Η Κάρλα συνεχίζει να στέλνει μηνύματα

Ένας από τους πρώτους στόχους της ανθρώπινης παρέμβασης στη Κάρλα, όπως αναδείξαμε και στο πρόσφατο αφιέρωμα του ιστοτόπου μας (δες εδώ {1} τον σύνδεσμο) υπήρξε ανέκαθεν η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, δεδομένου ότι η Κάρλα βρίσκεται υψομετρικά στο χαμηλότερο σημείο της θεσσαλικής λεκάνης και δέχεται νερά από διάφορες κατευθύνσεις (Πηνειός, Μαυροβούνι, κ.λ.π.).

Από τις πρώτες μελέτες (Nobile 1913) αλλά και σε πολλές άλλες μεταγενέστερες υποδείχθηκαν τα έργα, που μετά την δημιουργία της νέας τεχνητής λίμνης, θα συνέβαλλαν στην ικανοποίηση της αντιπλημμυρικής παραμέτρου του έργου.

Να λοιπόν που τα τεχνικά έργα στη νέα λίμνη ολοκληρώθηκαν και όμως τα πλημμυρικά νερά συνεχίζουν να προκαλούν ζημιές και προβλήματα (δες εδώ {2} τα δημοσιεύματα και εδώ {3} το σχετικό video).

Διευκρινίζουμε από την αρχή ότι η σημερινή μας παρέμβαση δεν έχει επιτιμητικό χαρακτήρα. Εξάλλου κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δίκαιο, ειδικά όταν χρόνια ολόκληρα η Θεσσαλία και οι εκπρόσωποί της (Περιφέρεια, κ.λ.π.) έδωσαν τεράστιο αγώνα για να φθάσουμε στην σημερινή πραγματικότητα.

Όμως οι πρόσφατες πλημμύρες, που έχουν και στο παρελθόν (μόλις λίγους μήνες πριν αλλά και προηγούμενες χρονιές) επαναληφθεί σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, δεν επιτρέπουν σιγή και αναμονή. Αντίθετα απαιτούν από ΟΛΟΥΣ αναζήτηση των λύσεων, έτσι ώστε, βγαίνοντας από την (αναγκαία) μεταβατική περίοδο λειτουργίας του έργου, οι υφιστάμενες δυσλειτουργίες, ελλείψεις ή και παθογένειες να μην κρύβονται κάτω από το χαλί, να αναδεικνύονται και να μας προβληματίζουν ώστε ψύχραιμα να διαμορφώσουν τα αιτήματα αντιμετώπισης προς κάθε κατεύθυνση.

Στην περίπτωση μας είναι προφανές ότι οι δυσλειτουργίες οφείλονται σε περισσότερες από μία παραμέτρους. Το σύστημα συλλογής, μεταφοράς ή και άντλησης υδάτων προς την λίμνη (στραγγιστικές τάφροι, συλλεκτήρες, αντλιοστάσια, κ.α) χρειάζεται πιθανά έλεγχο για καθαρισμούς, κακοτεχνίες ή  τυχόν αστοχίες, κ.ο.κ. Ειδικά το κεντρικό αντλιοστάσιο  «Πέτρας» θα πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά για την δυνατότητα του να αντλεί από την εξωτερική κεντρική τάφρο όλες τις προβλεπόμενες ποσότητες νερού (που καταλήγουν εκεί μαζί με πολλά συσσωρευμένα φερτά υλικά που δεν απομακρύνονται) και προορίζονται για την λίμνη, η οποία είχε την χωρητικότητα να τις υποδεχθεί, να ανακουφίσει το σύστημα, να αμβλύνει τις επιπτώσεις στις γειτονικές περιοχές και να περιορίσει τις ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες από τα νερά που εγκλωβίζονται.

Επίσης ένα αναντικατάστατο εργαλείο για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί και η σήραγγα προς τον Παγασητικό, η οποία για την ώρα χρησιμοποιείται σπάνια λόγω των επιφυλάξεων-αντιδράσεων που εκδηλώνονται στην περιοχή Μαγνησίας (φόβοι για ρύπανση του Παγασητικού, κ.α). Το θέμα αυτό απαιτεί ειδικούς χειρισμούς και ψύχραιμη διαβούλευση, κυρίως όταν υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι όπως οι πλημμύρες.

Συμπερασματικά, όλες οι τεχνικές δυνατότητες που προσφέρουν οι υφιστάμενες υποδομές πρέπει να συγκεντρωθούν σε ένα ενιαίο επιτελικό κέντρο διαχείρισης και αντιμετώπισης κινδύνων, στελεχωμένο με ανθρώπους που γνωρίζουν, εξοπλισμένο με κατάλληλα συστήματα παρακολούθησης και συντονισμού που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της πολιτικής ηγεσίας. Εάν κάτι τέτοιο απαιτεί διαδικασίες θεσμοθέτησης, αυτό θα πρέπει να αποτελέσει άμεσο αίτημα της Περιφέρειας. Το ίδιο πρέπει να γίνει και για τυχόν ελλείψεις εξοπλισμού και έργων που απαιτούνται για να συμπληρώσουν τις αναγκαίες αντιπλημμυρικές υποδομές.

Σε κάθε περίπτωση το να κατακλύζονται κάθε τόσο χιλιάδες στρέμματα με καλλιεργούμενες εκτάσεις, είναι μια κατάσταση που πρέπει να εκλείψει.

Κατανοούμε τις δυσκολίες της μεταβατικής περιόδου. Αναγνωρίζουμε το ενδιαφέρον και συμμεριζόμαστε τις αγωνίες των αρμοδίων. Όμως ο πιο ασφαλής τρόπος επίλυσης των προβλημάτων είναι κατά την άποψή μας η δημοσιοποίηση τους, η διαβούλευση με τους φορείς και το λαό και η από κοινού δραστηριοποίηση για την επιτυχή έκβαση των όποιων αιτημάτων.

{1} Σχετικά κείμενα ypethe.gr :

- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2018 - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ :

https://www.ypethe.gr/news/pagkosmia-imera-perivallontos-2018-afieroma-s...

- ΚΑΡΛΑ : Ένα τεχνικό έργο με πολλαπλούς στόχους και με πολλαπλές παθογένειες :

https://www.ypethe.gr/news/karla-ena-tehniko-ergo-me-pollaploys-stohoys-...

{2} Δημοσιεύματα σε ΜΜΕ :

- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ : Λίμνη τα παρακάρλια ! * ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΜΕ ΒΑΜΒΑΚΟΧΩΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΝΕΡΟΠΟΝΤΕΣ* ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ-ΚΑΝΑΛΙΩΝ

http://www.eleftheria.gr/%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%A...

- thessaliatv.gr : Άφησε πίσω της καταστροφή η... Νεφέλη στο θεσσαλικό κάμπο - Μεγάλες ζημιές σε φρούτα,, βαμβάκια και βιομηχανική τομάτα από τις έντονες βροχές

http://www.thessaliatv.gr/news/60413/afise-piso-tis-katastrofi-i-nefeli-...

- myvolos.net  Δίχρωμη η λίμνη Κάρλα μετά τις πλημμύρες (εικόνες & video)

http://www.myvolos.net/%CE%B4%CE%AF%CF%87%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B7-%CE%B7...

{3} VIDEO : https://www.youtube.com/watch?v=4PCnky3dZCk

Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr
www.eleftheria.gr
www.myvolos.net