Το άγος του Αχελώου

Μια νέα παρέμβαση του «Όμηρου» στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας για «Το άγος του Αχελώου» όπως το ονομάζει (δες εδώ {1} το σχετικό δημοσίευμα), προφανώς απόλυτα δικαιολογημένα και τεκμηριωμένα.

Από την πλευρά μας, για καλλίτερη ενημέρωση του αναγνώστη, θα υπενθυμίσουμε πως από το 2014 και εντεύθεν διαμορφώνεται μια νέα συγκεκριμένη κατάσταση γύρω από τα έργα του Άνω Αχελώου.

Σε ότι αφορά την Μεσοχώρα που είναι σχεδόν ολοκληρωμένη από το 2001, επιτέλους το ΣτΕ «αντιλήφθηκε» με καθυστέρηση 20 ετών (!) ότι το έργο (από το 1995) με απόφαση τότε του Υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ, είχε προσδιορισθεί ως αμιγώς ενεργειακό.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ 26/2014, όσες προσπάθειες  είχαν καταβάλει οι εχθροί των έργων και γενικά της υδροηλεκτρικής ενέργειας (προσφυγές, πολιτικά τερτίπια, νομικές «ακροβασίες» από μέλη του ακυρωτικού δικαστηρίου, ΜΜΕ που εξυπηρετούν συμφέροντα, κ.λ.π.), ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Τελικά όλοι αυτοί υποχρεώθηκαν να αποδεχθούν την ήττα τους και φθάσαμε στο 2017, όπου μια κυβέρνηση ενός κόμματος που ανέκαθεν καλλιεργούσε το μίσος κατά του έργου της Μεσοχώρας, υπέγραψε τη νέα αδειοδότησή του. Ελπίζουμε σύντομα η ΔΕΗ να το παραδώσει  σε λειτουργία.

Αντίθετα στα άλλα δύο έργα του Άνω Αχελώου, δηλαδή στον κομβικής σημασίας ταμιευτήρα (φράγμα) με τον ΥΗΕ Συκιάς καθώς και στην σήραγγα μεταφοράς νερού Πευκοφύτου, η κατάσταση παραμένει στάσιμη χάρις στην απίστευτη ανευθυνότητα κυβερνητικών, οι οποίοι αντί να πράξουν το καθήκον και να αδειοδοτήσουν τα έργα (όπως και στη Μεσοχώρα) με βάση την απόφαση του ΣτΕ 26/2014, αυτοί επιλέγουν να άγονται και να φέρονται είτε από τους «ταλιμπάν της οικολογίας» (όπως γράφει ο Όμηρος) είτε ενδεχομένως από συμφέροντα που δεν επιθυμούν την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Κλείνουμε με την απορία που εκφράζει ο Όμηρος σχετικά με την «αδιαφορία» των Θεσσαλών αρμοδίων για το όλο θέμα. Παρατηρούμε και εμείς με έκπληξη ότι η πολιτική αντιπαράθεση στη Θεσσαλία συχνά εκτρέπεται σε ήσσονος σημασίας ζητήματα, ενώ καίρια αναπτυξιακά θέματα και εκκρεμότητες όπως τα εγκαταλελειμμένα έργα του Άνω Αχελώου, ελάχιστα απασχολούν του πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς μας εκπροσώπους, παρά τους κινδύνους που δημιουργούνται από την εγκατάλειψη, τα χρήματα που ξοδεύονται για φύλαξη και συντήρηση και κυρίως την απομάκρυνση του χρόνου ολοκλήρωσης και αξιοποίησής τους.

Ένα είναι βέβαιο, η κατάσταση που ζούμε σε τίποτα δεν θυμίζει τις εποχές με τους αγώνες των Θεσσαλών, που με την επιμονή τους πέτυχαν τα έργα αυτά να φθάσουν στη φάση κατασκευής που βρίσκονται σήμερα.

Ας ελπίσουμε ότι οι Θεσσαλοί αρμόδιοι θα επανεξετάσουν τις προτεραιότητές τους.

{1} ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ : Το άγος του Αχελώου :

http://www.eleftheria.gr/m/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/it...

 

Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr