Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για την κατάσταση του ΝΕΡΟΥ

Θλιβερό αλλά αληθινό ! Δημοσιεύθηκε πρόσφατα η  έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για την κατάσταση του ΝΕΡΟΥ (δες εδώ {1} το σχετικό σύνδεσμο), με στοιχεία, παρατηρήσεις και σχόλια σχετικά με την πρόοδο που συντελέστηκε στις ευρωπαϊκές χώρες από την εφαρμογή της σχετικής οδηγίας για τα νερά, καθώς και από τα μέτρα που θέσπισε η κάθε χώρα προς την κατεύθυνση αυτή.

Για την Ελλάδα η έκθεση σημειώνει : Η αναφορά από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Λιθουανία και από τμήματα της Ισπανίας δεν μπορούσε να συμπεριληφθεί στην έκθεση.  

Νομίζουμε ότι τα πολλά σχόλια περιττεύουν. Δεν γνωρίζουμε για ποιό λόγο δεν υπάρχουν στοιχεία για την χώρα μας, αλλά  είναι γνωστό ότι διαχρονικά  σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις υπήρξε ολιγωρία.

Το κυριότερο  πάντως δεν είναι η έλλειψη στοιχείων. Άλλωστε η πρώτη έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης στην Ελλάδα (στα πλαίσια της οδηγίας 60/2000) έγινε το 2014, κάποια μέτρα θεσπίσθηκαν αλλά ουσιαστικά δεν εφαρμόσθηκαν. Το θέμα είναι η συνεχής επιδείνωση της κατάστασης, δεδομένου ότι η τυπική ανταπόκριση που, έστω καθυστερημένα, υπήρξε για την εφαρμογή των προβλέψεων της οδηγίας, ΔΕΝ συνοδεύθηκε από οργανωτικά και διοικητικά μέτρα, από στελέχωση μηχανισμών υλοποίησης, από εφαρμογή πολιτικών, από ελέγχους και χίλιες δύο άλλες ενέργειες που αθροιστικά συνιστούν μία ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ.

Και το ερώτημα παραμένει : Άραγε κατά την έκδοση της επόμενης έκθεσης για το ίδιο θέμα, όπου θα υπάρχουν πλέον και για τη χώρα μας τα δεδομένα, θα έχουν πραγματοποιηθεί επί της ουσίας τα απαραίτητα βήματα για την βελτίωση της κατάστασης και τι αξιοπιστία θα έχουν αν δεν έχουν υλοποιηθεί τα ουσιαστικά μέτρα και δράσεις που προβλέπουν τα πρόσφατα αναθεωρημένα Σχέδια Διαχείρισης ;   

{1} Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για την κατάσταση του νερού :

https://www.neapaseges.gr/el/products/details/ENIMEROSI/I-ekthesi-toy-Ey...

 

Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr