Η συνέντευξη του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας

Στη Λάρισα στις 29 Σεπτεμβρίου παρουσιάσθηκε το βιβλίο του κ. Γ. Τσιρώνη με τίτλο «Η μετακαπιταλιστική άνοιξη και ο μαρασμός των ιδεολογιών», σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Πολιτική Κίνηση Οικολόγων – Πρασίνων (Ο-Π) Ν. Λάρισας και ο εκδοτικός οργανισμός «Λιβάνη» (δες εδώ το ρεπορτάζ στο σχετικό σύνδεσμο {1}).

Επίσης με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Λάρισα, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Δημαράς έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας (δες εδώ τη συνέντευξη στο σύνδεσμο {2}), παρουσιάζοντας τις ιδέες του γενικά για την οικολογία και ειδικότερα για την συμμετοχή και το έργο των (Ο-Π) στην κυβέρνηση που συμμετέχουν.

Ο κ. Υφυπουργός ως βασικά στοιχεία της συμβολής των (Ο-Π) ανέφερε τους δασικούς χάρτες, τον εθνικό σχεδιασμό των απορριμμάτων, την ανακύκλωση και τις ενεργειακές κοινότητες. Επικαλέστηκε επίσης την «διάδοση των οικολογικών αξιών μέσα στη Βουλή» θεωρώντας την «ως το μεγαλύτερο όφελος της κυβερνητικής συμμετοχής των (Ο-Π)».

Ήδη, με τα όσα ανέφερε ο κ. Γ. Δημαράς στο πρώτο μέρος της συνέντευξης του, προσδιόρισε το πόσο χαμηλά βρίσκεται ο πήχυς των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών μπροστά στις οικολογικές προκλήσεις και τις ανάγκες ραγδαίων αλλαγών, μεταρρυθμίσεων και παραγωγής έργων στους τομείς ανάπτυξης, περιβάλλοντος και ενέργειας, κάτι που πολλές φορές αναδείξαμε μέσα από τα κείμενα του ιστοτόπου μας.

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του ο κ. Δημαράς παρουσίασε το όραμα των Ο-Π («εμείς οι οικολόγοι») για τα «πράσινα επαγγέλματα» (;) και την  παραγωγική ανασυγκρότηση, η οποία, όπως διατείνεται, «….οφείλει να ξεκινήσει από τον αγροτικό τομέα για την διασφάλιση διατροφικής αυτάρκειας και την ενδυνάμωση της περιφέρειας για μια ισόρροπη και βιώσιμη οικονομία». Ο κ. Δημαράς θεωρεί ως βασικές αρχές την αυτάρκεια στον αγροδιατροφικό τομέα, την ανάγκη ανασχεδιασμού της παραγωγής στην Ελλάδα, την προστασία του εδάφους, την εξοικονόμηση νερού κ.λ.π.

Όλες αυτές οι ιδέες του κ. Δημαρά κινούνται αναμφισβήτητα σε θετική κατεύθυνση. Όμως όταν ένα πολιτικό κόμμα (ή πολιτική κίνηση) συμμετέχει σε μια κυβέρνηση δεν κρίνεται απλά και μόνο από τις ιδέες και τα οράματα που προβάλλει αλλά και από τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζει.

Εύλογα λοιπόν θέτουμε και εμείς τα ερωτήματά μας :

  • Πόσο σέβεται η σημερινή κυβέρνηση (όπως και πολλές προηγούμενες) τις «οικολογικές αξίες» ; Στην Θεσσαλία «σέρνονται» επί πολλές δεκαετίες έντονα οικολογικά προβλήματα, με το μέγιστο όλων την καταστροφή των υπόγειων (και επιφανειακών) υδροφορέων που έχουν «στεγνώσει» την λεκάνη Πηνειού. Πάνω από τρία (3) δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού «οφείλουμε» να επιστρέψουμε στον καταληστευμένο υπόγειο υδροφορέα (δες απόφαση έγκρισης Σχεδίων Διαχείρισης, Φάμελλος 2017), πέρα από τα μέτρα εξοικονόμησης νερού (που επίσης πρέπει άμεσα να εφαρμοσθούν) και την εξασφάλιση πρόσθετων ταμιεύσεων πέριξ του κάμπου της Θεσσαλίας, όπως εδώ και δεκαετίες έχει προταθεί. Ας μας παραθέσει λοιπόν ο (αρμόδιος) Υφυπουργός Περιβάλλοντος ποια βήματα, έστω μικρά, έχουν γίνει για όλα αυτά. Καλές οι ιδέες αλλά χωρίς εφαρμογή παρατείνουν, ενσυνείδητα πλέον, την απελπιστική θέση στην οποία βρίσκεται ο πρωτογενής τομέας και η οικολογική ισορροπία την περιοχή μας.
  • Ποιος είναι ο σχεδιασμός του πρωτογενή τομέα για τον οποίο τόσο χώρο αφιέρωσε στην συνέντευξή του, αλλά και σε άλλη ομιλία του στη Λάρισα (δες εδώ το σύνδεσμο {3}) ο κ. Δημαράς ; Δεν ήταν άραγε αρκετά τέσσερα χρόνια εξουσίας για να μας παρουσιάσουν τον σχεδιασμό τους για την Θεσσαλία, η απουσία του οποίου σχολιάσθηκε και κατά την διαβούλευση για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας το 2017 ;

Δυστυχώς η «ζωή» κυλάει αργά και δύσκολα στον θεσσαλικό κάμπο, κάτι που προφανώς δεν αφορά μόνο και αποκλειστικά στην σημερινή κυβέρνηση και στον κ. Δημαρά, παρόλες τις καλές προθέσεις του.

Αυτές οι λίγες σκέψεις παρατίθενται ώστε ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2019 όλοι να προβληματισθούν και υπεύθυνα να τοποθετηθούν, όχι μόνο με ιδέες αλλά και εφαρμόσιμο πρόγραμμα δράσης και ενέργειες που θα αμβλύνουν και σταδιακά θα επιλύσουν τα παραπάνω προβλήματα της Θεσσαλίας.

 

{1} ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ : Εκδήλωση- παρουσίαση βιβλίου του Ι. Τσιρώνη :

http://www.eleftheria.gr/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%B...

{2} ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ : Γιατί προτείνουμε μια ριζική «στροφή» στην αγροτική παραγωγή

http://www.eleftheria.gr/m/%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B1/it...

{3} ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ : Νέο παραγωγικό μοντέλο με εκπαίδευση του αγρότη :

http://www.eleftheria.gr/%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%A...

 

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr
http://www.eleftheria.gr