Για τη Λάρισα - Άρθρο του Λάζαρου Αρσενίου

Ο αειθαλής Λάζαρος Αρσενίου, παλαίμαχος δημοσιογράφος, συγγραφέας και αγωνιστής, έκανε τις μέρες αυτές μια σπουδαία παρέμβαση στα ΜΜΕ (δες σχετικό δημοσίευμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας {1} ) γύρω από ποικίλα ιστορικά θέματα της Λάρισας άγνωστα στο πλατύ κοινό και τις νεότερες γενιές, τα οποία πραγματικά εντυπωσιάζουν.

Στα «καθ’ ημάς» ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά στα αντιπλημμυρικά έργα της Λάρισας που αποτέλεσε  και την αφορμή για το μικρό μας αφιέρωμα.

Ευχόμαστε στον Λ.Α. να’ ναι πάντα καλά και να μεταλαμπαδεύει τις εμπειρίες του και τις γνώσεις του στις νεότερες γενιές για πολλά ακόμη χρόνια. 

Ακολουθεί απόσπασμα του άρθρου : 

"Κατά τους ιστορικούς η Λάρισα ιδρύθηκε πριν από 6.000 περίπου χρόνια. Κατά τους αρχαιολόγους στον χώρο της Λάρισας κατοικούσαν άνθρωποι από την παλαιολιθική ακόμα εποχή, δηλαδή πριν από 50.000 ίσως και περισσότερα χρόνια.

Ο καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτριος Θεοχάρης, διευθυντής πριν της Εφορίας Αρχαιοτήτων Βόλου με δικαιοδοσία και στην άλλη Θεσσαλία, σε συζητήσεις μας έλεγε ότι «ο λόφος του Φρουρίου της Λάρισας δεν αποτελεί φυσική γεωλογική έξαρση, αλλά έργο ανθρωπίνων χεριών». Κατά τον ίδιο, ενδεχομένως να κατοικούσαν άνθρωποι και κοντά στον Πηνειό της Λάρισας στην Παλαιολιθική Εποχή, πριν από τουλάχιστον 50.000 χρόνια. Οι αρχαιολόγοι, κατέληξε ο Θεοχάρης, ζητούσαν να γίνουν ανασκαφές στο Φρούριο, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έδιναν άδεια. Και μένει το ερώτημα: Το Φρούριο της Λάρισας αποτελεί φυσική γεωλογική έξαρση ή έργο ανθρωπίνων χεριών ;  ....    Για να προστατεύεται η πόλη από πλημμύρες του Πηνειού σε περιπτώσεις βροχών, είχε διανοιχθεί προ αιώνων ένα περιφερειακό κανάλι, ο Κολούρ Ντου, με το οποίο παροχετευόταν νερά του ποταμού από τη συνοικία Σάλια προς νότο και περιφερειακά και έπεφταν πάλι στον Πηνειό στη περιοχή της Ν. Σμύρνης. Με την εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων και τη διάνοιξη νέας κοίτης για τον Πηνειό ο Κολούρ Ντου αχρηστεύθηκε. Ο Δήμος τον μπάζωσε και έγινε η λεωφόρος Καραθάνου και σε συνέχειά της η λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου, που έδωσαν μια ανάσα στην κυκλοφορία, πεζών και οχημάτων. Για να προστατεύεται η Λάρισα από πλημμύρες σε περιπτώσεις ραγδαίων βροχοπτώσεων διάνοιξαν νέα ευρύτερη κοίτη και ευθεία ώστε να κυλούν τα νερά γρήγορα προς τη θάλασσα. Ο Πηνειός είχε συνδεθεί από πολύ παλιά με την πόλη και αναφερόταν «το ποτάμι Πηνειός της Λάρισας, τώρα που περνούσε μέσα από τη Λάρισα με τις στροφές κλπ. έμεινε με λίγο νερό σαν ρέμα και άρχισε να μπαζώνεται. Οι μηχανικοί πρότειναν να μπαζωθεί όλη η παλιά κοίτη για να γίνει μια νέα λεωφόρος, όπως έγινε στον Κολούρ Ντου, και να αποτελέσει τον άξονα γύρω από τον οποίο να αναπτυχθεί και η πόλη. Ο Δήμος δεν το θέλησε και επιμένει να ξαναγυρίσει ο Πηνειός για να περνά από την πόλη. Αλλά το νερό πάει όπου θέλει και δεν ξαναγυρίζει. Ο Δήμος επιμένει να ξαναφέρει το ποτάμι ή ένα μέρος του με τις στροφές κλπ., που οι κάτοικοι των συνοικιών ούτε το βλέπουν ούτε και ενδιαφέρονται τι θα γίνει με το ποτάμι."

Περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο : 

{1} ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας : Για τη Λάρισα - Άρθρο του Λάζαρου Αρσενίου :

http://www.eleftheria.gr/m/%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE...

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr
http://www.eleftheria.gr