Ένταση της προσπάθειας σωτηρίας του πλανήτη ή πισωγυρίσματα ;

Πλήθος παρεμβάσεων σχετικά με την επόμενη ημέρα, όταν (με το καλό) "βγούμε"  από την κρίση του Covid - 19. Κάποιες περιορίζονται στις επιπτώσεις της καθημερινότητας μας, άλλες επικεντρώνονται στην οικονομία, στον κίνδυνο εκτόξευσης του κόστους της ενέργειας και σε πολλά άλλα κοινωνικά και πολιτικά θέματα.

Ορισμένοι πάντως αναφέρονται, με εύλογη ανησυχία, στις έμμεσες επιπτώσεις που θα υπάρξουν, με βάση τις νέες συνθήκες, στην αναμενόμενη (;) χαλάρωση των θεσμών και εφαρμογής των κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος γενικά.

Η επίκληση της αναγκαιότητας για την "ανάπτυξη" και την ταχεία επαναλειτουργία του οικονομικού μας μοντέλλου παγκοσμίως, αποτελεί ένα ισχυρό ατού στα χέρια εκείνων που ενοχλούνται εδώ και χρόνια από τις προσπάθειες πολιτών και διανοουμένων να τεθούν επιτέλους φραγμοί στην ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και στην εξόχως απαιλητική διαταραχή των ισορροπιών στον πλανήτη, με γνώμονα, αποκλειστικό σε πολλές περιπτώσεις, το κυνήγι του κέρδους από τεράστια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, καθιστώντας συχνά και τους απλούς και μη ενημερωμένους πολίτες συνένοχους στη δράση τους.

Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί γίνονται επίκαιροι, με δεδομένο ότι η υγειονομική κρίση που ζούμε πιθανότατα προέρχεται από την διαταραχή που προκάλεσε ο σύγχρονος τρόπος ανάπτυξης στις ισορροπίες της φύσης και ειδικά από τις συνθήκες λειτουργίας του ζωϊκού βασιλείου. Παράλληλα τονίζουν την προφανή αντίφαση όπου, αντί το πάθημα της δραματικής πανδημίας στον πλανήτη να αποτελέσει μάθημα και εμπειρία για αλλαγή πορείας στη σχέση των ανθρώπων με την φύση, ήδη εντοπίζονται κίνδυνοι έντασης δραστηριότητας σε αντίθετη κατεύθυνση.

Παραθέτουμε  αμέσως παρακάτω ένα σύντομο απόσπασμα  του δημοσιογράφου και συγγραφέα Πέτρου Παπακωνσταντίνου από πρόσφατο δημοσίευμά του στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (19/4/2020) σχετικά με την κλιματική αλλαγή (δες ολόκληρο το άρθρο εδώ {1}).

" .... Η κλιματική αλλαγή στο ψυγείο ;

Μια από τις θετικές συνέπειες της, κατά τα άλλα, δραματικής περιπέτειας που ζούμε ήταν η σοβαρή μείωση των ρύπων που επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμια κλίμακα, όπως και η γενικότερη περιστολή επιβλαβών για το περιβάλλον δραστηριοτήτων. Ωστόσο, και στην κρίση του 2008 είχε συμβεί κάτι παρόμοιο, για να αποδειχθεί μόνο βραχύβια παρένθεση. Η πανδημία ήταν μια καταστροφή που κλιμακώθηκε με αστραπιαία ταχύτητα, ενώ η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται σε πιο αργούς ρυθμούς, κάτι που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να βαυκαλίζονται ότι έχουν ευρύ χρονικό περιθώριο για την αντιμετώπισή της.

Ήδη η Βρετανία ανακοίνωσε την αναβολή της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP26), που επρόκειτο να φιλοξενήσει τον Νοέμβριο, καθώς η πανδημία δεν άφηνε τον απαραίτητο χρόνο για τις κοπιώδεις διπλωματικές προετοιμασίες που απαιτούνταν προς αναζήτηση συμφωνίας. Τα χειρότερα, πιθανότατα, έπονται. Αντιμέτωπες με την ασφυκτική πίεση για επανεκκίνηση της οικονομίας, οι κυβερνήσεις είναι πολύ πιθανό να άρουν περιβαλλοντικούς περιορισμούς που ήδη είχαν επιβάλει.

Όχι απροσδόκητα, πρώτη άνοιξε τον χορό η κυβέρνηση Τράμπ, δίνοντας την άδεια σε επιχειρήσεις να παραβιάζουν τα περιβαλλοντικά όρια εφόσον αποδεδειγμένα υπέστησαν σοβαρή ζημία από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα....."

Κλείνοντας, ας θυμηθούμε ότι και στην περιοχή μας εξελίσσεται μία πορεία με δραματικές οικολογικές επιπτώσεις, όπως αυτή της συνεχούς διεύρυνσης των υδατικών ελλειμμάτων και της προϊούσας καταστροφής των υδατικών οικοσυστημάτων, κυρίως στους υπόγειους υδροφορείς.

Και εμείς εδώ, εάν δεν συνειδητοποιήσουμε τους κινδύνους αυτής της υποβάθμισης, είναι βέβαιο ότι θα ζήσουμε μια κατάσταση που δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί επακριβώς. 

Τουλάχιστον ας παραμείνουμε όλοι μας, πολίτες και φορείς της Θεσσαλίας, πολιτικοί και επιστημονικοί εκπρόσωποί μας, προσηλωμένοι στον στόχο της σταδιακής εξάλειψης αυτών των ελλειμμάτων, παράλληλα με μια πολιτική σώφρονης και ορθολογικής χρήσης των υδάτων και μείωσης των υπερκαταναλώσεων.

Ας μην επιτρέψουμε τυχόν τάσεις αγνόησης ή παραμέλησης των προτάσεων μας για τα σοβαρά αυτά ζητήματα, ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες (με έργα, μέτρα και δράσεις) που θα θέσουν το συντομώτερο ένα τέλος στα αδιέξοδα που βιώνουμε σήμερα. 

Κώστας Γκούμας

Τάσος Μπαρμπούτης

{1} Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (21/4/2020) - Ο κόσμος μας στη δίνη απρόβλεπτων αλλαγών :

https://www.kathimerini.gr/1074440/gallery/epikairothta/kosmos/o-kosmos-mas-sth-dinh-aprovleptwn-allagwn?fbclid=IwAR1FYGG5TgcbQxAhKTqMtlFag_Qc11aX1YGJ6hPXYK5g5ATy8rGero4Yz_Y

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr