Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού (σε συνθήκες πανδημίας του κορονοϊού....)

Μέσα στις τόσο δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στον πλανήτη ολόκληρο και σε όλους τους λαούς της γης με τον κορονοϊό, η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου (δες εδώ {1} παλαιότερα αφιερώματα του ιστοτόπου μας), θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. 

Είναι όμως τόσο σημαντική που, έστω και έτσι, θα πρέπει να αφιερώσουμε λίγες σκέψεις για τον πολύτιμο αυτό φυσικό πόρο, περιορίζοντας όμως το θέμα ειδικά στη Θεσσαλία, όπου η χρονιά αυτή αναμένεται να επιφέρει δυσκολίες σε όλους τους χρήστες νερού και να θέσει σε δοκιμασία τους αρμόδιους φορείς της διαχείρισης υδάτων.

Κατ' αρχήν στη Θεσσαλία δεν θα ήταν αναγκαίο να βρεθούμε σε μια κακή υδρολογική χρονιά και σε απειλή ξηρασίας για να συνειδητοποιήσουμε την σοβαρότητα της κατάστασης όσον αφορά στο υδατικό πρόβλημα.

Κάθε χρόνο, τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η Θεσσαλία ζει με τα τεράστια βεβαιωμένα και αναμφισβήτητα ελλείματα νερού που δημιουργούνται από την μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στην «ζήτηση» και την «προσφορά»των υδατικών πόρων στην περιοχή μας.

Ειδικά η Γεωργία, που απορροφά πάνω από το 95% των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού, αφού πρώτα εξήντλησε, δυστυχώς χωρίς έλεγχο, όλες τις δυνατότητες των προσφερομένων επιφανειακών νερών (Πηνειός με τους παραποτάμους του, λίμνες, ταμιευτήρες Πλαστήρα και Σμοκόβου, άλλους μικρούς πεδινούς ταμιευτήρες και λιμνοδεξαμενές), έχει στραφεί - από την δεκαετία του 1990 - στους υπόγειους υδροφορείς, μεταφέροντας και εκεί την οικολογική καταστροφή. Με την διαφορά ότι στα υπόγεια οικοσυστήματα, η καταστροφή είναι «χωρίς επιστροφή», λόγω υπεραντλήσεων από μη ανανεώσιμα υδατικά αποθέματα.

Εξ' ου και η αγωνία των αγροτών, των επιστημονικών οργανώσεων, άλλων μαζικών φορέων και φυσικά των αιρετών συλλογικοτήτων της Θεσσαλίας για άμεση ολοκλήρωση έργων ταμίευσης και μεταφοράς νερού (Αχελώος και, σταδιακά, ταμιευτήρες μεσαίου μεγέθους εντός της λεκάνης Πηνειού, π.χ. Σκοπιά Φαρσάλων, κ.α), που θα αντιστρέψει την αυξητική τάση των ελλειμάτων και, σε μια πορεία δύο έως τριών δεκαετιών, θα εξισορροπήσει το υδατικό ισοζύγιο.

Και για να μην ξεχνιόμαστε : Για να συμβούν αυτά, πρέπει το «μεγάλο πρότζεκτ» της μείωσης της κατανάλωσης νερού, με μέτρα και κατάλληλες πολιτικές, να αρχίσει επιτέλους να υλοποιείται ελεγχόμενα και συστηματικά.

Όποιοι λοιπόν (κυβερνήσεις, κόμματα, φορείς κ.λ.π) επιθυμούν πραγματικά να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, καλό θα ήταν να αφήσουν κατά μέρος τις γενικότητες, τα ευχολόγια με τις δήθεν ευαισθησίες και να αγωνιούν, μαζί με τους συνειδητοποιημένους πολίτες, για συγκεκριμένους στόχους και πολιτικές στη Θεσσαλία. Πολιτικές και αποφάσεις που θα απομακρύνουν τους κινδύνους ξηρασίας και ερημοποίησης, θα βοηθήσουν τις επόμενες γενιές να οδηγηθούν σε μια σύγχρονη και συνετή διαχείριση των υδάτων μας, με αξιοποίηση των υποδομών που η δικιά μας γενιά τις παρακολουθεί ανήμπορη να παραμένουν κολλημένες στο «βάλτο» της ατολμίας, των ιδεοληψιών και της ανικανότητας των κυβερνώντων.

Σχετικές ανακοινώσεις : Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης :

https://www.capital.gr/epikairotita/3439660/simera-i-pagkosmia-imera-nerou

{1} ypethe.gr - Aφιερώματα στην Παγκόσμια Ημέρα Νερού :

- 22 Μαρτίου 2019 : Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

https://www.ypethe.gr/opinion/22-martioy-2019-pagkosmia-imera-gia-nero

- Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2018 - Αφιέρωμα στο αρδευτικό νερό και τους οργανισμούς που το διαχειρίζονται (ΤΟΕΒ)

https://www.ypethe.gr/news/pagkosmia-imera-neroy-2018-afieroma-sto-ardeytiko-nero-kai-toys-organismoys-poy-diaheirizontai

- Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2017

https://www.ypethe.gr/opinion/pagkosmia-imera-neroy-2017

- Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2016

https://www.ypethe.gr/opinion/afieroma-stin-pagkosmia-imera-neroy-2016

 

Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr