Η ρύπανση του Τιταρήσιου στη Βουλή

Το φαινόμενο της ρύπανσης υδάτινων αποδεκτών (ποταμοί, ρέματα, λίμνες κ.λ.π.) στην χώρα μας γενικά και στη Θεσσαλία ειδικότερα είναι τόσο συνηθισμένο ώστε έπαψε (δυστυχώς) να προκαλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Όλοι όσοι το παρακολουθούν με πικρία διαπιστώνουν ότι εδώ και δεκαετίες οι ρυπαντές (γνωστοί τοις πάσι ….) συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, αποκομίζοντας πολλά οικονομικά οφέλη από την εύκολη διάθεση των λυμάτων τους στους αποδέκτες της φύσης.

Για την περιβαλλοντική ζημία ελάχιστα ενδιαφέρονται, η δε  ποινική πλευρά της υπόθεσης δείχνει να μην τους απασχολεί, εφόσον τα πολιτικά και διοικητικά όργανα της Πολιτείας, για άγνωστους λόγους (πολλά σκεφτόμαστε αλλά δεν μας επιτρέπεται να τα πούμε) δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο τους και δεν δρουν με συνέπεια και αποφασιστικότητα ώστε να εκλείψουν τα αισχρά αυτά φαινόμενα. Ας σημειωθεί ότι οι επιπτώσεις από την ρύπανση του Τιταρήσιου είναι μεγάλη, τα υγρά ρυπαντικά φορτία διηθούνται (και) στους υπόγειους υδροφορείς, από τους οποίους (μεταξύ άλλων) υδρεύεται και η πόλη της Λάρισας.

Παρακολουθήσαμε προσεκτικά την σχετική συζήτηση (3,5 ωρών και πλέον) στη Βουλή (δες εδώ {1} τον σχετικό σύνδεσμο) με τις τοποθετήσεις τόσο των βουλευτών (κ. Κόκκαλη, κ. Χαρακόπουλου, κ. Λιακούλη, κ. Μπίζιου), όσο και του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού και του δημάρχου Ελασσόνας κ. Γάτσιου, όπως και ορισμένες δηλώσεις τους στα ΜΜΕ {2}.

Το συμπέρασμα είναι ότι με το ανεπαρκές (όπως κρίθηκε από τους βουλευτές) θεσμικό πλαίσιο, με τις χαμηλές και αναποτελεσματικές χρηματικές ποινές, με τις ατέρμονες διαδικασίες (διοικητικές και νομικές) μετά από τον εντοπισμό της παράβασης, με την υποστελέχωση και χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό υπηρεσιών και άλλες αιτίες, η κατάσταση βαίνει προς παγιοποίηση, έστω και εάν για ένα διάστημα, λόγω της δημοσιότητας και ορισμένων προστίμων που επιβλήθηκαν, ίσως (;) τα πράγματα ησυχάσουν …..

Δεν γνωρίζουμε εάν η συζήτηση που αναπτύχθηκε θα  καταλήξει σε κάποιο πόρισμα και προτάσεις της αρμόδιας Υποεπιτροπής Υδατικών πόρων της Βουλής προς την Κυβέρνηση και εάν και πότε αυτή θα τις υιοθετήσει.

Η δική μας η διαπίστωση είναι ότι (με βάση και την εμπειρία που έχουμε παρακολουθώντας ανάλογες συνεδριάσεις {3} της επιτροπής) ότι όταν λείπει η ισχυρή πολιτική βούληση τίποτε δεν μπορεί να βελτιωθεί.

Δύσκολα θα δούμε την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου και των μέτρων που λαμβάνονται, ούτε θα κλείσουν (κατά την άποψή μας)  επιχειρήσεις – παραβάτες – ρυπαντές.

Σημειώνουμε πως ίδια ήταν η κατάσταση και με προηγούμενες κυβερνήσεις, ακόμα και εκείνες που «χύνουν δάκρυα» όταν μιλούν για το περιβάλλον και υπερτονίζουν τις «ευαισθησίες» τους για το περιβάλλον.

Δυστυχώς, ούτε ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για το περιβάλλον φαίνεται ότι θα βοηθήσει στην επίλυση παρόμοιων θεμάτων.

Από την σκοπιά μας παραμένουμε σταθεροί στην πρόταση που επί πολλά χρόνια προβάλλουν θεσσαλικές οργανώσεις (Αυτόδιοίκηση – Δήμοι, Επιμελητήρια, επιστημονικές οργανώσεις κ.α.) για την δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων. Ο Φορέας αυτός θα μπορούσε (υπό προϋποθέσεις) να αναλάβει την ευθύνη για όλα τα θέματα υδάτων (μεταξύ των οποίων και της ρύπανσης υδατικών οικοσυστημάτων), να συγκεντρώσει όλους όσους εμπλέκονται στην «προστασία» από την ρύπανση υγρών κυρίως αποβλήτων, αλλά και να έχει σαφείς αρμοδιότητες (ως ένα ενιαίο και χωρίς πολυδιάσπαση διοικητικό όργανο). Αυτή, ίσως να είναι μια αξιόπιστη λύση στα προβλήματα αυτά και σε πολλά άλλα που κατά καιρούς έχουμε επισημάνει στην διαχείριση των υδάτων. Ίδωμεν …..

{1} Συζήτηση στην η υποεπιτροπή υδατικών πόρων της ειδικής μόνιμης επιτροπής προστασίας περιβάλλοντος :

https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko...

Οι τοποθετήσεις κατά σειρά με χρονικό σημείο : - κ. Κόκκαλης : Στο σημείο 1 h 40'  -  κ. Χαρακόπουλος :  Στο σημείο 1 h 47' - - κ. Αγοραστός :  Στο σημείο 2 h 02' - - Δήμαρχος Ελασσόνας :   Στο σημείο 2 h 22' - κ. Λιακούλη :   Στο σημείο 2 h 30'  - - κ. Μπίζιου :    Στο σημείο 2 h 47' .   

{2} Δηλώσεις κ. Κόκκαλη & κ. Λιακούλη :

https://www.thessaliatv.gr/shows/2/to-magkazino-tis-thessalias/

https://www.thessaliatv.gr/videos/18879/rupansi-ston-titarisio-kai-axelo...

{3} Συνεδριάσεις Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων, Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής :

https://www.ypethe.gr/archive/synedriaseis-ypoepitropis-ydatikon-poron-eidikis-monimis-epitropis-prostasias-perivallontos

 

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr