«Έφυγε» ο Γιάννης Θανόπουλος …….

Στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2018 έφυγε πρόωρα από την ζωή, σε ηλικία 64 ετών, ένας σημαντικός άνθρωπος. Πρόκειται για τον Δρα μηχανικό Γιάννη Θανόπουλο, που ήδη η απουσία του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, αφενός στο χώρο των συναδέλφων του μηχανικών, αφετέρου στην κοινωνία της Λάρισας όπου κατοικούσε, αλλά και ευρύτερα στους χώρους που ανέπτυξε την πολύπλευρη κοινωνική, επιστημονική και επαγγελματική του δραστηριότητα.

Λίγα λόγια για τη ζωή του :

Ο Γιάννης Θανόπουλος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1953. Ήταν γιός του διακεκριμένου γεωπόνου Χρήστου Θανόπουλου, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως Δ/ντής στην Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων.

Ο Γιάννης σπούδασε στο ΕΜ Πολυτεχνείο από όπου αποφοίτησε το 1976. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Grenoble της Γαλλίας, όπου απέκτησε πτυχίο Υδραυλικής (1977) και στην συνέχεια τον τίτλο του Δόκτορα Γεωτεχνικού Μηχανικού (1981).

Η βασική επαγγελματική του δραστηριότητα ήταν στην ΔΕΗ όπου από το 1984 επέβλεψε  τις εργασίες κατασκευής του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ) Πηγών Αώου έως την ολοκλήρωσή του το 1990. Παράλληλα ήδη από το 1986 απασχολήθηκε και στην επίβλεψή των ΥΗΕ στον Αχελώο (Συκιά, κ.λ.π.), ενώ από το 1990 έως το 2000 εργάσθηκε ως επικεφαλής της επίβλεψης, στην κατασκευή του ΥΗΕ Μεσοχώρας, ένα έργο με το οποίο συνδέθηκε άρρηκτα το όνομά του.

Από το 2001 έως το 2012 ο Γιάννης Θανόπουλος άσκησε τα καθήκοντα του Διευθυντού των εργοταξίων της ΔΕΗ στη Θεσσαλία, ενώ παράλληλα προσέφερε τις υπηρεσίες του ως έμπειρος τεχνικός σύμβουλος σε πολλά άλλα μικρότερα θεσσαλικά έργα (Λογγά, Παναγιώτικο, Σήραγγα εκτροπής Κερασιώτη, Λιβάδι Ελασσόνας, Αγιονέρι), καθώς και σε πολλά άλλα εντός Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό (Βόρεια Αφρική, Βαλκάνια, κ.α).

Με τις γνώσεις που κατείχε ο Γιάννης Θανόπουλος ανέπτυξε επίσης έντονη επιστημονική δραστηριότητα είτε μέσα από την Ελληνική Εταιρία Μεγάλων Φραγμάτων της οποίας υπήρξε ένα από τα πιο δραστήρια και διακεκριμένα μέλη, είτε μέσω άλλων κοινωνικών και επιστημονικών εκδηλώσεων (Συνέδρια, Ημερίδες, επιτροπές ΤΕΕ, κ.α). Ακόμη ανέπτυξε συνεργασία διδάσκοντας σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

Τέλος συμμετείχε στην εκπόνηση πλήθους επιστημονικών ανακοινώσεων, διαλέξεων, εκδόσεων κ.λ.π. (δες εδώ {1} ενδεικτικές εισηγήσεις του), ενώ όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της μεγαλύτερης διείσδυσης των ΥΗ Έργων στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Παράλληλα πρωτοστάτησε ως πολίτης και επιστήμων με συλλογικότητες της Θεσσαλίας για την υλοποίηση των ΥΗΕ επί του Άνω Αχελώου (Συκιάς και Μεσοχώρας) και ένα χρόνο πριν το θάνατό του ευτύχησε να δει το έργο της Μεσοχώρας να «ξεμπλοκάρει» επιτέλους από τα εμπόδια που επί δεκαετίες «έστηναν» κατά του έργου ποικίλες οργανώσεις και κόμματα εμμονικών αντιπάλων της υδροηλεκτρι-κής ενέργειας.

Ο Γιάννης Θανόπουλος ήταν εξαιρετικά αγαπητός, λάτρευε την μουσική, υπήρξε ταλαντούχος κιθαρίστας και αγαπούσε με πάθος την οικογένειά του, την σύζυγό του Όλγα και την κόρη του Λουίζα.

Θα τον θυμόμαστε για πάντα.

Κώστας Γκούμας

Τάσος Μπαρμπούτης

 

{1} Ενδεικτικές εισηγήσεις – παρουσιάσεις :

1992 – Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Υδροτεχνικής Ένωσης

- Η κατασκευή του Υδροηλεκτρικού έργου Μεσοχώρας/ Ι. Θανόπουλος, Ν. Καζίλης

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/1992_11_synedrio_...

2008 - 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φραγμάτων και Ταμιευτήρων : Διαχείριση Έργων και Προοπτικές Ανάπτυξης 

- Εισαγωγική Ομιλία - Στόχοι συνεδρίου – Τα φράγματα στη Θεσσαλία, παρόν και μέλλον/ Ι. Θανόπουλος, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής

- Λιθόρριπτα Φράγματα με ανάντη πλάκα σκυροδέματος: εμπειρίες από το Θεσσαλικό χώρο και σύγχρονη τεχνογνωσία/ Ι. Θανόπουλος, Κ. Αναστασόπουλος :

http://library.tee.gr/digital/m2354/m2354_thanopoulos.pdf

- Ταξινόμηση αποδοτικότητας έργων εκμετάλλευσης επιφανειακών υδάτων : εφαρμογή στη Θεσσαλία/ Ι. Θανόπουλος, Κ. Γκούμας, Π. Δούβλης :

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/basicpagefiles/2008_11_13_syne...

- Φράγματα Θεσσαλίας : Λογγά, Λιβαδίου, Παναγιώτικου. Προβλήματα κατά την κατασκευή και αντιμετώπισή τους/ Ι. Θανόπουλος, Π. Δούβλης 

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/basicpagefiles/2008_11_synedri...

2012 - Ημερίδα ΤΕΕ/Κ-Δ Θεσσαλίας : Έργα ταμίευσης στη Θεσσαλία, απόπειρα ταξινόμησης, προτεραιότητες για το μέλλον :

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/paroysiasi_thanop...

2017 - 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φραγμάτων και Ταμιευτήρων : Διαχείριση Έργων και Προοπτικές Ανάπτυξης

- Αστοχίες σε φράγματα μικρού ύψους, υπερπήδηση φράγματος Κοκκινοπηλού στην Π.Ε. Ελασσόνας

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/astohies_se_fragm...

 

 

Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr