Ένα ψήφισμα αποκαλυπτικό για τον τρόπο σκέψης των «Τοπικών Κοινοτήτων» και την προοπτική που διαμορφώνεται στο κρίσιμο θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης

Τους τελευταίους μήνες στη Θεσσαλία και την Ευρυτανία φιλοξενήθηκε στα ΜΜΕ έντονος διάλογος σχετικά με την αναγκαιότητα εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικών πάρκων στην περιοχή των Αγράφων. Παρόμοιες καταστάσεις δημιουργήθηκαν επανειλημμένα και για τα υδροηλεκτρικά έργα (μικρά ή μεγάλα).

Δεν θα υπεισέλθουμε στην εξέταση των χαρακτηριστικών επιμέρους έργων ΑΠΕ, από τα οποία προκλήθηκαν οι διαμάχες, ούτε στις όποιες επιπτώσεις τους στο περιβάλλον που επικαλούνται  όσοι αντιδρούν. Θα επισημάνουμε μόνο ότι πάντοτε στα θέματα αυτά προβλέπεται η εκ των προτέρων συζήτηση και διαβούλευση επί των σχετικών ζητημάτων, έτσι ώστε (σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο) η τελική απόφαση της πολιτείας να έχει λάβει υπόψη της όλες τις παραμέτρους.

Όμως αυτές οι διαδικασίες απαιτούν ωριμότητα και υπευθυνότητα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Για παράδειγμα η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει σύγχρονες και εμπεριστατωμένες μελέτες ώστε να μην αμφισβητείται από τον κάθε πολίτη (κατά μείζονα λόγο από έντιμους ειδικούς) η αξιοπιστία τους.

Ομοίως κατά την διαβούλευση απαιτείται ωριμότητα από εκείνους που εμπλέκονται και ιδιαίτερα από επιστημονικούς φορείς, που έχουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης (σημείωση : δεν εννοούμε τους ψευτο-οικολόγους που, στις περισσότερες των περιπτώσεων, αναλώνονται σε τρομοκρατικού χαρακτήρα ανάδειξη επί μέρους πλευρών του ζητήματος, προς δημιουργία εντυπώσεων).

Ας δούμε λοιπό, μέσα από το ψήφισμα που εφέτος το καλοκαίρι εξέδωσαν οι κάτοικοι της Οξυάς Καρδίτσας σχετικά με τις ΑΠΕ στην περιοχή τους (δες το ψήφισμα στον σύνδεσμο εδώ {1}). Ούτε λίγο ούτε πολύ συνδέουν την αποδοχή της εγκατάστασης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στην περιοχή τους  αποκλειστικά από την θεσμική ανταπόκριση της πολιτείας στο αίτημά τους για μια έκταση διεκδικούμενη από την εκκλησία του χωριού τους καθώς και την κατασκευή της πλατείας και κάποιων δρόμων στο χωριό. Και όπως δηλώνουν : «με την κατασκευή των δύο παραπάνω βασικών έργων υποδομής …… απαλλαγμένοι πλέον από το αίσθημα της αδικίας και της εγκατάλειψης….. είναι βέβαιο ότι θα άρουν την αντίθεσή τους για την εγκατάσταση και λειτουργία των προτεινόμενων έργων των ΑΠΕ στο έδαφος του χωριού τους ….».

Τα σχόλια δικά σας ……

{1} mouzakinews.gr  : Ψηφίσματα των κατοίκων της Οξυάς Καρδίτσας :

https://mouzakinews.gr/%CE%B7-%CE%BF%CE%BE%CF%85%CE%AC-%CE%B5%CE%BA%CF%8...

Σχετικό κείμενο στο ypethe.gr :

https://www.ypethe.gr/news/orismenes-paratiriseis-gia-tis-ape-me-tin-eyk...

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr