ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας : Υπόμνημα για αγροτική οικονομία, περιβάλλον και φυσικές καταστροφές

Στα πλαίσια της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε στην δημοσιότητα το υπόμνημα που υπέβαλλε (στις 3/9/2018) προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς (δες εδώ {1} τους σχετικούς συνδέσμους).

Από το εμπεριστατωμένο αυτό κείμενο σταχυολογούμε κάποια μόνο από τα θέματα που θίγονται στο υπόμνημα.

Η «διαρκής και μακροχρόνια αποτυχία άσκησης αγροτικής πολιτικής στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες» αποτελεί ενδεχόμενα ένα από τα πιο βασικά προβλήματα στη χώρα. Τα στοιχεία που παρατίθενται στο υπόμνημα τεκμηριώνουν τις επιπτώσεις.

Και από τον ιστότοπο μας έχουμε επανειλημμένα αναδείξει το θέμα αυτό, το οποίο, εκτός της οικονομίας, επιτείνει άμεσα και το μεγάλο πρόβλημα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτων, την αδυναμία προγραμματισμού για αξιοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας στον πρωτογενή τομέα κ.ο.κ.

Το υπόμνημα υπογραμμίζει επίσης το πρόβλημα της διατροφικής επάρκειας στη χώρα μας, του ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων καθώς και την γεωστρατηγική σημασία όλων των παραπάνω. Είναι προφανές ότι η βασική πλευρά του όλου θέματος ΔΕΝ είναι η έλλειψη οικονομικών πόρων αλλά η έλλειψη οράματος, πολιτικής βούλησης και τόλμης που απαιτείται για σύγκρουση με συμφέροντα μέσα και έξω από την χώρα.

Η πελατειακή λογική, η άγνοια (συχνά) και η αδράνεια κυβερνητικών παραγόντων, οι αποσπασματικοί χειρισμοί και άλλα επιτείνουν το πρόβλημα και παγιώνουν τα αρνητικά αποτελέσματα.

 

{1} agrotypos.gr : ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας : Υπόμνημα για αγροτική οικονομία, περιβάλλον και τις φυσικές καταστροφές, προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει 83ης ΔΕΘ :

http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=110962

http://www.agrotypos.gr/images/stories/file/ypomnima_geotee_deth_2018.pdf

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr
http://www.agrotypos.gr