Το Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων και οι προσδοκίες μας

Ανακοινώθηκε η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων (δες στους παρακάτω συνδέσμους {1} & {2}) την  είδηση και το σχετικό ΦΕΚ) μετά από απόφαση του αρμόδιου Υπουργού.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε η λειτουργία του να είναι εύρυθμη, ουσιαστική και αποτελεσματική.

Πάντως, χωρίς διάθεση μεμψιμοιρίας, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η αρχική θεσμοθέτηση Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων (ΕΘΣΥ) έγινε πριν 31 χρόνια με τον Ν. 1739/87 και έκτοτε, με βάση την εξέλιξη του σχετικού θεσμικού πλαισίου, το ΕΘΣΥ (τότε Εθνική Επιτροπή Υδάτων) διατηρήθηκε. Τυπικά μόνον όλα αυτά τα χρόνια. Αναλόγως είχαν συγκροτηθεί και τα αντίστοιχα Περιφερειακά Συμβούλια Υδάτων.

Όλα αυτά ουδέποτε λειτούργησαν επι της ουσίας. Δυστυχώς η Πολιτεία εξαντλούσε τη «δραστηριότητά» της για το θέμα αυτό, απλά και μόνο στη συγκρότηση των προβλεπόμενων θεσμικών οργάνων και στην συμμόρφωση των σχετικών οδηγιών και κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέραν αυτών …ουδέν.

Παρά το γεγονός ότι τυπικά έχουν καλυφθεί οι «υποχρεώσεις» μας όσον αφορά στο εθνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, το αποτέλεσμα της υποτίμησης τόσο της λειτουργίας οργάνων όπως το ΕΘΣΥ όσο και συνολικά του τομέα διαχείρισης των υδάτων, από το ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ, το ζούμε καθημερινά.

Η διαχείριση των υδάτων στη χώρα μας (και στη Θεσσαλία ειδικά με το τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα κατασπατάλησης των υπόγειων υδάτων), όπως επανειλημμένα έχουμε αναδείξει, αποτελεί δευτερεύον ζήτημα και βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο προτεραιοτήτων, όσων έχουν την πολιτική ευθύνη. 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι από το 2014 η χώρα, αν και με μεγάλη καθυστέρηση απέκτησε Σχέδια Διαχείρισης για όλα τα Υδατικά της διαμερίσματα (τα οποία αναθεωρήθηκαν το 2017), εντούτοις η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς δεν ενδιαφέρθηκαν ουσιαστικά για την εφαρμογή όσων σημαντικών μέτρων, δράσεων και έργων προβλέπονται σε αυτά.

Ας ελπίσουμε η συγκρότηση του ΕΘΣΥ να αποτελέσει την αρχή για μια αλλαγή νοοτροπίας και στην συνέχεια ολοκλήρωσης των αναγκαίων βημάτων για αποτελεσματική Διαχείριση Υδάτων, με στόχο την καλλίτερη ποιότητα ζωής των πολιτών και αποφυγής των οικολογικών κινδύνων που ελλοχεύουν.

{1} energypress.gr : ΥΠΕΚΑ : Συγκροτήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων :

https://energypress.gr/news/ypeka-sygkrotithike-ethniko-symvoylio-ydaton

{2} ΦΕΚ 2213 ΤΒ,  13-06-2018, Συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων :

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2018_06_19_ethnik...

Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr