Η «κατάληψη» της ΔΕΗ για τα έργα Αχελώου και ο φαρισαϊσμός των «Συλλογικοτήτων»

Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε «κατάληψη» των γραφείων της ΔΕΗ στην Αθήνα και άλλες πόλεις με αίτημα την «κατεδάφιση» του ΥΗ έργου Μεσοχώρας, με φράγμα ήδη κατασκευασμένο και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο πλήρως ολοκληρωμένο από το 2001 (!), καθώς και στα ημιτελή έργα Συκιάς και σήραγγας μεταφοράς επί του Άνω Αχελώου. (δες σχετικά ρεπορτάζ στους παρακάτω συνδέσμους {1}).  Την μικρή αυτή φιέστα οργάνωσαν τα μέλη του Δικτύου «Μεσοχώρα-Αχελώος - SOS» και άλλες (σ.σ. ανώνυμες ;) συλλογικότητες.

Είναι προφανές ότι σε τέτοιου είδους «αιτήματα» δεν υπάρχει λογική και είναι περιττό να επιδιώξει κανείς «διάλογο» με σχεδόν περιθωριακές, απολίτικες ή/και ανώνυμες οργανώσεις.  Όμως παρουσιάζει ενδιαφέρον να σχολιάσουμε κάποια θέματα που προκύπτουν από το ρεπορτάζ.

Το πρώτο ζήτημα που προκαλεί απορίες είναι  ο «στόχος» μέσω του οποίου οι οργανώσεις αυτές επέλεξαν να προβάλλουν σήμερα το «αίτημα» τους (δηλαδή τα γραφεία της ΔΕΗ).  Είναι γνωστό ότι η ΔΕΗ είχε αποφασίσει εδώ και πάνω από 40 χρόνια την υδροηλεκτρική αξιοποίηση των υδάτων του Άνω Αχελώου και έως σήμερα υλοποίησε σταδιακά την Μεσοχώρα. Γιατί λοιπόν οι «ακτιβιστές» δεν απευθύνθηκαν στον πολιτικό υπέυθυνο δηλαδή στην κυβέρνηση και προτίμησαν την ΔΕΗ ; Γιατί δεν υπέβαλλαν το ίδιο θεαματικά το αίτημά τους στον Υπουργό Ενέργειας κο Σταθάκη, ο οποίος άλλωστε υπέγραψε και την αδειοδότηση ; Γιατί δεν επισκέφθηκαν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Οικολόγοι-Πράσινοι) για να διαμαρτυρηθούν για τις εξελίξεις στη Μεσοχώρα ; Τέλος γιατί δεν ζήτησαν από το Δήμο Πύλης να προβεί, έστω και τώρα, στην άρση της στήριξης που παρέχει εδώ και χρόνια στη δημιουργία του έργου ;

Η απάντηση κατά την άποψή μας είναι απλή.  Η ΔΕΗ ήταν ο εύκολος στόχος για να αποφύγουν τις άλλες επιλογές και κυρίως την ρήξη με το κόμμα. Όσον γνωστόν πίσω από το δίκτυο Μεσοχώρα-Αχελώος-SOS κρύβονται υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προφανώς δεν είναι διατεθειμένα ούτε να εισπράξουν την άρνηση των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, ούτε φυσικά να εκθέσουν το κόμμα τους στην κοινή γνώμη.  Ίσως ακόμη επιδιώκουν να μην θέσουν σε κίνδυνο τις ειδικές έμμισθες κυβερνητικές «θεσούλες» όπου ενδεχομένως προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ή άλλα οφέλη που προσφέρει η προσκόλληση στο σύστημα εξουσίας.  Προφανώς έχει εκλείψει στους χώρους αυτούς η γενναιότητα της διαφοροποίησης σε θέματα πολιτικής διαφωνίας, οπότε περιορίζονται σε αποπροσανατολιστικές δράσεις και παίζουν με άσφαιρα πυρά για το θεαθήναι.

Ένα δεύτερο θέμα που αξίζει σχολιασμού είναι η επιλογή ειδικά του ΥΗΕ Μεσοχώρας για την φιέστα των οργανώσεων αυτών. Ένας προσεκτικός παρατηρητής θα διαπιστώσει ότι όλες οι οικολογικές οργανώσεις και φυσικά και οι συλλογικότητες στις οποίες αναφερόμαστε αποφεύγουν να θέσουν στο στόχαστρό τους το σύνολο των υδροηλεκτρικών έργων και μάλιστα όσων έχουν κατασκευαστεί από παλιά.

Παρόμοιου μεγέθους και σημασίας έργα σε άλλα ποτάμια (π.χ. Ιλλαρίωνας στον Αλιάκμονα) δεν δέχθηκαν ποτέ τέτοιου είδους επιθέσεις.  Άραγε εκεί οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θεωρούνται αντιμετωπίσιμες ενώ στην Μεσοχώρα δεν είναι ;

Είναι προφανές ότι η επιλογή της Μεσοχώρας γίνεται διότι εδώ και χρόνια το έργο αυτό τέθηκε ως εμβληματικός στόχος από τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεργαζόμενες μαζί τους οικολογικές συλλογικότητες.  Βλέποντας ότι πλέον το ζήτημα αυτό έκλεισε οριστικά προσπαθούν να καθυστερήσουν την επί των ημερών τους έναρξη λειτουργίας της Μεσοχώρας ώστε να έχουν λιγότερες εκλογικές απώλειες (τακτική παρόμοια με άλλους εμβληματικούς στόχους όπως Σκουριές, Ελληνικό κλπ, όπως ήδη πρόσφατα σχολιάστηκε – Κ. Γκούμας δες τον σχετικό σύνδεσμο εδώ {2}).

Πάντως ο κ. Σταθάκης μόλις χθες, δήλωσε ότι τα ΥΗΕ έργα παραμένουν στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ και αναγνώρισε ότι αποτελούν το «απόλυτα κερδοφόρο κομμάτι» της επιχείρησης, αφαιρώντας οριστικά τα σχετικά προσχήματα τα οποία παλαιότερα χρησιμοποιούσαν οι αντιδρώντες κατά των έργων αυτών.

Επιπρόσθετα ο κ. Σταθάκης επανέλαβε τον στόχο της ΕΕ και της χώρας μας για κάλυψη από ΑΠΕ τουλάχιστον 27% της καταναλισκόμενης ενέργειας, στις οποίες (ΑΠΕ) συμπεριλαμβάνονται και η ΥΗ ενέργεια.  Άραγε τώρα οι ποικίλες οργανώσεις που αντιδρούν ακόμη στα έργα αυτά θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους γενικά κατά της υδροηλεκτρικής ενέργεις και ειδικά για την κατεδάφιση της Μεσοχώρας ; Και εάν ναι πως βλέπουν ότι θα ανταποκριθεί η χώρα μας στους στόχους τους οποίους δεσμεύεται ; Μόνο με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά ;

Εκτός όμως των παραπάνω σημειώνουμε πως οι ενέργειες της ΔΕΗ για τη Μεσοχώρα καλύπτονταν ανέκαθεν από δημοκρατικά ειλημμένες πολιτικές αποφάσεις όλων των κυβερνήσεων και κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ κλπ), ενώ προσφάτως (Αύγουστος 2017)  με την νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση, έχουν πλέον την κάλυψη και των κομμάτων της σημερινής κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Οικολόγοι-Πράσινοι).  Συνεπώς θεωρούμε βάσιμο τον ισχυρισμό ότι το ΥΗΕ Μεσοχώρας έχει διαχρονικά την στήριξη όλου του πολιτικού φάσματος, όλου του ελληνικού λαού, κατά μείζονα λόγο που οι αποφάσεις για το έργο ελήφθησαν με συντριπτικές πλειοψηφίες και μέσα στην Βουλή και κρίθηκαν θετικά και από το ΣτΕ (πρόσφατη απόφαση 26/2014). Σημειωτέον, την προσφυγή στη Βουλή με αίτημα την κατεδάφιση της Μεσοχώρας οι συλλογικότητες αυτές την αποφεύγουν όπως "ο διάβολος το λιβάνι", αποκαλύπτοντας ότι οι κορώνες τους περί δημοκρατίας είναι υποκριτικές. 

Σίγουρα δεν έχουμε απαίτηση να επιδειχθεί δημοκρατική ευαισθησία από τις εν λόγω συλλογικότητες, οι οποίες εδώ και δεκαετίες διακρίνονται για την περιφρόνηση σε αποφάσεις, κανόνες κλπ.  Ακόμα και οι κάτοικοι της Μεσοχώρας, που για χρόνια προέβαλαν ισχυρό διεκδικητικό κίνημα για τα συμφέροντά τους (αξιόλογες αποζημιώσεις, δημιουργία νέου οικισμού, αυστηρούς περιβαλλοντικούς περιορισμούς κλπ), την τελευταία περίοδο του «σήριαλ» Μεσοχώρας, στην μεγάλη τους πλειοψηφία εγκατέλειψαν τις οργανώσεις αυτές και τον διχαστικό τους λόγο και υπέγραψαν προσύμφωνα όπου αποδέχθηκαν την παράδοση των περιουσιών τους με βάση τους όρους που καθορίστηκαν, με την προϋπόθεση φυσικά να καταβληθούν οι συμφωνηθείσες αποζημιώσεις.  Ήδη το όλο θέμα βρίσκεται πλέον στον Δήμο Πύλης και στη ΔΕΗ που καλούνται να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα (ΑΕΠΟ) ώστε να λήξει η ομηρία των κατοίκων και να σταματήσει η ιδιότυπη πολιτική εκμετάλλευση από ποικίλους περιθωριακούς ακτιβιστές (π.χ. αναρχικές ομάδες που γράφουν συνθήματα μίσους, που κάνουν «πάρτυ» στο ποτάμι, παράλληλα όμως προκαλούν υλικές ζημιές στις εγκαταστάσεις των έργων).

Μήπως όμως είναι καιρός να σταματήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ η ανοχή και η πολιτική κάλυψη τέτοιων δράσεων που συχνά εκπορεύονται μέσα από το κόμμα τους και με τον φαρισαϊσμό τους εκθέτουν κόμμα και κυβέρνηση ; Ας το ψάξουν.

{1} Ρεπορτάζ για την κατάληψη γραφείων της ΔΕΗ στα ΜΜΕ :

https://www.efsyn.gr/arthro/na-stamatisoyn-ta-erga-gia-tin-ektropi-toy-ahelooy

http://www.iefimerida.gr/news/410616/katalipsi-sta-kentrika-grafeia-tis-dei-sti-halkokondyli-eikones-vinteo

https://www.protothema.gr/greece/article/780142/katalipsi-sta-kedrika-grafeia-tis-dei-apo-diktuo-kata-tis-ektropis-tou-aheloou/

{2} Σκουριές – Αχελώος : Βίοι παράλληλοι

http://www.eleftheria.gr/m/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/it...

 

Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr
http://www.eleftheria.gr
https://www.efsyn.gr