χρόνος της συζήτησης αναλώθηκε σε τρέχοντα θέματα που απαιτούν λύσεις (π.χ. εισπραξιμότητα) και καθόλου δεν έγινε λόγος για το μείζον θέμα του θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέψει την αναμόρφωση των οργανισμών αυτών, ώστε να ξεφύγουν από την σημερινή μίζερη διαχείριση του νερού που προκαλεί οικονομικά ελλείμματα και δεν προσφέρει προοπτική.

  Επίσης κάποια στιγμή οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες οφείλουν να δούνε τα σχετικά θέματα με ματιά προς το μέλλον. Για παράδειγμα το να ορίσουμε ένα Αυτοδιοικητικό φορέα (π.χ. Περιφέρεια σήμερα και Δήμοι χθες) σε ρόλο «επίβλεψης» των ΤΟΕΒ, χωρίς αντίστοιχη συμμετοχή στη Διοίκηση τους, ίσως βολεύει στην διαχείριση των μικροπολιτικών ισορροπιών (π.χ. δεν δυσαρεστούνται  οι αγρότες – αρδευτές που διατηρούν αποκλειστικά την διοίκηση). Αυτό όμως δεν προσφέρει διέξοδο για μια υπεύθυνη διαχείριση των υδάτων και των αντίστοιχων υποδομών τους (που το κράτος παραχώρησε για χρήση στους ΤΟΕΒ).

Με την παθογένεια όμως των ΤΟΕΒ, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, στα οικονομικά του κράτους και γενικά στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο είναι εδώ και χρόνια σημαντικές.

Η αλλαγή κατεύθυνσης είναι αναγκαία και πολύ επίκαιρη. Ας την τολμήσουν !

{1} Σχετικά κείμενα ypethe.gr :

- Παρέμβαση στη Βουλή για Νομοθετική ρύθμιση στους ΤΟΕΒ :

https://www.ypethe.gr/news/paremvasi-sti-voyli-gia-nomothetiki-rythmisi-...

- Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2018 - Αφιέρωμα στο αρδευτικό νερό και τους οργανισμούς που το διαχειρίζονται (ΤΟΕΒ) :

https://www.ypethe.gr/news/pagkosmia-imera-neroy-2018-afieroma-sto-ardey...

- Η ομαλή λειτουργία των αρδευτικών έργων και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των ΤΟΕΒ :

https://www.ypethe.gr/news/i-omali-leitoyrgia-ton-ardeytikon-ergon-kai-o...

{2} Δημοσιεύματα – Δελτίο Τύπου :

- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ : Πρωταγωνιστικός ο αυριανός ρόλος των ΟΕΒ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ :

http://www.eleftheria.gr/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/20411...

- Περιφέρεια Θεσσαλίας : Δελτίο Τύπου - Ημερίδα για ζητήματα των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων :

https://www.thessaly.gov.gr/main.aspx?catid=79&id=19756#.Wz8rWdUzbcv

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr