Η ΕΡΤ 2 και το «ενημερωτικό» ντοκυμαντέρ για Μεσοχώρα και Αχελώο

Είναι γνωστό ότι το υδροηλεκτρικό έργο Μεσοχώρας είναι από το 2001 ολοκληρωμένο (φράγμα, αγωγός προσαγωγής 8 χιλιομέτρων και Σταθμός παραγωγής ενέργειας στην Γλύστρα).

Είναι επίσης γνωστό ότι το έργο αδειοδοτήθηκε τελεσίδικα από το 2017, μετά από την αριθ.26/2014 απόφαση του ΣτΕ (έως τότε βρίσκονταν στην αναμονή ….).

Προχθές (10/2/2020) η κρατική τηλεόραση επέλεξε, για μια ακόμη φορά, να προβάλλει σε ώρα μεγάλης θεαματικότητας το ντοκυμαντέρ «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα», το οποίο το προανήγγειλε (δες εδώ {1} τον σχετικό σύνδεσμο) ως «ένα εξαιρετικό ντοκυμαντέρ» μια «απίστευτη ιστορία» και το συνδέει με κάποια «εκτροπή» (;), προσπαθώντας να στρέψει τα συναισθήματα των τηλεθεατών κατά του πολυτιμότατου υδροηλεκτρικού έργου. Και αυτό, ενώ, μετά από τόσα χρόνια που πέρασαν ουσιαστικά δεν υφίσταται  από κανέναν πλέον επίδικο ερώτημα για την λειτουργία του, έστω και εάν η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής είτε εισέπραξε τις αποζημιώσεις (π.χ κάτοικοι Αρματωλικού) τις οποίες δικαιούνται, είτε έχουν ήδη υπογράψει τις (εγκεκριμένες παλαιότερα) αποζημιώσεις, για τις οποίες προσωρινά σταμάτησε η διαδικασία (λόγω ΣτΕ) άλλα επαναλαμβάνεται και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ατυχής, τουλάχιστον, η επιλογή της ΕΡΤ2, πέραν του γεγονότος ότι το ντοκυμαντέρ αυτό στερείται και κάποιας ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας. Άντε τώρα να σου εξηγήσει κάποιος από την διοίκηση του καναλιού με ποιο σκεπτικό επέλεξαν, για μια ακόμη φορά, την προβολή του ….

Και εάν κάποιοι περιμένουν να παρουσιάσει η δημόσια τηλεόραση ένα χρήσιμο επικαιροποιημένο ρεπορτάζ για να μάθει όλη η Ελλάδα που βρίσκεται σήμερα το θέμα … ε, αυτό μάλλον φαντάζει ουτοπικό. Άντε να την χαιρόμαστε την ΕΡΤ «μας» και να την πληρώνουμε για να  δυσφημεί την ΔΕΗ, να δυσφημεί τα έργα που παράγουν πράσινη ενέργεια και να δηλητηριάζει τις συνειδήσεις των μη ενημερωμένων τηλεθεατών για έργα προόδου.

Και εις ανώτερα …..

 

ΥΓ : Για να μετριάσει τις επιπτώσεις της ανεύθυνης αυτής απόφασης της, θα προτείναμε στην διοίκηση της ΕΡΤ2 να ετοιμάσει σύντομα ένα αντικειμενικό και επίκαιρο βίντεο για την Μεσοχώρα αλλά και για τα υδατικά-περιβαλλοντικά θέματα της Θεσσαλίας. Πολλά στοιχεία μπορεί να αντλήσει και από  το ενημερωτικό video – animation της  Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας με τίτλο «Η Θεσσαλία, ο υδάτινος πλούτος της και οι προκλήσεις για το μέλλον» :

https://www.youtube.com/watch?v=Ig_ZXu-SjM4&t=95s

{1} ΕΡΤ2 «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα» :

https://www.ert.gr/ert-protaseis/o-iraklis-o-acheloos-kai-i-mesochora-ena-exairetiko-ntokimanter-stin-ert2/

 

 

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr