Το Φράγμα Πύλης και πάλι στο προσκήνιο

Η εξαιρετική σημασία του φράγματος Πύλης και του αντίστοιχου Ταμιευτήρα έχουν επανειλημμένα αναδειχθεί εδώ και δεκαετίες. Διαβάζουμε στα ΜΜΕ (δες εδώ {1} το σχετικό ρεπορτάζ) ότι ο Δήμος Πύλης έχει αναλάβει τις διαδικασίες για την εκπόνηση της μελέτης.

Δυστυχώς το έργο ενεπλάκη στην προσπάθεια ανεύθυνων οικολογούντων και οργανώσεων που είχαν προφανώς συμφέροντα κατά της υδροηλεκτρικής ενέργειας αλλά και επιφυλάξεις κατά της γεωργικής ανάπτυξης, οι οποίοι με συνθήματα «κατά της εκτροπής Αχελώου» (στην οποία σημαντικό ρόλο θα είχε το έργο της Πύλης), πέτυχαν έως σήμερα το έργο αυτό να μείνει πίσω για 30 περίπου χρόνια.

Με την έγκριση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΣΔ) το 2014, αλλά και με την αναθεώρηση του το 2017, το έργο Πύλης αποτελεί θεμελιώδη επιλογή της πολιτείας για την αποκατάσταση του έντονα αρνητικού υδατικού ισοζυγίου στην περιοχή μας (δες εδώ {2} σχετικά δημοσιεύματα).

Τελικά, ακόμη και οι αντίπαλοι των έργων Αχελώου – Θεσσαλίας, «αποφάσισαν», κάτω από την πίεση των πραγμάτων τα τελευταία χρόνια ότι η Πύλη αποτελεί ένα χρήσιμο, οικολογικά ασφαλές και αναγκαίο έργο.

Άντε τώρα να δούμε πως και πότε η παρούσα Κυβέρνηση (αλλά και οι επόμενες) θα συνδράμει ουσιαστικά στην προσπάθεια του Δήμου Πύλης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την υλοποίηση του.

(Σημείωση : Είναι άγνωστο - τουλάχιστον σε εμάς  - εάν οι μελέτες του έργου Πύλης αναφέρονται ή/και περιέχουν τα έργα διασύνδεσης του με το αντίστοιχο έργο Μουζακίου, ώστε να υπάρξει πρόσθετη παραγωγή ενέργειας και καλλίτερη διαχείριση των υδάτων τους. Ας το προσέξουν οι αρμόδιοι.).

{1} ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ : Φράγμα Πύλης και λιμνοδεξαμενή Παλαιομονάστηρου :

https://proinoslogosnews.gr/%CF%86%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%BC%CE%B1-%CF%80%...

{2} Σχετικά Δημοσιεύματα :

- PYLINEWS : Σωκ. Φάμελλος από την Πύλη : ”Δεν διακινδυνεύουμε το δικαίωμα των Θεσσαλών στην ανάπτυξη, στην εργασία, στην πρόοδο. Ανακοίνωση της κατασκευής του φράγματος Πύλης”

- Trikalaola.gr : Φράγμα στα στενά τη Πύλης εξήγγειλε σήμερα ο αν. Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος :

http://www.trikalaola.gr/%CE%A4%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AC/%CE%A6%CF%...

 

Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr